Otomobil satışlarının yüzde 43 oranında azaldığı Rusya’da otomotiv sektörü için işler çok iyi gitmiyor. Buna ek olarak, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş de ülkedeki akaryakıt endüstrisinin tadını kaçırmış durumda. Ekonomideki bu belirsizlik devam ederken; Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, daha yeşil bir gelecek için küçük bir adım attı ve 1 Kasım 2016’dan itibaren ülkedeki tüm benzin istasyonunda elektrikli taşıt şarj ünitesi bulunmasını zorunlu kıldı. Hükümet, bu kararla birlikte ülkede henüz gelişmemiş olan elektrikli taşıt pazarını canlandırmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip olmasına rağmen, Rusya’daki toplam elektrikli taşıt sayısının 500 civarında olduğu belirtiliyor.
Rusya’daki yeni yönetmelik otomobil sektöründeki statükoyu bozmayı hedeflese de, etrafından dolaşılması oldukça kolay gözüküyor. Yeni kuralların şarj ünitelerinin tipi konusunda bir standart getirmemesi ve devletin istasyon sahiplerine şarj ünitelerinin kurulumu için finansal destek sağlamayacak olması nedeniyle pek çok istasyon sahibinin en ucuz çözüme yönelmesi bekleniyor.
The Moscow Times gazetesine konuşan Moscow Unit Elektrik Şirketi sözcüsü Yelena Burenina, yeni yönetmeliğin ülkede daha fazla elektrikli taşıt satılmasını sağlayabileceğini belirtti. Bu noktada atılacak herhangi bir adımın ilerlemeyi beraberinde getireceğini söylemek ise zor değil. Ülkede 2014’ün tamamında sadece 140 elektrikli otomobil satılırken, 2015’in ilk yarısında bu rakam 50’nin altında kaldı.
Soğuk hava koşulları elektrikli taşıtların menzilini düşürdüğü için, Rusya’nın çetin kış koşulları da elektrikli taşıtların yaygınlaşmasının önünde bir engel teşkil ediyor. Ancak Rusya ile benzer iklim şartlarına sahip Norveç’in yeşil otomobil satmayı başardığını unutmamak gerekiyor.