Eğlence

Roblox’ta sınırlı üretim dijital ürünlerle yepyeni bir dönem

roblox quest vr

Roblox, geliştirici forumlarında yapılan bir duyuruyla, yapımcıların sınırlı sayıda üretilen dijital ürünler oluşturarak satışa sunabileceğini açıkladı. Bu sayede, örneğin, bir yapımcı Roblox avatarları için özel ve sınırlı sayıda dijital kazak tasarlayarak, bu kazakların daha değerli ve benzersiz hissedilmesini sağlayabilir. Kullanıcılar ayrıca bu sınırlı sayıda üretilen ürünleri yeniden satabilirken, orijinal yapımcı da her satıştan yüzde 10 pay alacak.

Daha öncesinde de yapımcılar, dijital ürünler (UGC olarak adlandırılan “kullanıcı üretimi içerik”) oluşturup satabiliyordu. Roblox, bu yeni ve kullanıcı tarafından yapılan sınırlı sayıdaki ürünlere “Limiteds” adını veriyor. Bu sınırlı sayıda üretilen dijital Roblox ürünlerinin fikri, NFT’lerin dünyasına girmeye benziyor.

Ancak Limiteds, blockchain tabanlı değil; yalnızca Roblox’a özgü ürünler olup yalnızca oyun içi Robux para birimiyle satın alınabilir, bunun için gerçek para ile Robux satın almanız gerekiyor. Ayrıca Roblox, yapımcıların Limiteds satmak için başvuruda bulunmalarını (UGC satan tüm yapımcıların başvuruda bulunmaları gerekmektedir) ve sınırlı sayıda ürün sunmadan önce, normal ürün ücretinden farklı hesaplanan bir ön ödeme yapmalarını gerektiriyor. Bu da, yapımcıların piyasayı hızlı bir şekilde kar etmek amacıyla gereksiz ürünlerle doldurmalarını önleyebilir.

Roblox’un Avatar Dükkânı’nda, geçtiğimiz hafta programın duyurulmasından bu yana bazı yapımcıların Limiteds ürünlerini yayınladığı görülüyor. Gerçek dünya parasına dönüştürme konusunda fikir vermesi açısından, 400 Robux’u 4.99$ karşılığında satın alabilirsiniz.

Sınırlı süreli ürünler, mağazadaki ilk ürünler değil. People Make Games’in Roblox hakkındaki mükemmel videolarından birinde gösterildiği gibi, şirket geçmişte Roblox tarafından yapılan sınırlı süreli ürünler satmıştır. Roblox mağazasında “Limited” olarak sıralama yaparsanız, yeniden satıcılar tarafından yüz binlerce hatta milyonlarca Robux karşılığında satışa sunulan pek çok ürün görebilirsiniz. Ancak, sınırlı sayıda üretilen yeni Roblox ürünlerinin piyasaya girişi, platformdaki genç oyuncular için cazip olabilir ve ebeveynler aylık harcama limitleri belirlemediyse tehlikeli harcamalara yol açabilir.

Sınırlı sayıda bulunan dijital eşyaların fikri, Roblox’a özgü değildir. Fortnite da sürekli olarak mağazasına yalnızca sınırlı bir süre için mevcut olan yeni oyun içi kıyafetler ekliyor. Bununla birlikte, bu kıyafetlerden sınırsız sayıda satın alınabilirken, Roblox’ta yapımcılar tarafından üretilen bu eşyalar ve bu eşyaların oyun içi ekonomiye dahil edilmesi söz konusu. Roblox, her satıştan pay aldığı için, bu tür nadir dijital ürünlerin satışında yaşanacak artış, platformun gelirine de katkı sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER