Teknoloji

Nvidia’dan 30 serisi GPU’larda %10’a kadar fps artışı sağlayan yenilik

nvidia rtx 4080 super

Geçtiğimiz günlerde elde ettiği rekor geliri paylaşmasıyla gündeme gelen Nvidia, belli başlı oyunlarda kare hızlarını yüzde 10’a kadar artırabilen ve bir PCI Express özelliği olan Resizable BAR için destek sunmaya başladı. Yeni RTX 3060 ekran kartı, belirli işlemcilerin grafik arabelleğine tam erişebilmesi için olanak sağlayan Resizable BAR desteği sunan ilk kart olacak. Resizable BAR desteği, diğer 30 serisi GPU’lar için mart ayının sonlarında sunulacak.

Ancak performans artışı sağlayan bu özelliği kullanmak için belirli özellikleri taşıyan sistem bileşenlerine de ihtiyacınız var. Örneğin, Nvidia RTX 3060 gibi 30 serisi ekran kartlarla Resizable BAR teknolojisinden faydalanmak için AMD’nin Zen 3 mimarili ya da Intel 10. veya 11.Nesil işlemcilerine sahip olmanız gerekiyor.

Tıpkı AMD’nin Smart Access Memory özelliğinde olduğu gibi, Nvidia GPU’lardaki Resizable BAR da bazı oyunlarda %10’a kadar fps artışı sağlayabiliyor. Fakat madalyonun öbür yüzü de mevcut. Bazı oyunlarda iyileşme sağlanırken, bazılarında ise düşüş yaşanabiliyor. Bu konuyla ilgili açıklama ise Nvidia cephesinden geldi. Şirket tarafından konuya açıklık getirmek için yapılan açıklamada, ”Yaptığımız testlerde bazı oyunlarda yüzde 1-2, bazı oyunlarda ise yüzde 10’a varan artışa şahit olduk. Ancak bazı oyunlarda da performans düşüşü yaşadık.” ifadelerine yer verildi.

Nvidia 30 serisi GPU’larda fps artışı elde edilen oyunlar neler?

Resizable BAR desteğiyle Nvidia 30 serisi GPU’larda fps artışı sağlayan bazı oyunlar mevcut. Hâlihazırda bu özelliği kullanabileceğiniz oyunları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Assassin’s Creed Valhalla
  • Battlefield V
  • Borderlands 3
  • Forza Horizon 4
  • Gears 5
  • Metro Exodus
  • Red Dead Redemption 2
  • Watch Dogs: Legion

Mart ayının sonlarına doğru Nvidia tarafından geri kalan 30 serisi GPU’lar için de VBIOS güncellemesi yayınlanacak. Bu güncelleme ile birlikte bu desteği sunan ve dolayısıyla fps artışı sağlanan oyunlar listesine yenileri eklenecek. Bunların haricinde, gerekli CPU desteğini içeren bir anakart güncellemesine de ihtiyacınız olacak. Nvidia’nın aktardığı bilgiye göre Asus, Asrock, Colourful, Evga, Gigabyte ve MSI belirli anakartlarda Resizable BAR’ı desteklemeye başladı.

AMD cephesinde ise Resizable BAR desteği geniş çaplı bir testten geçti. Bu teste göre Smart Access Memory’den yararlanan bazı oyunlarda 1440p ve 4K çözünürlükte yüzde 20’ye kadar performans artışı elde edilebiliyor. Kulağa son derece hoş gelen bu yeni teknolojinin, oyun dünyasında dengeleri nasıl değiştireceği ise merak konusu.

İLGİLİ HABERLER