Teknoloji

Resizable BAR ile Nvidia RTX 30 serisi GPU’larda çerçeve hızı artışı

nvidia gpu

Nvidia, belirli oyunlarda çerçeve hızlarını yüzde 10’a kadar artırabilen bir PCI Express özelliği olan Resizable BAR desteğini kullanıma sundu. Resizable BAR, 256MB blok okumaları ile sınırlamak yerine tam grafik çerçeve arabelleğine erişimin kilidini açarak çalışıyor. Bu, oyunlarda çerçeve hızlarını artırabilir, ancak tüm RTX 30 serisi masaüstü GPU’lar için uyumlu bir CPU, anakart BIOS güncellemesi ve hatta bir VBIOS güncellemesi gerektiriyor.

Nvidia, yonga set desteği sağlamak için hem AMD hem de Intel ile çalışıyor. Intel’in 10. Nesil işlemcileri ve şirketin bugün piyasaya çıkan yeni 11. Nesil masaüstü yongalarının yanı sıra AMD’nin Zen 3 CPU’ları da destekleniyor. Nvidia’nın anakart ve VBIOS güncellemeleriyle ilgili eksiksiz SSS bölümünü burada bulabilirsiniz.

Resizable BAR, AMD’nin Smart Access Memory özelliği ile aynı şekilde çalışır. Belirli oyunlarda kare hızlarını yüzde 10’a kadar iyileştirmeyi vadediyor. Her ikisini de kullanarak kare hızı artışı sağlamak gerçekten oyuna bağlı olacak ve çözünürlük, performansın ne kadar artacağını da etkileyecektir.

Geçen ay çıkan RTX 3060 grafik kartı, Resizable BAR içeren ilk grafik kartıydı. wccftech, bazı oyunlarda performansı yüzde 4 ile 11 arasında artırdığını saptadı. Nvidia, başlangıçta desteği 10’dan daha az oyunla sınırladı. Çünkü şirket, tüm oyunlarda bunu etkinleştirmenin bazılarında performans düşüşüne neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Nvidia şu anda oyunları önceden test ediyor ve Resizable BAR’ı yalnızca performansın arttığı yerlerde etkinleştirmek için özel oyun profilleri kullanıyor. Bu, şu anda Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla ve Watch Dogs Legion dahil olmak üzere yalnızca 17 oyunun desteklendiği anlamına geliyor. Gelecekteki sürücü güncellemeleriyle daha fazla oyun eklenecektir.

AMD tarafında Resizable BAR desteği kapsamlı bir şekilde test edildi. TechSpot, Smart Access Memory kullanan bazı oyunların 1440p ve 4K’da yaklaşık yüzde 20 artış görebileceğini saptadı.

İLGİLİ HABERLER