Manşetler

Samsung SSD 990 Pro ile daha yüksek hız ve PS5 için elverişli kullanım

samsung ssd 990 pro

Samsung SSD 990 Pro adını verdiği yeni amiral gemisi PCIe SSD ürününü duyurdu. PCIe 4.0 M.2 depolama aygıtı, teorik olarak olabildiğince hızlı olmaya daha da yaklaşmakla kalmıyor, aynı zamanda RGB aydınlatma ile birlikte gelen bir soğutucu ile satın alma seçeneği de bulunuyor.

Eğer bunu bir PlayStation 5’e takmayı planlıyorsanız, zaten bir soğutucuya ihtiyacınız olacak, ancak bu durumda soğutucunun ışıkları oyun konsolunun dokulu dış kaplamasının altında kaybolacaktır.

SSD 990 Pro’nun selefine göre en dikkat çekici noktası daha da hızlı olmasıdır. Sıralı okuma ve yazmalarda sırasıyla 7.450 MB/s ve 6.900 MB/s’ye kadar çıkabilir ve saniyede 1.400K veya IOPS rastgele okuma giriş/çıkış işlemi gerçekleştirebilir. Bu, 980 Pro‘nun sıralı okumalar için maksimum 7.000 MB/sn, sıralı yazmalar için 5.000 MB/sn ve 1.000K rastgele okuma IOPS’si ile karşılaştırılabilir seviyelerde bulunuyor.

Etkileyici olsa da performans artışı, Samsung’un PCIe 3.0’dan 4.0’a yükselttiği 970 Pro’dan 980 Pro’ya geçişte gördüğümüzün yakınında değil. Yine de, Samsung’un 980’in okuma hızlarıyla bir PCIe 4.0 SSD’nin 8.000 MB/sn’lik teorik sınırına ne kadar yakın olduğu göz önüne alındığında, buna daha da yaklaşmayı başarması etkileyici görünüyor. Aynı zamanda, bu hız değerleri en gelişmiş PC ve konsol oyunları dışındaki herkes için muhtemelen biraz abartılı görünüyor. Sony bile, PS5 için eklenen bir SSD’nin yalnızca sıralı okumalarda 5.000 MB/sn hız yapabileceğini belirtiyor.

Samsung SSD 990 Pro daha hızlı olmayı nasıl başarıyor?

Samsung, SSD 990 Pro ile ilgili basın bülteninde, bu sürücünün yeni tasarlanmış bir denetleyici işlemeye sahip olduğunu belirtiyor. Hız artışının da temel olarak bundan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu denetçi NAND flaş çiplerine giden ve gelen bitleri gerçekten okuma ve yazma görevini üstleniyor. Şirket, bunun 980’in denetleyicisinden yüzde 50 daha verimli olduğunu söylüyor. Bunun dışında iki nesil SSD, DRAM ve kullandıkları gerçek depolama yongaları söz konusu olduğunda nispeten benzer görünüyor.

Tüm bunların gerçek hayata yansımalarının ne anlama geldiğine gelince, 990’ın ekstra performansının fark yaratacağı bazı uygulamalar kesinlikle olacaktır. Bilgisayarınızın açılış sürelerini daha da kısaltmayı veya oyun yükleme hızlarını iyileştirmeyi umuyorsanız, bunun 980’e göre kayda değer bir fark sunacağı düşünülemez. Yeni modelin gelmesiyle birlikte, eski model uygun fiyatlı bir alternatif hâline gelebilir. PS5 için bir SSD düşünenler bile SSD 980’i satın alabilirler, çünkü Samsung bunun için gerekli olan soğutucunun da bulunduğu bir versiyonu piyasada bulunduruyor.

Samsung SSD 990 Pro ekim ayında yurt dışında satışa çıkacak. 1 TB kapasiteli model için 179 dolar, 2 TB’lık versiyon için 309 dolarlık fiyat belirlendi. Bunların yurt dışı fiyatlarının 980 Pro’nun aynı kapasiteli versiyonlarına göre 20 ve 30 dolar daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada Samsung, gelecek yıl 4 TB kapasiteli bir model de çıkarmayı planlıyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER