Teknoloji

Samsung mobil işlemci birimini güçlendirmek için kolları sıvıyor

samsung exynos

Samsung 2030 itibarıyla dünyanın en büyük işlemci üreticisi olabilmek adına büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Bloomberg‘de yer alan habere göre, şirket 2030 itibarıyla mobil yonga pazarının zirvesine çıkabilmek adına 10 yıl boyunca geçerli olacak 116 milyar dolarlık bir yatırım planı oluşturdu.

Güney Koreli şirket için mobil yonga pazarında işler uzun süredir yolunda gidiyor. Bloomberg’in haberinde şirketin yıllık işletme gelirinin dörtte üçlük kısmının yarı iletken biriminden geldiğine dikkat çekiliyor. Göz önünde Galaxy S10 ve Galaxy Fold gibi çekici akıllı telefonlar olsa da, Samsung’un temel gelir kaynağı olarak yonga üretimi öne çıkıyor. Akıllı telefon pazarındaki en büyük rakiplerinden Apple’ın bile önünde Samsung’un ekranlarını ve belleklerini kullanmaktan başka bir seçenek bulunmuyor.

Samsung’un yeni hedefi ise TSMC gibi şirketlerle rekabet etmek. TSMC, Apple gibi kendi yongalarını tasarlayan şirketler için üretim yapıyor. Bu pastadan da bir pay almayı isteyen Güney Koreli teknoloji devi, bir yandan da kendi işlemcilerini tasarlamaya devam ederek Qualcomm ile rekabetini sürdürmeye hazırlanıyor. Samsung’un kendi tasarımı olan mobil işlemciler, dünyanın pek çok ülkesinde şirketin telefonlarının kalbinde yer alıyor.

Samsung’un Apple ve Huawei gibi rakipleri de akıllı telefonlarında kendi yongalarını kullanıyor. A12 Bionic ve Kirin 980 gibi işlemciler, iPhone Xs Max ve P30 Pro gibi cihazlara güç veriyor. Samsung’un Exynos serisi işlemcileri uzun süredir kullanımda olsa da, Apple ve Huawei’nin işlemcileri kadar yüksek bir hızla gelişmiyor.

Mobil işlemci birimini güçlendirmeyi planlayan Samsung, bu doğrultuda araştırma ve üretimi artırmak için 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. Samsung’un gözüne kestirdiği TSMC, Bloomberg’in verilerine göre, her yıl 10 milyar dolardan fazla para harcıyor. Çok küçük yongalar üzerine kurulan bu büyük yatırımın karşılığının alınmasının garanti olmadığını hatırlatmakta da fayda var.

Samsung uzun vadede hem bellek yongası hem de işlemci üretiminde istikrarı bulabilir. Telefon, tablet ve akıllı saat gibi tüketici elektroniği ürünlerinin satışlarında dalgalanmaların yaşandığı bir ortamda, güçlü yongalar üretmenin Samsung’un mali bilançolarına daha kuvvetli ve sürekli bir katkı yapması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER