Manşetler

Samsung One UI: Galaxy Android telefonlara yeni bir soluk

samsung one ui

Samsung geçtiğimiz kasım ayında düzenlediği geliştirici konferansında One UI adını verdiği yepyeni kullanıcı arayüzünü göstermişti. Android 9 Pie güncellemesiyle birlikte gelecek olan bu yeni deneyim, önce Galaxy S9 ve S9+ sahiplerine ulaşmaya başladı. 17 Ocak itibarıyla Türkiye’deki Galaxy Note 9 sahipleri de, Pie güncellemesi sayesinde One UI ile tanıştılar. Biz de elimizdeki Galaxy Note 9’u Android 9 Pie’a yükselttik ve One UI’ın yeniliklerine baktık. Videoda Samsung One UI yenilikleri hakkında bir ön fikir edinebilirsiniz.

One UI’da dikkat çeken ilk ayrıntı Telefon, Mesajlar, Kamera gibi yerleşik uygulamaların değişen ikonları oluyor. Daha sade görünümlü bu ikonlar aynı zamanda biraz daha karikatür havasına sahip. Öte yandan ikonların köşeleri de biraz daha yuvarlatılmış.

samsung one ui

Yuvarlatılmış köşeler One UI’ın temelini oluşturuyor. Bu tarz sayesinde One UI kullanıcılara daha sıcak gelecektir. Üstelik hem yazılar hem de grafikler biraz daha büyük boyutlu. Bu hem parmakla daha rahat kullanım sağlıyor, hem de gözleri rahat ettiriyor. Örneğin, Hızlı Ayarlar ekranı eskisine göre daha büyük boyutlu kontrollere sahip. Tepsiyi aşağı indirdiğinizde ekranın tamamını kaplıyor. Üstelik Gece modu gibi yeni bir kontrolü de burada görüyoruz. Gece modu, arka planı siyaha boyuyor, böylelikle gözleriniz karanlıkta fazla ışıktan rahatsız olmuyor. Gece modunu günün belirli saatlerinde etkinleştirilecek biçimde planlayabilirsiniz.

Bixby Home ekranı da yuvarlak köşeli kartlarla biraz Google Asistan havası kazanmış. Doğrusu bu hâliyle Bixby Home’u daha fazla kullanabilirsiniz. Ayarlar da büyüyen yazıları ve kontrolleriyle daha kullanışlı olmuş. Zaten eski sürümde de Ayarlar derli topluydu. Şimdi düzenli arayüzüyle telefonu yönetmek daha kolay olacaktır.

Kamera arayüzünde de dikkate değer değişiklikler var, zaten Samsung bunların işaretlerini daha önce vermişti. Öncelikle üst kenarda veya sol kenarda yer alan çekim modları diğer tarafa alınmış. Hızlı kontroller de diğer tarafa taşınmış. Bixby Vision ve AR Emojileri de daha kolay erişilebilir bir konumda yer alıyor.

Android 9 Pie ile birlikte Google, dokunmatik hareket tabanlı navigasyon kontrollerini getirmişti. One UI’da ise klasik navigasyon çubuğunu kullanmaya devam edebilirsiniz. Navigasyon düğmelerinin tasarımı değiştirilmiş. Eğer isterseniz; geri, ana ekran ve çoklu görev düğmelerinin işlevlerini ekranın alt kenarından yukarı sürükleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Bunu tercih ettiğinizde ekranın alt kısmına ince çubuklar yerleştirebilir, bu kontrollerin yerini daha kolay bulabilirsiniz. Ancak bir süre sonra zaten kontrollere alışacağınız için, ekranın alt kısmını tamamen temiz tutabilirsiniz.

Çoklu görev ekranı da iPhone’dakine benzer bir görünüm kazanıyor. Kartlı yapısıyla açık olan uygulamalar daha rahat görünüyor. Kartın üstündeki uygulama simgesine hafifçe bastırarak menüyü açabilir, o uygulamayı bölünmüş ekrana veya açılır pencereye atayabilirsiniz. Hızlıca yukarı doğru sürükleyerek de uygulamadan tamamen çıkabilirsiniz.

Kilit ekranı da daha sade bir görünüme sahip. Saat, tarih ve bildirimler sol üst köşede küçük bir alanı kaplıyor. Alt köşelerdeki kamera ve telefon simgeleri de küçültülmüş.

Sonuç olarak One UI’da sadelik ön planda. Bu durum telefonu daha kullanışlı hâle getiriyor. Öte yandan kullanımın da daha zevkli olduğunu söyleyebiliriz. Umarız Samsung bu kullanıcı arayüzünü kısa süre içinde diğer Android telefonlarına da getirir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER