Teknoloji

Rusya Google’dan rekabete aykırı Android pratiklerini sonlandırmasını istedi

rekabet kurumu google

google-yeni-logo-150915

Google, geçtiğimiz Rusya pazarındaki hakim konumunu kötüye kullanmaktan dolayı suçlu bulunmuştu. İnternet devinden şimdi de bazı değişikliklikler gerçekleştirmesi isteniyor. Özellikle Google’ın Android cihaz üreticilerine yönelik talep ve kısıtlamalarını mercek altına alan Rus makamları, Google’ın rakip uygulamaların ön yüklü sunumunu engellemekten vazgeçmesini talep ediyor. Buna ek olarak, Android cihaz üreticilerinin üzerindeki Google baskısının azaltılması da genel talepler arasında yer alıyor.

Rusya’nın tekelle mücadele kurumu, Google’a talep ettiği değişiklikleri gerçekleştirmesi için 18 Kasıma kadar süre tanıdı. Kurum, böylelikle üreticilerin kullanıcılarına Google tarafından hazırlanmayan uygulamaları da sunabilmesini ve tüm kullanıcıların Google uygulamalarına yönlendirilmesini engellemeyi amaçlıyor. Bu kararın uygulamaya geçmesi durumunda Google’ın arama pazarındaki önemli rakiplerinden biri olan Yandex, kendi servislerini Android kullanıcılarına daha kolay ulaştırma ve Rus pazarındaki liderliğini sürdürme konusunda önemli avantaja kavuşacak. Google’ın başını ağrıtan bu şikayetin de Yandex tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatmak gerekiyor.

Google’ın Rusya’dan gelen bu talebe nasıl yanıt vereceği bilinmiyor. Ancak mevcut koşullar çerçevesinde şirketin elinde gelen talebe uyacağı düşünülüyor. Son zamanlarda Google’ın operasyon biçimi kurumsal anlamda sorgulanıyor. Avrupa Birliği ve Hindistan’da soruşturulan şirket, ABD’de ise Federal Ticaret Komisyonu ile anlaşmış ve süreçten minimum yara almayı başarmıştı.

Google’ın Android telefonlarda ön yüklü olarak sunduğu uygulamalarının sayılarını küresel olarak azaltmaya gitmesinin şirkete Rusya’da olmasa bile, başka ülkelerde benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldığında yardımcı olması bekleniyor. Yine de, şirketin Android kullanıcılarına en iyi uygulamalarını sunmaktan tamamen cayması pek muhtemel gözükmüyor.

İLGİLİ HABERLER