İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S III (S3) İncelemesi

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00032

Samsung’un 2012 model gözde Galaxy telefonu daha tanıtılmadan önce büyük bir beklenti ve heyecan dalgası yarattı. Yeni iPhone cihazlarının çıkışından önce yaratılana benzer bir ortamın varolduğunu söylesek herhalde yanlış yapmış olmayız. Geçtiğimiz yıllardaki Galaxy S cihazlarını Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtmış olan cihaz bu sefer lansmanı birkaç ay geciktirdi, hem beklentiyi artırdı, hem de tanıtımla piyasaya çıkış arasındaki süreyi olabildiğince kısalttı ve aradaki bekleme süresinin uzamasının cihazı olumsuz etkilemesinin önüne geçti.

Galaxy S III daha tanıtılmadan önce hazırladığımız çeşitli yazı ve haberlerde telefonun tanıtımı gecikse bile haziranla birlikte telefonun Türkiye’de piyasaya çıkacağı yönündeki tahminimizi dile getiriyorduk. Bunda yanılmadık ve haziranla birlikte Samsung Galaxy S III de Türkiye’de piyasaya çıktı. 2012 model Samsung Galaxy telefonu daha da büyüyen ekran, daha yüksek performanslı işlemci, eklenen yeni yazılım işlevleri ve özellikleriyle Apple’ın akıllı telefonu iPhone 4S’in karşısına güçlü bir Android telefonu olarak dikiliyor. Pekiyi, Samsung Galaxy S III beklentileri karşılamakta ne kadar başarılı? Şu sıralar bir akıllı telefon satın almayı düşünenler Galaxy S III’ü tercih etmeli mi? Yazının devamında yer alan detaylı Samsung Galaxy S III incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.

Video: Samsung Galaxy S III İncelemesi

Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy S III’ü uygun fiyatlarla satın alın

Galeri: Samsung Galaxy S III
[nggallery id=952]

[one-third]

[/one-third]

Tasarım

Samsung Galaxy S III 136.6 x 70.6 x 8.6 mm.’lik boyutlara ve 133 gr. ağırlığa sahip. Telefonun 4.8 inç ekranı ister istemez cihazın yüzey alanının genişlemesine neden oluyor, ancak Samsung telefonun ekranını çevreleyen alanı olabildiğince dar tutmuş. Ekranın sağı ve solundaki çerçeve oldukça dar, aynı şekilde alt ve üst bölümler de tuşlar ve ahizenin dışında gereksiz şekilde büyütülmemiş. Sonuç olarak telefon havasını yansıtan, elde rahatlıkla tutulan ve kullanılan bir telefon var karşımızda. Tabii ki telefonun 8.6 mm.’lik kalınlığı da telefonun büyük yüzey alanına karşın elde rahat bir şekilde tutulmasına önemli bir katkıda bulunuyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00012

Samsung Galaxy S III de daha önceki yılların Galaxy S amiral gemisi telefonları gibi plastik bir kasaya sahip. Aslında bu kasanın materyali polikarbon olarak nitelendiriliyor, ancak sonuç olarak o da bir plastik cinsi. Malzeme kalitesi açısından Galaxy S III’ün önceki Galaxy telefonlara göre daha kaliteli durduğunu söyleyebiliriz. Plastik kasaya sahip olmasına karşın ucuzluk hissi söz konusu değil. Yüzeyi oldukça pürüzsüz olan bu plastik kasanın arkasında yine çıkarılabilir, ince ve esnek bir plastik kapak bulunuyor. Bu kapak belli bir sayıda çıkarıp takmanın ardından yine oynama yapabilir, diğer kapaklar gibi. Yine de, özetleyecek olursak Samsung Galaxy S III’ün kasası ve tasarımı önceki nesil Galaxy S telefonlara göre çok daha göz alıcı ve kaliteli duruyor.

[pullquote_right] Samsung Galaxy S III’ün tasarımı Galaxy Nexus çizgisini takip ediyor. [/pullquote_right]

Samsung’un Google ile birlikte tasarladığı Galaxy Nexus kıvrımlı köşelere sahip tasarımı ve 4.65 inç gibi büyük ekranıyla dikkat çekmişti. Samsung Galaxy S III’ün bu tasarım çizgisini devam ettiren bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Yine kıvrımlı köşeler ve ince bir tasarım söz konusu, ancak Galaxy Nexus’taki hafif kavisli ekran yerine Galaxy S III’te düz ekran bulunuyor. 4.8 inç ekranın üstü Gorilla Cam 2 olarak adlandırılan sağlam bir cam ile kaplı. Bu cam sayesinde Galaxy S III’ün anahtar veya bozuk paraların bulunduğu ceplerde rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Telefonu yaklaşık bir haftadır, herhangi bir kılıf olmadan ve fazla özen göstermeden kullanıyoruz, ekrana dikkatli baktığımızda diğer telefonlarda gördüğümüz şekilde ufak tefek çiziklere bile rastlamadığımızı söyleyebiliriz.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00002

Galaxy S III, Android Ice Cream Sandwich ile çalışsa da, ekran altında yer alan fiziksel navigasyon tuşlarını koruyor. Ortada ana ekran tuşu vazifesi gören basmalı bir tuş bulunurken bunun sağında geri, solunda ise menü tuşu yer alıyor. Ekranın üstünde yer alan dar alanda Samsung logosu, LED durum indikatörü ahize hoparlörü, çevresel sensörler ve ön kamera birbirine yakın olacak şekilde yerleştirilmiş. LED durum indikatörü telefonun şarj sürecini, düşük pil seviyesini veya unutulan olayları haber vermek amacıyla, kullanıcının seçimine bağlı olarak kullanılıyor.

Telefonun ön yüzüyle arka bölümü arasına gümüş renkli bir çerçeve mevcut, ortaya sandviç benzeri bir yapı çıkmış. Sol kenarda ses kademe tuşları, sağ kenarda ise diğer Samsung Android telefonlarında olduğu gibi güç butonu yer alıyor. Üstte 3.5 mm kulaklık jakı, altta ise MHL destekli microUSB portu bulunuyor. Hem alt hem de üst kenarlarda mikrofon bulunuyor, böylelikle aktif gürültü bastırma özelliği sağlanıyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00011

Samsung Galaxy S III’ün arkasında 8 megapiksel kamera, LED flaş ve hoparlör bir sıra üzerine dizilmiş. Bu üçlünün altında Samsung logusu dikkat çekiyor. Arka bölümü tamamen kapatan plastik arka kapak yerinden çıkarıldığında kamera, hoparlör ve flaşın yanı sıra 2100 mAh’lik batarya, microSD ve micro SIM kart yuvaları da bulunuyor.

Donanım

Samsung Galaxy S III piyasaya çıkmadan önce karşılaştığımız dedikodular bu telefonun da Galaxy S II gibi Super AMOLED Plus ekran taşıyacağını işaret ediyordu, ancak karşılaştığımız telefonda Super AMOLED HD ekranla karşılaştık. Super AMOLED Plus’ın bir kademe altında kaliteye sahip olan bu ekran PenTile teknolojisini baz alıyor. Bir büyüteç alıp ekrana baktığınızda yeşil renkli piksellerin arasına kırmızı ve mavi renkli piksellerin yerleştirildiğini görürsünüz. Bu durum renklerin özellikle belli bir açıdan sonra bakıldığında hafif yeşilimsi bir efekt kazanmasına neden oluyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, Galaxy S III’ü görmeden önce Super AMOLED HD ekrana biraz burun kıvırır gibi olduk, ancak cihazın kendisini gördükten sonra fikrimizin değiştiğini söyleyebiliriz. Ekran çözünürlüğünün ve aynı zamanda piksel yoğunluğunun yüksek olması PenTile etkisinin daha önce gördüğümüz cihazların ekranlarına göre daha az hissedilmesine katkıda bulunuyor.

[pullquote_right] Samsung Galaxy S III’ün Super AMOLED HD ekranı PenTile teknolojisini barındırıyor. [/pullquote_right]

Galaxy S III’ün ekranı siyah renk derinliği ve kontrast açısından oldukça doyurucu. 1280 x 720 piksel çözünürlüklü, 4.8 inç ekran 306 ppi’lik piksel yoğunluğuyla iPhone 4S veya Xperia S’in değerlerinin biraz altında kalsa da, yazı ve grafiklerin görünümü oldukça net ve keskin. Galaxy S III’ün kullanıcılarına bir görsel şölen yaşattığını söyleyebiliriz. Bir AMOLED ekran klasiği olacak şekilde Super AMOLED HD ekranın görüş açısı oldukça iyi, telefona bakış açınızı 180 dereceye oldukça yaklaştırdığınızda bile renklerin doğruluğunu ve canlılığını fazlasıyla koruduğunu göreceksiniz. Yukarıda bahsettiğimiz PenTile etkisi gerçekten oldukça az hissediliyor. Telefonda yer alan otomatik parlaklık ayarı aktif bir şekilde çalışıyor, ortamdaki ışık şiddetinin yüksek olduğu veya pil seviyesinin azaldığı gibi durumlarda ekranın parlaklığının otomatik olarak ayarlanmasını sağlıyor. Telefon güneş ışığı altında tatmin edici bir görüş sunuyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00030

Samsung Galaxy S III de 2012 model üst sınıf Android telefonlarındaki eğilimi yansıtacak şekilde dört çekirdekli işlemciyle geliyor. 1.4 GHz hızında çalışan dört adet Cortex A9 çekirdekli Exynos 4212 Quad işlemciye Mali-400MP grafik işlemci eşlik ediyor. 1 GB RAM barındıran cihazın 16, 32 ve 64 GB’lık bellek seçenekleri bulunuyor. Bizim elimizdeki test cihazı 16 GB’lık dahili bellek barındırıyor. microSD kart yuvası ise 64 GB’ye kadar kapasite desteği sunuyor. Sonuç olarak Galaxy S III’te 128 GB’lık bir yerel depolama potansiyeli bulunuyor.

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0, MHL destekli micro USB, USB-On-The-Go, RDS destekli FM radyo gibi zengin bir liste görüyoruz. Mobil genişbant cephesindeyse HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps desteği mevcut. İvmeölçer, jiroskop, RGB, yakınlık, pusula, barometre gibi sensör ve modüller de Galaxy S III’ün oyun veya uygulamalarda daha verimli kontrol edilmesini veya çalışmasını sağlıyor. GPS ve GLONASS desteğinin bir arada bulunduğu cihaz bu sayede navigasyon veya harita uygulamalarında konumun çok daha çabuk ve doğru şekilde bulunmasını sağlıyor.

Yazılım

Samsung Galaxy S III de Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile çalışıyor. Bunun üzerinde Samsung’un doğadan ilham almış bileşen ve unsurları zengin bir şekilde barındıran TouchWiz kullanıcı arayüzü bulunuyor. Samsung Galaxy S III’te TouchWiz kullanıcı arayüzünün etkilerinin bir hayli fazla olduğunu, ham sürümün etkilerini çoğunlukla üçüncü taraf uygulamalarda gördüğümüzü söyleyebiliriz. Ice Cream Sandwich’te ekran üstü navigasyon kontrollerine izin verilse de, Galaxy S III’te eskisi gibi fiziksel navigasyon tuşları kullanılıyor, yani navigasyon çubuğu ekranda yer tutmuyor.

Ekranın altında bulunan ortadaki fiziksel tuşa 1-2 saniye bastığınızda karşınıza ICS’in ham sürümünden alıştığımız çoklu görev ekranı çıkıyor. Samsung bu arayüze Görev Yöneticisi kısayolu ve çalışan tüm uygulamaları kapatma imkanı eklemiş. Aslında menü tuşunun işlevlerinin fiziksel bir kontrole yükselmesi sayesinde HTC One X gibi menü kontrolünün ekran üstüne yüklendiği telefonlarda çeşitli üçüncü taraf uygulamalarda ekranın altını kaplayan “üç nokta üst üste” ikonlu menü çubuğu ortadan kalkmış. Bunun uygulamalara için az da olsa ek alan sağladığı bir gerçek.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00013

[pullquote_right]Samsung, Galaxy S III’te varsayılanda gelen kilit ekranına dokunduğunuzda sanki bir su birikintisinin yüzeyine dokunmuş hissine kapılıyorsunuz. [/pullquote_right]

Samsung, Galaxy S III’te varsayılanda gelen kilit ekranına dokunduğunuzda sanki bir su birikintisinin yüzeyine dokunmuş hissine kapılıyorsunuz. Samsung mühendisleri bu ekranı o kadar iyi tasarlamış ki, su dalgalarının ekranın kenarlarına çarpıp geri yansıması bile oldukça düzgün şekilde görülüyor. Üstelik ekrana dokunduğunuzda su damlacıklarının sesi de kulaklarınızda yankılanıyor. Aynı şekilde ekran kilidi / güç butonuna bastığınızda da bir su efektini duyuyorsunuz. Kilit ekranının altında telefon, ChatOn, İnternet tarayıcısı ve Kamera gibi kısayollar bulunuyor ve parmağınızı bu ikonların üstünden sürükleyerek bu uygulamalara da kısayoldan ulaşabilirsiniz.

Samsung Galaxy S III üzerinde yediye kadar farklı ana ekran kullanmak, bu ana ekranları farklı bileşenler, kısayollar veya klasörlerle doldurmak mümkün. Herhangi bir ana ekran üzerindeyken çimdik hareketi yaptığınızda diğer Android cihazlarında olduğu gibi tüm ana ekranları genel görünümde görebilir, bu ekran üzerinden ana ekran ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Ana ekrana bileşen, kısayol veya klasör ekleme işlemini gerçekleştirmek için parmağınızı ekran üzerinde bastırıp açılacak olan menüden gerekli olan yere yönlendirme yapabilirsiniz. Ancak en güzeli uygulama menüsünü açmak ve burada iki farklı sekme altında listelenen uygulama veya bileşenlerden dilediğinizi bastırıp sürükleyerek istediğiniz ana ekrana atabilirsiniz. Diğer Samsung Galaxy cihazlarında olduğu gibi bileşen boyutlarını ayarlamak da mümkün. Yüksek çözünürlüklü ve büyük ekranın ana ekran bileşenleri ve kısayolları için gerekli alanı fazlasıyla sunduğunu söyleyebiliriz.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00019

[pullquote_right]Samsung’un daha önce yüklü şekilde sunduğu uygulamaların çoğu Galaxy S III’te “Daha fazla” bölümü altından indiriliyor.[/pullquote_right]

Uygulamalara baktığımızda Samsung’un anında mesajlaşma uygulaması ChatOn’u biraz daha öne çıkardığını görüyoruz. Kilit ekranı, ana ekran, uygulama menüsü gibi yerlerde bu uygulamanın kısayolu göze çarpıyor. Samsung nedense kendine ait olan her uygulamayı önceden yüklememiş. Bunun yerine uygulama menüsü içine Daha Fazla şeklinde ve Samsung Apps altında özel bir sayfaya açılan özel bir kısayol eklemiş. Söz konusu bölüm altında Readers Hub, Games Hub, S Baro, vb. uygulamalar yer alıyor. Bu arada Samsung Galaxy S III’e özel bir uygulama olarak çıkacağı söylenen Flipboard’u da ilk başta cihazda göremedik ve bu bölüm altından yükleme işlemini gerçekleştirdik. Anlayacağınız üzere Galaxy S III’te Samsung Apps uygulama mağazası aktif bir şekilde çalışıyor. Bu mağazadan içerik indirmek için Samsung hesabı gerekiyor, eğer yoksa zaten cihazın kurulum aşamasında yeni bir hesap açabilirsiniz. Eğer eski bir Samsung cihaz kullanıcısıysanız, mevcut bilgileriniz iş görecektir.

Samsung Apps’in yanı sıra Google Play uygulama mağazası üzerinden de ücretli veya ücretsiz binlerce oyun veya uygulamayı Samsung Galaxy S III’e yüklemek mümkün. Google’ın Gmail, Haritalar, Talk, Google+, Messenger, Navigasyon, Rehber, YouTube gibi uygulamaları da cihazda yüklü geliyor. Bir başka yüklü gelen uygulama da Dropbox. Dropbox’ın Samsung Galaxy S III sahiplerine sunduğu iki yıl boyunca ücretsiz 50 GB alan gibi bir güzellik var. Aslında bunun 2 GB’lık kısmı her yeni kullanıcıya verilen ücretsiz bölüm, 48 GB ise Samsung Galaxy S III sahipliği sonucunda hediye ediliyor. Yani eğer eski bir Dropbox kullanıcısıysanız ve Samsung Galaxy S III’e geçiş yaparsanız, mevcut alanınıza 48 GB’lık bir bölüm eklenecek demektir. Depolama alanınıza Dropbox uygulaması üzerinden erişebilirsiniz.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00016

Samsung Galaxy S III’te yer alan NFC ve Wi-Fi Direct işlevlerinin birleşiminden S Beam gibi özel bir paylaşım yöntemi doğmuş. Bu sayede Samsung, Galaxy S III ile diğer cihazlar arasında dosyaların yerleşik Android Beam’e göre, Wi-Fi Direct’in de yardımıyla çok daha hızlı bir şekilde paylaşılmasına olanak sağlıyor. Bu işlev yardımıyla her türlü dosyayı, multimedya içeriğini, hatta videoları başka cihazlarla paylaşmak mümkün.

S Voice

Samsung Galaxy S III’te gelen bir diğer yeni özellik de S Voice. iPhone 4S’teki Siri’nin Galaxy S III’teki muadili olarak nitelendirebileceğimis S-Voice de sesli komutlarla çalışıyor. Uygulama ekranındaki S Voice kısayoluyla ulaşılabilen bu uygulamanın ana ekran tuşuna art arda iki kere basıldığında çalışması gibi bir opsiyonu da bulunuyor. Benzer şekilde S Voice’i özel komutla doğrudan kilit ekranı üzerinden çalıştırmak da mümkün.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00023

İngilizce, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Korece dil desteğine sahip olan S Voice’in çalışma mantığı Siri ile aynı. Vlingo tarafından desteklenen bu servis telefon numarası çevirme, mesaj yazma, kontak bilgisi arama, navigasyon bilgisi alma, not alma, takvim kaydı ekleme, müzik dinleme, sosyal ağlarda bildirimde bulunma gibi işlevleri gerçekleştiriyor. Siri’ye sorulduğu gibi S Voice’e de “What can I do?” yani “Ne yapabilirim?” diye sorulduğunda yukarıda saydıklarımızın listesinin bulunduğu bir cevap çıkarılıyor. Bir de Samsung S Voice’i her seferinde tetiklemek için özel komutlar girebilirsiniz, “Hi Galaxy” gibi. Bu sayede her seferinde mikrofon tuşuna basma zahmeti de ortadan kalkmış olur.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00024

[pullquote_right]S Voice muhabbet konusunda Siri’nin biraz gerisinde sayılır. Yine de kişisel sorulara verilecek bir çift cevabı var.[/pullquote_right]

S Voice de Siri gibi Samsung Galaxy S III sahipleri için çoğunlukla oyuncak niteliğinde bir uygulama sayılır. Ancak alarm kurma, uygulama açma, müzik çalma gibi komutlarda iş görebilir. Muhabbet konusundaysa Siri’nin biraz gerisinde sayılır. Siri’nin sesinde biraz daha ruh var, insanla konuşuyormuş gibi bir hisse kapılmak mümkün, ancak S Voice’inki biraz daha makine konuşmasına yakın. Yine de kim olduğu veya hali hatrı gibi sorulara vereceği bir çift cevabı var. Üstelik S Voice’in ana dili İngilizce olmayanların konuşmasını Siri’ye göre daha iyi anladığı şeklinde bir hisse kapıldık. Siri’nin anlaması için biraz aksanlı konuşmak gerekiyor, S Voice ise düz konuşmayı da hemen hemen doğru bir şekilde istediğimiz cümleye dökebiliyor. Tabii ki, yanlış anladıkları da yok değil. “Who are you?” sorusunu “How are you?” olarak anlaması gibi.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00025

Sonuç olarak S Voice, Samsung’un Apple’ın iPhone’undakine meydan okumak için çıkardığı bir servis. Fena bir başlangıç yaptığını söyleyemeyiz. Eğer Samsung biraz elini çabuk tutar ve Türkçe dil desteğini de hızlı bir şekilde eklerse, S Voice sık kullanılan bir özellik hâline dönüşebilir.

