Teknoloji

Düşen çip talebinin vurduğu Samsung için 2023 iyi başlamadı

samsung chatgpt

Samsung, 2023’ün ilk çeyreğinin ön finansal sonuçlarını paylaştı. Henüz kesinleşmeyen rakamlar, Güney Koreli şirketin oldukça kötü bir çeyrek geçirdiğini gösteriyor. Operasyon kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96 oranında gerilemesi dikkat çekerken; düşüşün 2022’nin son çeyreğinde yaşanan üçte ikilik kaybın da ötesine geçmesi, tehlike çanlarının daha yüksek duyulduğu şeklinde yorumlanıyor. Galaxy S23 serisinin gördüğü ilginin çip satışlarındaki küresel düşüşün olumsuz etkisini telafi etmeye yetmediği anlaşılıyor.

Pandeminin başladığı dönemde teknolojik ürünlere olan ilginin artışına paralel olarak çip talebi de zirve yapmıştı. Ancak küresel ekonomik kriz nedeniyle artık insanlar yeni bir elektronik ürün almadan önce iki defa düşünüyor. Bu da dolaylı olarak Samsung gibi çip üreticilerini etkiliyor. Arzın talebin üstüne çıkması doğal olarak kârı aşağıya çekiyor.

Yine de, mevcut tablo Güney Koreli şirketin oldukça fazla para kazandığı gerçeğini değiştirmiyor. Şirketin ilk çeyrekteki operasyon kârının 600 milyar won (8,78 milyar TL) seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. The Financial Times, bunun şirketin son 14 yıldaki en düşük operasyon kârı olduğuna dikkat çekiyor. Şirket, 2022’nin ilk çeyreğini 14.2 trilyon won operasyon kârı ile tamamlamıştı.

Samsung, fazla arz durumunu ortadan kaldırmak için bellek çipi üretimini “anlamlı bir seviyeye” çekmeye hazırlanıyor. Şirketten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Kısa vadeli üretim planlarımızda kesintiye gittik. Ancak orta ve uzun vadede sağlam talep öngörüyoruz. Bu nedenle teknolojik liderliğimizi güçlendirmek için altyapı ve Ar-Ge yatırımlarını sürdüreceğiz.”

Samsung’un yüzünü Galaxy S23 serisi güldürdü

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Galaxy S23 serisinin satışları şirketin yüzünü bir nebze olsun güldürdü. Serinin toplam satışlarının 11 milyon civarında olduğu belirtilirken, analistler bunun S22 serisine kıyasla yüzde 50 fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Samsung nihai finans raporunu birkaç hafa içinde paylaşacak. Ancak nihai rakamların ön sonuçlardan pek farklı olmayacağını belirtmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER