Teknoloji

Vladimir Putin tartışma yaratan uygulama yasasına imzayı attı

rusya vladimir putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da geliştirilen ön yüklü uygulamalar barındırmayan akıllı telefon, TV ve bilgisayarların ülkede satışına yasak getirecek yasa tasarısını onayladı. Söz konusu yasa, 1 Temmuz 2020 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Reuters’in haberine göre; Rus hükümeti, bu tarihe kadar farklı cihaz türleri için cihazlarda ön yüklü şekilde sunulması gereken Rus yapımı uygulamalar listeleri oluşturacak.

Söz konusu yasayla Rus geliştiricilerin hâlihazırda ülkedeki uygulama ekosistemini domine eden yabancı teknoloji şirketleriyle daha iyi rekabet edebilmeleri hedefleniyor. Yasanın destekçileri, bu yasa sayesinde özellikle yaşlıların telefon kullanımının kolaylaşacağını savunuyor.

Ancak tasarının hazırlık sürecinde kendilerine hiç danışılmadığını söyleyen elektronik ürün satıcıları, bu tasarıya karşı çıkıyor. Bu yasanın Apple gibi şirketleri Rusya’dan çıkmaya sevk edeceğinden endişe duyanların sayısı da az değil.

Apple tarafından Rus Kommersant gazetesine yapılan açıklama da, bu endişeleri artıracak türden: “Apple’ın ekosistemine üçüncü taraf uygulama yükleme zorunluluğu, jailbreak yapmaya eş değer bir hareket. Bu bir güvenlik tehditi doğurabilir ve şirket bu tarz bir riski tolere edemez.”

Rusya kısa süre önce de erişim engelleme yasasını onaylamıştı

Putin yönetiminin ön yüklü olarak sunulması zorunlu uygulamalarla vatandaşlarını gizlice gözetleyebileceği de dile getirilen endişeler arasında bulunuyor. Rusya’nın kısa süre önce onayladığı “egemen internet yasası”, devlete “acil durum” olarak tanımlanabilecek koşullarda web sayfalarına erişimi engelleme imkanını veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu yasayı “Rusya için kötü bir haber ve diğer ülkeler için de kötü bir örnek” olarak tanımlamıştı. Devletin yüklü sunulmasını zorunlu kıldığı uygulamalara göre, benzer ifadeler bu yasa için de kullanabilir.

İLGİLİ HABERLER