Performans, Batarya ve Kullanım

Samsung Galaxy S III’te yer alan 1.4 GHz’lik dört çekirdekli Exynos 4212 Quad işlemci bu telefon için ihtiyaç duyulan işlemci gücünü yeteri kadar, aslında fazlasıyla karşılıyor. Cihazın menüleri arasında geçiş oldukça hızlı ve pürüzsüz, tepkiler oldukça iyi seviyede. Kullandığımız süre boyunca telefonun kilitlenmesi, yeniden başlatılması, vb. bir durumla karşılaşmadık. Samsung Galaxy S II şimdiye kadar Android deneyimini en iyi ve düzgün şekilde yansıtan telefonlardan bir tanesiydi. Samsung Galaxy S III selefinden aldığı bu unvanı daha da yukarı taşıyor. Gerçekleştirdiğimiz Quadrant, SmartBench 2012 ve SunSpider Java benchmark testlerinde de Samsung Galaxy S III oldukça iyi sonuçlar elde etti.

SmartBench 2012 Quadrant SunSpider Benchmark
Üretkenlik Oyun
Samsung Galaxy S III 3998 1635 5456 1463.6 ms +/- %1.5
HTC One X 4590 2677 4544 2313.8 ms +/- %1.7
HTC One S 3067 3414 4543 1583.9 ms +/- %2.5
iPhone 4S Sonuç yok Sonuç yok Sonuç yok 2151.7 ms +/- %0.6
– SmartBench 2012 ve Quadrant’ta büyük sonuç daha iyi, SunSpider Benchmark’ta ise küçük sonuç daha iyi anlamına geliyor.

SunSpider Benchmark testinin de gösterdiği üzere Samsung Galaxy S III’ün mobil internet tarayıcısının performansı oldukça iyi seviyede. Gerçekten sayfaları oldukça hızlı bir şekilde yüklemek, sayfa içinde seri bir şekilde kaydırma veya yakınlaştırma yapmak mümkün. Ne var ki, bir web sayfasındaki yazıları ekrana tamamen sığdıracak şekilde yeniden işleme özelliğini düzgün bir şekilde çalıştırmayı başaramadık. Normalde ekrana art arda hızlı şekilde yapılan çift tıklatma bu özelliğin çalışmasını sağlar, ancak Galaxy S III’te nedense olmadı. Bu, biraz moral bozucu. Bunun dışında sonra okumaya olanak sağlayan okuma listesi benzeri bir işlevin Samsung Galaxy S III’te de bulunduğunu görüyoruz. Samsung Galaxy S III yüksek performansı sayesinde Flash tabanlı videoları da düzgün bir şekilde oynatmayı başarıyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00031

Samsung, Galaxy S III’ün inceliğini korurken ona 2100 mAh’lik, standardın az da olsa üzerinde kapasiteye sahip bir batarya yerleştirmiş. Galaxy S III’ün 4.8 inç’lik, yüksek çözünürlüklü ekranı ve dört çekirdekli işlemcisi gerçekten telefonun güç tüketimini normale göre artırıyor. Ancak bu 2100 mAh’lik batarya telefonu bir gün boyunca rahatlıkla çıkaracak yeterliliğe sahip. Samsung Galaxy S III’ü 3G ve Wi-Fi bağlantıları sürekli açık, arka planda eş zamanlama ve e-posta erişimi sürekli açık şekilde kullandık. Fotoğraf çekimi, sosyal ağlarda güncelleme, Wi-Fi bağlantı noktası olarak kullanma gibi durumlarda bile telefon bir günü tekrar şarj edilmeye gerek duymadan tamamlayabildi.

[pullquote_right]Samsung Galaxy S III’ün 2100 mAh’lik bataryası bir günü rahatlıkla çıkaracak seviyede.[/pullquote_right]

Cihazın güç tasarruf modu pil seviyesi belli bir noktanın altına girdiğinde ekran parlaklığını kısarak veya gücü fazla harcayan uygulamaları engelleyerek kalan gücü idareli bir şekilde kullanmayı sağlıyor. Eğer bu modun üzerine siz de bir şeyler koyarsanız, yani ek önlemler alırsanız, Galaxy S III’ün bir günlük batarya ömrünü iki güne de çıkarmanız olası görülüyor.

Bataryayı koruma demişken, Samsung Galaxy S III’te Smart Stay (Akıllı Bekleme) olarak adlandırılan akıllı bir ekran parlaklığı ayarlama yöntemi bulunuyor. Telefon ekranına bakıp bir şeyler okurken ekranın kararmasından genelde rahatsız oluruz. Samsung cihazın ön kamerasını kullanarak kullanıcının gözlerinin ekranda olup olmadığını sürekli izliyor ve bu esnada parlaklığı kısmıyor. Gözün başka bir yere kaydığını farkettiğinde ekran parlaklığını azaltıyor. Smart Stay’in aktifleştirilmesi Ayarlar uygulamasında Ekran bölümü altında yer alıyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00022

Samsung Galaxy S III kullanıcılarının telefonla görüşmesini kolaylaştırmak, onları numara çevirme veya çevir tuşuna basma zahmetinden kurtarmak için yakınlık sensöründen yararlanan bir yöntem geliştirmiş. Eğer bir kişiyi aramak için onun rehber kaydına göz atıyorsanız veya o kişiden size gelmiş bir SMS’e bakıyorsanız, telefonu kulağınıza götürdüğünüz anda o kişinin numarası otomatik olarak çevriliyor ve karşı taraf çaldırılıyor. Eğer bu kişinin rehber kaydında birden fazla numara varsa, çevrilen numara ilk kayıt oluyor.

Samsung Galaxy S III’ün donanım bileşenlerinden bahsederken ivmeölçer, jiroskop gibi birçok sensöre sahip olduğunu belirtmiştik. Samsung cihazın kontrolü sırasında bunlardan oldukça faydalanıyor. Ayarlar uygulamasında Hareket başlıklı özel bir bölüm var ve burada telefonun hareketlerle daha kolay kontrol edilmesini sağlayan çeşitli seçenekler var. Yukarıda bahsettiğimiz doğrudan aramanın dışında akıllı uyarı adını taşıyan ve siz telefona bakmadığınız zaman gerçekleşen herhangi bir aktiviteyi titreyerek haberini veren özellik de oldukça ilginç. Bunun dışında en üste çift parmakla tıklatınca listenin başına gitmek, yakınlaştırmak için eğmek de kullanım kolaylaştırıcı özellikler arasında bulunuyor.

[pullquote_right]Samsung Galaxy S III’ün önünde yer alan kamera 3G şebekeleri üzerinden video aramalar yapmaya izin veriyor.[/pullquote_right]

Samsung Galaxy S III’ün çekim kalitesi oldukça iyi. Telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi oldukça net bir şekilde alınıyor, zaten Samsung’un cihazlarını bu açıdan memnuniyetle karşılamışızdır. Bunun dışında çift mikrofon sayesinde ortamın sesi de karşı tarafa mümkün olduğunca az yansıtılıyor. Önde yer alan kameranın 3G şebekeleri üzerinden video aramalar için kullanılabilmesi de memnun edici bir başka ayrıntı.

Kamera

Samsung Galaxy S’ün arkasında 8 megapiksel çözünürlük destekli, 1080p/30fps video kayıt imkanı sunan bir kamera bulunuyor. Kamera uygulaması Samsung’un daha önceki Galaxy cihazlarında karşımıza çıkan arayüzü hemen hemen korumakta, tabii ki ufak tefek değişiklikler de yok değil. Örneğin solda yer alan kısayolları değiştirmek, daha sık kullandığınız ayarları bu sütuna eklemek mümkün kılınmış. Bunun için herhangi bir ikona basılı tutmanız yeterli. Bu durumda karşınıza ızgara görünümlü bir yapı çıkacak ve buradaki bileşenlerden dilediğinizi soldaki sütuna sürükleyerek buraya özelleştirebileceksiniz.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00026

[pullquote_right]Sürekli çekim ve en iyi fotoğraf modası Samsung Galaxy S III ile devam ediyor.[/pullquote_right]

HTC’nin One serisi Android cihazlarında gördüğümüz sürekli çekim modu Samsung Galaxy S III’te de çoklu çekim adıyla karşımıza çıkıyor. Bu mod açıkken çekim tuşuna bastığınızda art arda 20 fotoğraf çekiliyor ve bunlar fotoğraf kütüphanesine kaydediliyor. Eğer bu moddayken en iyi çekim özelliği açılırsa, art arda çekilen fotoğraf sayısı 8’e düşüyor ve bunlardan en iyisi kaydediliyor. Bu modun dışında tek çekim, gülücük yakala, güzellik, çizgi film ve çekim paylaşma gibi modlar bulunuyor. Çekim paylaşma modu Wi-Fi Direct bağlantısı üzerinden yararlanarak çekilen fotoğrafların Wi-Fi Direct destekli çevredeki cihazlara anında iletilmesini sağlıyor.

Samsung Galaxy S III ile portre veya içinde kişilerin bulunduğu fotoğraflar çektiğiniz takdirde Facebook’taki etiketleme işlemine benzer şekilde bu fotoğraflara kişi etiketleri ekleyebilirsiniz. Bu etiketleme işlemi sırasında adres defteri kayıtlarından yararlanmak mümkün. Bu işlemi galerideki fotoğrafların birçoğuna uyguladığınızı düşünün. Fotoğrafını gördüğünüz kişinin etiketine dokunduğunuzda onun rehber bilgileri karşınıza çıkacak, bu sayede ona doğrudan mesaj gönderme veya telefon etme imkanına sahip olacaksınız.

Samsung-Galaxy-S-III-Kamera-00016

Samsung Galaxy S III’ün kamerasının performansından fazlasıyla memnun kaldığımızı baştan söyleyelim. Işığın fazlasıyla yeterli olduğu, güneşli havalar gibi ortamlarda Samsung Galaxy S III oldukça düzgün, renkler açısından oldukça doyurucu ve canlı fotoğraflar çekiyor. Güneş ışığı altında çektiğiniz fotoğraflarda diğer telefonların kameralarında karşılaştığımız türden parlamalar olabilir, bunu normal karşılamak gerek. Işık şiddetinin nispeten düşük olduğu ortamlarda da Samsung Galaxy S III’ün arkadan aydınlatmalı sensörü ışığın yeteri kadar iyi toplanmasını ve iyi görüntüler yakalanmasını sağlıyor. Gerçekten de aydınlatmanın normal seviyede olduğu iç ortamlarda Samsung Galaxy S III düzgün kareler yakalamayı başardı. Bununla birlikte gece gerçekleştirdiğimiz, flaşın kapalı olduğu çekimlerde de telefon gürültünün oldukça düşük olduğu sonuçlar verdi. Gece çekimlerinde gece modunu kullanmaya gerek yok. Karanlık ortamlarda LED flaş çok iyi iş görüyor, düzgün fotoğrafların çekilmesi için yeteri kadar ışık sağlıyor. Dijital zum, fotoğraf kalitesini düşürse de gerektiği zaman iş görecek türden. Galaxy S III’ün yakın çekim performansının da oldukça başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Samsung-Galaxy-S-III-Kamera-00036

Galeri: Samsung Galaxy S III Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=953]

Samsung Galaxy S III yukarıda da belirttiğimiz gibi saniyede 30 kare hızında 1080p video kayıt yeteneğine sahip. Cihazın Full HD video kayıt yeteneği oldukça başarılı, çektiğimiz görüntüleri Samsung marka Full HD TV’de DLNA özelliği yardımıyla düzgün bir şekilde oynattık. Bir HD video kamerasınınkine yakın kaliteye sahip olan Samsung Galaxy S III’ün kamerası görüntü stabilizasyon özelliği sayesinde de çekim sırasında el hareketlerinin ve titremelerinin oluşturduğu etkileri mümkün olduğu kadar azaltıyor. Video çekimi sırasında dijital zum da kullanılabiliyor.

Video: Samsung Galaxy S III Örnek Video (1080p)

Samsung Galaxy S III’ün önünde yer alan kamera 1.9 megapiksel çözünürlüğe sahip. 720p / 3ofps HD video kaydı yapabilen bu kamera, arka kameranın varlığı durumunda fotoğraf ve video çekimi için gereksiz görünüyor. Ancak kendi fotoğrafını veya videosunu çekmeye meraklı olan kullanıcılar bu ön kameradan da faydalanabilir.

Multimedya

Samsung Galaxy S III’ün multimedya olanakları konusunda sahiplerini hayalkırıklığına uğratmayacak bir akıllı telefon. Video tarafında MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.263 gibi formatlar destekleniyor. 720p HD kalitesinde MKV formatındaki videolar Samsung Galaxy S III’ün 720p ekranından maksimum keyif alınacak şekilde düzgün bir şekilde oynatılıyor. Cihazın belleğine Windows Gezgini yardımıyla videoyu ve onunla aynı adı taşıyan alt yazı dosyasını atmanız yeterli. Video transferi için ek bir yazılıma veya dönüştürmeye ihtiyaç yok.

Samsung Galaxy S III’te gelen Video oynatıcı uygulaması video oynatma işlemlerini yeteri kadar görüyor. Cihazın belleğine hem 720p hem de daha alt çözünürlükte birkaç videoyu, Türkçe alt yazı dosyalarıyla birlikte attık. Cihazdaki doğal video oynatıcı uygulaması attığımız iki 720p videoyu otomatik olarak bulup kütüphanesine ekledi, ancak diğer videolar bu uygulama tarafından bulunamadı. Bu uygulama tarafından bulunan videolar üzerinden konuşacak olursak, Video oynatıcı uygulaması içinde yer alan Küçük resimler sekmesi kütüphanede yer alan videoların ön izlemesini canlı video görüntüleriyle sunuyor. Bunun yanı sıra videolarda DVD’lerde gördüğümüz tarzda bir sahne bölümleme özelliği var. Bu özellik sayesinde videonun belirli bölümüne hızlı bir şekilde atlamak mümkün. Uygulama içinde alt yazı desteği var, üstelik senkronizasyon desteğiyle birlikte. Türkçe alt yazılar tanınıyor, ancak bir kodlama düzenlemesi yapmak gerekebilir.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00027

[pullquote_right]Pop up Play özelliği Samsung’un Galaxy S III’ün performansını göstermek üzere cihaza eklediği bir güç gösterisi niteliğinde.[/pullquote_right]

Video oynatıcı uygulaması iyi bir şekilde işini görse de, Samsung Galaxy S III sahipleri Google Play mağazası üzerinden bir video oynatıcı uygulaması indirerek video izleme deneyimini daha da genişletebilir, bu sayede daha fazla formattaki videoyu çalıştırma şansı bulabilir. Bunu da bir tavsiye olarak belirtmeden geçmeyelim. Bu arada Samsung Galaxy S III’te Pop up Play olarak adlandırılan bir özellik bulunuyor. Video oynatıcısı uygulamasının bir özelliği olan Pop up Play, oynatılan filmi sürekli ekranda üstte duran küçük bir pencere üzerinde oynatmaya devam etme, bu sırada da mesaj yazma, internette gezinme gibi diğer işlerle uğraşma şansı tanıyor. Aslına bakarsanız, çok da ihtiyaç duyulan bir özellik değil, ancak Samsung Galaxy S III’ün gücünü göstermek açısından gerçekten güzel bir örnek. Bu özelliği Samsung’un bir güç gösterisi olarak nitelendirsek herhalde yanlış yapmış olmayız.

Samsung Galaxy S III’te Samsung SmartSinema uygulaması da yüklü geliyor. Cihazın kurulumu sırasında açmış olduğunuz veya hali hazırda varolan Samsung hesabını kullanarak bu uygulamaya giriş yapabilir ve sunulan film ve dizilerden dilediğinizi izleyebilir veya para karşılığı kiralayabilirsiniz. Hem Türkçe dublajlı hem de alt yazılı film seçenekleri sunulmakta. Filmler internet üzerinden canlı olarak izleniyor.

Müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+, AC3 ve FLAC gibi geniş yelpazede bir format desteği sunuluyor. Diğer Samsung cihazlarındaki standar müzik çalar uygulamasının mevcut olduğu cihazda SoundAlive ekolayzır desteği sayesinde birçok farklı ses profili sunuluyor. Cihazın belleğine Windows Gezgini veya Kies yazılımı yardımıyla atacağınız şarkı dosyaları otomatik olarak taranıp, albüm kapaklarıyla birlikte kütüphaneye ekleniyor. Bu arada Samsung, Galaxy S III’e RDS destekli bir FM radyo eklemeyi de ihmal etmemiş.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00029

Samsung Galaxy S III’ün multimedya paylaşım işlevlerinden de bahsetmeden geçmeyelim. AllShare Play adı verilen bir uygulama cihazda yüklü geliyor. Bu uygulama sayesinde bir Samsung hesabı altında kullanılan tüm cihazlar üzerindeki içeriklere bu uygulama üzerinden ulaşmak mümkün hâle geliyor. AllShare Play uygulaması Samsung Galaxy S III’ün yerel depolama alanında bulunan multimedya dosyalarında gezinmek isteyenler için de bir kanal işlevi görüyor. GroupCast adı verilen ve AllShare Play altında çalışan bir özellik de dosyaları aynı ağ içinde bulunan AllShare Play yüklü diğer cihaz sahipleriyle paylaşma fırsatı veriyor. Bunun dışında DLNA desteği sayesinde 720p çözünürlükte videoları bile aynı ağ içindeki TV’lere yansıtmak ve filmi buradan izlemek mümkün. Tabii, bu durumda alt yazı desteğinin yokluğu söz konusu. MHL destekli bir kablo yardımıyla microUSB portu üzerinden görüntü aktarımı yapmak mümkün.

Samsung Galaxy S III’ün arkasında, kameranın hemen yanında küçük bir hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörün ses çıkışı fena değil. Aslında film izlerken belki yetersiz gelebilir, ancak müzik dinlerken son sese kadar açtığınızda oldukça doyurucu bir ses çıkıyor. Cihazın kutusundan üzerinde çalma kontrollerinin bulunduğu ve kulak yolunu tamamen kapatan topuzlu kulaklıklar çıkıyor. Farklı kulak büyüklükleri için de özel topuzlar yerleştirilmiş. Kulaklıkların ses kalitesinin vasat olduğunu söylememiz gerek. Tiz seviyeleri iyi, ancak basları biraz zayıf yansıtıyor gibi geldi.

Sonuç

[pullquote_right]Samsung, Galaxy S III ile çıtasını daha yükseğe çıkarıyor.[/pullquote_right]

Samsung’un geçen yılki Galaxy S II cihazını sunduğu düzgün ve yüksek performanslı Android deneyimi bakımından beğeniyorduk. Galaxy S III de o çizgiden sapmayan, hatta o çıtayı daha da yükseğe koyan bir cihaz olmuş. Cihazın geçen yılın Galaxy S II’sine göre daha estetik bir hava kazandığı gerçek. Bunda kıvrıklaştırılan köşelerin ve polikarbon kasanın etkisi var. 4.8 inç ekran gerçekten büyük, ancak ekranın çevresinin olabildiğince dar tutulması, bunun yanı sıra incelik cihazın elde rahatlıkla taşınmasına olanak sağlıyor. Benchmark testlerinin de gösterdiği şekilde Galaxy S III rakiplerini alaşağı edecek bir performans sergiliyor. Cihazın kamera ve multimedya işlevleri oldukça zengin ve kullanıcıyı memnun edecek türden. Android işletim sisteminin esnekliği ve TouchWiz kullanıcı arayüzünün doğa odaklı teması cihazı kullanma zevkini biraz daha artırıyor.

Samsung-Galaxy-S-III-Inceleme-00014

Samsung Galaxy S III’ün piyasaya fiyatı 2000 TL civarında olacak şekilde belirlenmiş. Dört çekirdekli işlemci ve sahip olduğu teknik özellikler göz önüne alındığında fiyatının normal seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Bu kadar fazla para veren kullanıcılar karşılığında iyi bir performans ve tatmin edici bir kullanım deneyimi alacaktır. Şu sıralar bir telefon satın almayı düşünenler, üstelik 2000 TL’yi de dert etmeyenler Samsung Galaxy S III’ü ciddi bir seçenek olarak görebilir.

Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy S III’ü uygun fiyatlarla satın alın

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER