İncelemelerManşetler

Samsung Gear S2 İncelemesi

Gear S2

Samsung akıllı saat segmentinin öncülerinden biri. Bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce, IFA 2013’te Galaxy Gear ile başlayan Samsung’un akıllı saat yolculuğunda farklı tasarımlar gördük. Her yeni ürünle Samsung’un akıllı saatler biraz daha gelişti, tasarımları daha düzgün ve çekici hâle geldi. Android Wear tarafında Moto 360 ve Huawei Watch gibi yuvarlak ekranlı akıllı saatlerin çıkması ve bunların kullanıcılar tarafından beğenilmesi Samsung’un yine kendi içinde farklı arayışlara itmiş olmalı. Yine bir IFA fuarında Samsung’un yepyeni akıllı saati Gear S2 ile tanıştık. Samsung’un iki farklı seri hâline çıkardığı Gear S2 yuvarlak ekranıyla Android Wear platformunun popüler saatlerini takip ettiğini belli ediyor. Bununla birlikte Tizen OS platformuyla onlardan bambaşka bir deneyim sunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Video: Samsung Gear S2 Kutusundan Çıkıyor

Samsung Gear S2 bir süredir Türkiye’de de alıcı bulunuyor. Akıllı saatin Gear S2 ve Gear S2 Classic olmak üzere iki farklı çeşidi de satılıyor. Bunlardan ilki 899 TL fiyata sahip, değiştirilebilir plastik kayış seçenekleriyle geliyor ve daha çok spor yapanlar için uygun düşen bir akıllı saat. Samsung Gear S2’nin bu standart modeli paslanmaz çelik gövdesi ve hafifliğiyle Samsung’un geçen yılki akıllı saatlerine göre daha küçük boyutlara sahip. Bununla birlikte fazla çekici bir yanının olmadığını, standart bir saat havasında olduğunu söylemek gerek.

Gear S2’nin spor modelinden 100 TL daha pahalıya, 999 TL’ye satılan Gear S2 classic ise adından da anlaşılacağı üzere klasik bir saate daha yakın. Ekranı kapalıyken baktığınızda Gear S2 classic’in geleneksel bir saat olduğunun düşünebilirsiniz. Paslanmaz çelik gövdesi ve ona eşlik eden tokalı deri kayışıyla Gear S2 classic klasik takılmayı sevenlere hitap ediyor. Bir süredir bu klasik modeli kullanıyoruz. Şimdi deneyimlerimize göre izlenimlerimizi detaylı şekilde aktarma zamanı geldi.

Gear S2: Video İnceleme

Gear S2samsung-gear-s2-inceleme-4samsung-gear-s2-inceleme-16samsung-gear-s2-inceleme-8samsung-gear-s2-inceleme-18samsung-gear-s2-inceleme-9samsung-gear-s2-inceleme-10samsung-gear-s2-inceleme-13samsung-gear-s2-inceleme-15samsung-gear-s2-inceleme-22samsung-gear-s2-inceleme-21samsung-gear-s2-inceleme-11samsung-gear-s2-inceleme-19samsung-gear-s2-inceleme-17samsung-gear-s2-inceleme-20samsung-gear-s2-inceleme-23samsung-gear-s2-inceleme-26Gear S2 Samsung’un yuvarlak ekranlı ilk akıllı saati ve doğrusunu söylemek gerekirse şimdiye kadar çıkmış olan Samsung akıllı saatleri içinden en güzel görüneni. Geçen yıllarda çıkan hantal görünümlü dikdörtgen ekranlı modellerden farklı olarak Gear S2, daha küçük boyutlara sahip ve kibar görünen bir ürün. Gear S2 49.8 x 42.3 x 11.4 mm.’lik boyutlara ve 47 gr. ağırlığa sahip. Gear S2 classic ise 43.6 x 39.9 x 11.4 mm.’lik boyutlarıyla aynı kalınlığa sahip olsa da, yüzey alanı bakımından spor modelden daha dar görünüyor. Ağırlık açısından da 42 gr. ile spor modelden daha hafif. Doğrusu Gear S2 classic’in hem kadınların hem de erkeklerin bileğine uygun düşeceğini, ne çok küçük ne de çok büyük kaçmayacağını da söyleyebiliiz.

Gear S2 classic’in paslanmaz çelik gövdesi parlak yüzeyiyle gayet şık ve çekici görünüyor. Gear S2’nin standart modelinde yer alan özel monte yuvalarının aksine, classic modelinde klasik saatlerdekine benzer şekilde kolay şekilde çıkarılabilir pinler hem altta hem de üstte yer alıyor. Akıllı saat 20 mm’lik deri kayışla birlikte sunuluyor.

Samsung Gear S2’yi sadece yuvarlak ekranlı yapmakla kalmamış, saatin önemli bir detayını da bu yuvarlak şeklin üstüne inşa etmiş. Swatch saatleri kullanmış olanlar bilirler, bu saatlerin camının etrafını döndürülebilir bir halka çevreler. Yıllar sonra benzer bir mekanizmayı Samsung Gear S2’de görüyoruz ve şimdi.döndürülebilir halka çok daha kullanışlı bir şekilde karşımıza çıkıyor. S2’nin bu döndürülebilir bezel halkası ekranı çevreliyor ve Gear S2 ile temel etkileşim unsurunu teşkil ediyor. Bezel halka sayesinde S2’nin kullanıcı arayüzünde kolay şekilde geziliyor, dokunmatik ekranı kullanmaya, zaten kısıtlı olan ekran alanını parmaklarla engellemeye gerek kalmıyor.

Apple Watch’ta Apple’ın Digital Crown adında, yine klasik saatlerden esinlenen, saatin sağ kenarında yer alan bir yapı kullandığını biliyoruz. Bu araç sayesinde yukarı aşağı kaydırma, uzaklaştırma veya yakınlaştırma yapmak mümkün oluyordu. Samsung da Apple gibi geleneksel kol saatinin bir parçasını yenilikçi bir yaklaşımla dijital saate uygun hâle getirmiş oluyor.

Gerçekten de S2’nin kullanıcı arayüzünde gezinirken eliniz ister istemez bezel halkaya gidiyor, dokunmatik ekran nadiren, genellikle uygulama seçiminde veya metin girişinde kullanılıyor. Saat yüzü açıkken bezel halkayı sola çevirdiğinizde gelen en son bildirimlere erişiyorsunuz. Akıllı telefonunuza gelen bildirimler doğrudan S2’nin bildirim alanına düşüyor, akıllı telefonunuzdan hangi uygulamaların bildirimlerinin saate iletileceğini seçebiliyorsunuz. Bildirimler sadece gösterilmekle kalmıyor, aynı zamanda bunlar üzerinde aksiyon almak mümkün oluyor.

Örneğin gelen bir Gmail bildirimi üzerinde bezel halkayı çevirerek ilgili e-posta iletisini yukarıdan aşağı tamamen okuyabilir, ekranın sağ kenarında bulunan üç noktalı ikona tıklatarak iletiye cevap verebilir veya başka adımları gerçekleştirebilirsiniz. Metin girişi ön tanımlı cevaplar arasından seçilerek, dikte ile veya minyatür klavye üzerinden gerçekleştiriliyor. Gear S2’de Türkçe S Voice veya dikte desteği olmadığı için en kullanışlı yöntem olarak minyatür klavye yer alıyor. Küçücük klavyede eski cep telefonlarından kalma şekilde yazı yazmak kolay değil, neyse ki kelime tavsiyelerinin gösterilmesi epey işe yarıyor.

Gear S2’nin kullanıcı arayüzünde gezinmek için bezel halkanın yanı sıra dokunmatik ekranı kullanabilir, parmağınızı ekranda sürükleyerek ilerleyebilirsiniz. Ancak bezel halka sayesinde Samsung Gear S2’yi kullanmak biraz daha pratik ve seri hâle geliyor. Özellikle kısa süreli göz atmalarda bezel halka bir hayli yararlı oluyor. Öte yandan bezel halkaya ek olarak saatin sağ kenarından yer alan iki fiziksel tuştan bir tanesi geri, diğeri ise saat yüzüne dönüş işlevini görüyor, tıpkı bir Android telefonda olduğu gibi.

Gear S2’de de temel işlevlere ve bilgilere hızlı erişim sağlayan çeşitli bileşenler mevcut. Bunlara, yukarıda söylediğimiz gibi, bezel halkayı sağa çevirerek veya parmağınızı ekranda sola sürükleyerek erişebilirsiniz. Kaç adım attığınızı, ne kadar süre boyunca yürüdüğünüzü, koştuğunuzu, kalp ritminizi görebilirsiniz. S2 dilediğiniz takdirde kalp atım hızınızı sık sık otomatik olarak ölçüyor, uzun süre boyunca hareketsiz kaldığınızda sizi uyarıyor. Tüm bu sağlık ayarlarını S Health uygulaması üzerinden yönetebilirsiniz. Bunun dışında spor yapanlar da Gear S2’de yüklü gelen Nike+ Running uygulamasını fazlasıyla kullanacaklardır.

Bunun dışında hava durumu, takvim, multimedya kontrolleri, alarm ve benzeri uygulamalar için çeşitli bileşenlerm de önceden seçilmiş hâlde geliyor. Eğer isterseniz daha fazla uygulama bileşenini de ekleyebilirsiniz. Gear S2’nin uygulamalarına erişmek için bezel halkayı bir kez sağa çevirmeniz ve daha sonra da ekrandaki Apps yolunun takip etmeniz gerekiyor. Bir halka şeklinde tasarlanmış uygulama menüsü içinde de doğal olarak bezel halkayla gezinebiliyorsunuz. Tabii ki, eğer isterseniz ekrana dokunmanız da mümkün. Bezel halkayı çevirmeye devam edin, bir süre sonra diğer uygulama kısayollarının bulunduğu sayfalara kesintisiz şekilde geçtiğinizi göreceksiniz.

Uygulama menüsünün Son uygulamalar kısayolu alıyor. Buradan Gear S2’de açılmış olan son uygulamalar arasında geçiş yapmak veya bunların tümünü birden kapatmak mümkün kılınmış, tıpkı bir akıllı telefonda olduğu gibi. Bunun dışında Mesajlar, Telefon, Hava Durumu, Müzik çalar, Galeri, Telefonumu Bul, Kronometre gibi klasik uygulamaların sıralandığının görüyoruz. En son sayfada ise CNN, Bloomberg, Flipboard, Here Maps gibi üçüncü taraf uygulamalar var. Tizen OS ile, yani Samsung’un kendi bünyesinde geliştirdiği akıllı saat işletim sistemiyle çalışan Gear S2’nin en zayıf noktası uygulama ekosisteminin küçüklüğü. Tamam, belki Apple Watch veya Android Wear saatlerde de hatırı sayılır büyüklükte uygulama ekosistemleri yok, ancak o platformlarda Gear S2’dekine göre çok daha fazla uygulama seçeneği bulmak mümkün.

Üçüncü taraf uygulama sayısındaki küçüklüğe rağmen, söz konusu saat yüzleri olduğunda S2’nin bu açıdan epey zengin olduğunun söyleyebiliriz. Saat yüzü açıkken ekrana bastırdığınızda karşınıza farklı saat yüzleri çıkacak. Buradan istediğiniz yüzü seçebilirsiniz. Klasik saat görünümünden dünya saatlerine, dijital saatlerden yüklü olan üçüncü taraf uygulamaların özel saat yüzlerine; S2’de epey fazla miktarda saat yüzü bulunuyor. Bu arada S2’nin bağlı olduğu akıllı telefonda yüklü olan Gear Manager uygulamasındaki mağaza üzerinden de farklı saat yüzlerini yükleyebilirsiniz. Saat yüzlerinin çoğunun ücretli olduğunu gördük.

Gear Manager’dan sadece saat yüzlerini değil, üçüncü taraf uygulamaları da Gear S2’ye yükleyebilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz gibi, mağazada pek fazla hatırı sayılır uygulama bulunmuyor. Ancak Samsung’un Tizen’e ilgiyi çekmeyi başardığı ölçüde gelecekte daha farklı ve yeni uygulamaları görebiliriz. Uygulama ve saat yüzlerini yüklemenin dışında, Gear Manager uygulaması S2’yi akıllı telefon üzerinden, saatin ekranından daha geniş bir alanda yönetim fırsatı veriyor.

Gear S2’de navigasyon işleri Here Maps uygulamasına emanet. Here Maps’in çalışması için Gear S2’nin akıllı telefona Bluetooth üzerinden eşleştirilmiş ve akıllı telefonda da Here Maps uygulamasının yüklü olmas gerekiyor. Gideceğiniz yeri doğrudan S2 üzerinden girip navigasyonu başlatabilirsiniz. Sesli navigasyonu, yüklediğiniz takdirde Here Maps üzerinden Türkçe olarak da alabilirsiniz.

Nasıl Apple Watch’ta Siri, Android Wear’da da Google Asistan varsa, Samsung Gear S2’de de Samsung’un akıllı telefonlarında bulunan ve Türkçe bilip anlamadığı için şu anda pek kullanmadığımız S Voice bulunuyor. Giyilebilir ürün için sesle kontrol ve dikte özellikleri önemli. Ne var ki, S Voice Türkçe bilmediği için bu alanda eksik kalıyor. Umarız Samsung, S Voice’e Türkçe dil desteği getirme konusunda artık fazla gecikmez.

Geçmişteki Gear akıllı saatleri sadece Samsung’un Galaxy Android telefonlarıyla çalışırdı. Hatta bazıları sadece belirli Galaxy modelleriyle uyumlu şekilde işliyordu. Halbuki S2 ile birlikte Samsung akıllı saatlerini sadece kendi telefonları için özel birer aksesuar kılmıyor. Android 4.4 KitKat ve üstü sürümle yüklü olan, aynı zamanda 1.5 GB veya daha üstü RAM barındıran cihazlarla S2’yi eşleştirip kullanmak mümkün oluyor. Belki Samsung gelecekte S2’yi iPhone ile de uyumlu hâle getirmek için çalışmalar yapıyor olabilir. Eğer bunu yaparsa Android Wear veya Pebble gibi, Apple’ın akıllı telefonuyla uyumlu şekilde çalışan diğer platformlara bu alanda da rakip olabilecek.

Donanım tarafına baktığımızda S2’nin üst sınıf akıllı saat niteliklerini sağladığını görüyoruz. Yuvarlak ekran 1.2 inç büyüklüğünde ve 360 x 360 piksel gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip. Bu, 302 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna denk düşüyor. Gerçekten de S2’nin ekranındaki yazı ve grafikler yeteri kadar keskin. sAMOLED ekran siyah derinliği ve renk canlılığı bakımından oldukça iyi. Görüş açıları yüksek ve güneş ışığı altında da rahat görüş sunuyor.

Gear S2’yi Samsung’un 1 GHz çift çekirdekli Exynos 3250 yongaseti güçlendiriyor. Bu işlemciye 4 GB dahili hafıza ve 512 MB RAM eşlik ediyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC gibi kablosuz bağlantı seçenekleri mevcut. Akıllı telefonla bağlantı Wi-Fi üzerinden de sağlanabiliyor, ayrıca doğrudan bir Wi-Fi şebekesiyle de bağlantı kurulup veri iletişiminde bulunabiliyor. Ancak akıllı telefon ile sınırsız erişim ve etkileşim için Bluetooth bağlantısı gerekiyor.

S2’de ivmeölçer, jiro, kalp hızı ölçer ve barometre gibi sensörler de bulunuyor. Öte yandan kablosuz şarj desteği mevcut ve kutusundan çıkan şarj istasyonuna yatay şekilde yerleştirilerek şarj ediliyor. Şarj edilirken ekranı açtığınızda kullanıcı arayüzünün 90 derece döndüğünü ve bu şekilde şarj edilirken de S2’yi kullanmanın mümkün olduğunun görüyoruz. Ayrıca bu hâliyle S2 güzel bir gece saati de olabilir.

Hem Gear S2 hem de S2 classic’te 250 mAh kapasiteli pil yer alıyor. Samsung normal yoğunluklu bir kullanımda yaklaşık 48 saatlik bir kullanım ömrü vadediyor. Pratikteki deneyimlerimize göre konuşacak olursak, Samsung’un haklı olduğu söylenebilir. S2 tek bir şarjla iki gün çalışma imkanı sunuyor, akıllı saati iki günde bir şarj etmek yeterli oluyor. Ancak S2’nin ekran sürekli açık özelliği etkinleştirildiğinde bu süre yaklaşık yarıya iniyor. Şarj işlemi 1-1,5 saat gibi makul sayılabilecek bir sürede tammalanıyor.

Samsung Gear S2 ve S2 classic akıllı saatleri iyi şekilde tasarlanmış olmalarına rağmen fazla gösterişli sayılmayan akıllı saatler. Samsung kullanıcılara alıştıkları tarzda, gelenekselin fazla dışına çıkmayan saatler sunmayı başarıyor. S2 sayesinde sadece Samsung Android telefon sahipleri değil, diğer markalı Android telefonlarını kullanan tüketiciler de cihazlarının işlevlerini genişletebilir, bileklerine taşıyabilirler.

Gear S2’nin S Voice asistanının Türkçe desteğine sahip olmaması en büyük eksikliklerden bir tanesi. Apple Watch’u en kullanışlı yapan unsurlardan bir tanesi Türkçe desteği bulunan Siri ve dikte özellikleri. S2’nin daha kullanışlı ve meydan okuyabilir hâle gelmesi için bu desteğe ihtiyacı var. Üçüncü taraf uygulama desteğinin kısıtlı olması da satın almayı düşünenlerin kafasında soru işareti oluşturabilir. Ancak bildirimlere daha hızlı erişmek, bazı durumlarda akıllı telefonu ele almadan işleri hızlı şekilde bilekten hâlletmek (e-posta kontrolü ve cevaplama gibi), fiziksel aktiviteleri kontrol etmek, çalan şarkıları yönetmek ve bazı bilgilere hızlıca ulaşmak gibi bir akıllı saate dair temel beklentileri taşıyorsanız Gear S2 sizin için uygun olabilir.

Zaten Android telefon sahipleri bir akıllı saat istiyorsa, ellerinde çok fazla seçenek yok. Android Wear saatler Türkiye’de satılmıyor. Bu da demek oluyor ki, sadece Samsung telefon kullanıcılarının değil, diğer bütün Android KitKat ve üstü sürümdeki Android telefonların sahiplerinin de önde gelen akıllı saat seçenekleri arasında S2 bulunuyor.

Samsung, kullanıcılara fazla sıra dışı ve alışması zor gelmeyecek tasarımlar sunuyor ve bunlara yine geleneksel kontrol mekanizmalarından izler taşıyan etkileşim yolları eklemeyi başarıyor. Gear S2 Samsung’un akıllı saat macerasında doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. Eğer spor yapan biriyseniz, o hâlde tercihinizi S2’nin standart modelinden, 899 TL fiyatlı olanından yana kullanmanız yerine olacaktır.

İLGİLİ HABERLER