Teknoloji

Rosetta Philae yüzey aracını en sonunda bulmayı başardı

rosetta philae

rosetta philaeRosetta adlı uzay aracı tarafından 67P/Churyumov?Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza düzenlenen görev bir dramaya dönüşmüştü. 2014 yılının sonlarına doğru kuyruklu yıldızın yüzeyine iniş yapan Philae adlı araç, yüzeyi dolaşacak ve elde ettiği verileri dünyaya geçecekti. Ne var ki, işler Philae için istendiği gibi gitmemişti.

Philae’nin inişi biraz çalkantılı olmuştu. Kuyruklu yıldızın Agilkia olarak adlandırılan bölümüne iniş yapan araç daha sonra tekrar havaya zıplamış ve yaklaşık iki saat daha uçarak en sonunda kuyruklu yıldızın daha küçük lobunda bulunan Abydos adlı bölgeye inişini gerçekleştirmişti. Ne var ki, bilim insanları Philae’nin tam konumunu bilmiyordu ve bu nedenle de yüzey aracına kaybolmuş gözüyle bakıyorlardı.

OSIRIS kamera ekibinden olan ve Rosetta’dan indirilen görüntüleri gören ilk kişilerden Cecilia Tubiana, Rosetta görevinin bitmesine sadece bir ay kalmışken, en sonunda Philae’yi bulup görüntülemekten ve onu oldukça etkileyici detaylarla görmekten dolayı çok mutlu olduklarını söylüyor.

rosetta philae Rosetta yüksek çözünürlüklü kamerasını kullandı ve en sonunda Philae’nin esas konumunu belirledi. Yukarıdaki görüntü 2 Eylül tarihinde, OSIRIS dar açılı kamera tarafından, Rosetta yörünge aracı yüzeyden 2.7 km. uzaklıktayken çekildi. Görüntüde Philae’nin ana gövdesi ve üç ayağından ikisi yer alıyor. Görüntüden anlaşılacağı üzere, Philae yüzey aracı ideal duruşundan çok uzakta görünüyor. Bu da araç ile neden iletişim kurulamadığını açıklıyor.

rosetta philaeESA’nın Rosetta görev yöneticisi Patrick Martin ise, bu önemli buluşun uzun ve zahmetli bir arayışın sonunda gerçekleştiğini dile getiriyor. Philae’nin sonsuza kadar kaybolduğunu düşünmeye başladıklarını, son zamanlara gelmişken bunu yakalamanın mükemmel olduğunu da sözlerine ekliyor.

ESA’nın Rosetta proje bilim insanı Matt Taylor ise, Philae’nin bulunması sayesinde kuyruklu yıldız zeminin yapısını öğrenme fırsatını elde ettiklerine dikkat çekiyor. OSIRIS kameranın baş araıştırmacısı Holger Sierks de, aracı aramanın bittiğini, artık Rosetta’nın inişine ve Rosetta’nın iniş alanıyla ilgili daha yakın görüntüleri çekmeyi beklediklerini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER