Teknoloji

En son iOS 15 beta sürümünde Safari kullanıcılarını memnun edecek bir yenilik var

safari 15 internet tarayıcısı

Apple, Safari’nin tasarımını en son iOS 15 beta sürümlerinde güncelledi. Son tasarımda kullanıcılara adres çubuğunu ekranın üstüne veya altına yerleştirme seçeneği veriliyor. Böylelikle kullanıcılar adres çubuğunu daha önce alıştıkları biçimde kullanabiliyor. Safari’nin yeni tasarımı, özellikle iPhone’larda, ilk duyurulduğundan beri tartışılan bir konu oldu. Görünüşe göre Apple, beta dönemi boyunca devam eden güncellemelerle yenilikleri birer birer eski hâline alma imkanını sunuyor.

MacStories sitesi kurucusu ve podcast yayıncısı Federico Viticci, değişiklikleri gösteren yeni tasarımın ekran görüntülerini Twitter hesabından yayınladı. Kullanıcı adres çubuğunun altta olmasını seçerse; geri ve ileri düğmeleri, bir paylaşım düğmesi ve sekme düğmesi dahil olmak üzere bir dizi denetimin üzerinde görünüyor. Halbuki önceki beta sürümlerinde, bu düğmeler adres çubuğuyla birlikteydi. Kullanıcı, adres çubuğunun üstte olması seçeneğini seçerse Safari, iOS 14’tekine benzer biçimde görünecek.

Apple, ilk beta sürümünde dağıtıma çıktığından beri Safari’nin yeni tasarımında ince ayarlamalar yapıyor ve değiştiriyor. Güncellemeler nispeten dar kapsamlıydı; adres çubuğuna düğmeler eklendi ve Apple, bir URL veya arama terimi yazarken adres çubuğuna daha kolay erişilmesini sağladı. Bununla birlikte bu güncellemeler, bir web sayfasının içeriğinin üzerinde gösterilen herhangi bir yüzen öğe içermeyen daha geleneksel bir tasarıma dönüş çağrısı yapanları tatmin etmedi.

Adres çubuğunun bulunduğu yeri değiştirme seçeneği, hem alttaki yeni yerini beğenenleri hem de üst kısma geri dönüşü arzu edenleri memnun edecektir. Web sayfalarının üst veya alt kısımlarına denk gelme olasılığı ile uğraşmak zorunda kalacak olan web tasarımcıları için işleri zorlaştırabilir, ancak kullanıcılar için güzel bir seçenektir.

Viticci’nin belirttiğine göre, Safari’nin iPad sürümünde bu güncellemeyle herhangi bir değişiklik olmadı. Ancak Apple, iPadOS 15 beta 4 sürümünde kullanıcılara aşağı yukarı geleneksel bir tasarıma geri dönmelerine izin veren bir seçenek sunmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER