Teknoloji

Meta reklamsız Instagram ve Facebook için her ay 17 dolar alabilir

facebook instagram meta reklamsız instagram

Meta yakında reklamsız Instagram deneyimi yaşamak isteyenlerden aylık 14 dolar gibi bir para alabilir. The Wall Street Journal’ın haberine göre, hem Instagram’da hem de Facebook’ta reklam görmek istemeyenlerin ise 17 dolar civarı bir ücret ödemesi gerekecek. İkinci paketin sadece masaüstü için geçerli olabileceği belirtiliyor.

Meta’nın hedeflenmiş reklamları devredışı bırakan kullanıcıları abonelik servisine üye olmaya zorlayacağına dair haberler geçtiğimiz ay gündeme gelmişti. Ancak şirketin bunun için ne kadar para alacağı belirsizliğini koruyordu. Para ödemeyi kabul eden kullanıcılar, Facebook ve Instagram’da hiçbir şekilde reklam görmeyecek. Para ödemeye yanaşmayanların ise kişisel verilere dayalı reklam hedeflemesine izin vermesi gerekecek. Meta, söz konusu planla ilgili olarak Brüksel ve İrlanda’daki yetkililerle görüşmeye devam ediyor.

Bu hamle, temmuz ayında Facebook’un kullanıcıların kişisel verilerine erişme iznini alması gerektiğine dair mahkeme kararına bir yanıt olarak değerlendirebilir. Mahkeme, site yöneticilerinin reklam izlemeyi reddetmelerine izin vermelerini zorunlu kılmıştı. Apple’ın iOS 14 ile yaptığı benzer bir değişiklik, Meta’ya ciddi anlamda para kaybettirmişti. Avrupa Birliği bünyesindeki mahkemenin kararında, şirketin kullanıcılar için abonelik modellerini araştırması gerektiğini de belirtmişti.

Reklamsız Instagram ve Facebook için Netflix aboneliğinden biraz daha az ödemek gerekecek

Eğer The Wall Street Journal tarafından paylaşılan rakamlar doğruysa, reklamsız Instagram ve Facebook için Netflix’in standart aylık planı için Avrupa’da ödenen paradan biraz daha azını ödemek gerekecek. Meta’nın gücünün insanları Facebook ve Instagram’a para ödemeye teşvik için ne kadar yeterli olacağı merak ediliyor.

Avrupa Birliği, temel dijital gizlilik kurallarını ihlal eden ve AB’deki kullanıcıların verilerini ABD’ye transfer eden Facebook’a 1.2 milyar avro ceza kesmişti. AB’nin Dijital Pazarlar Yasası’nın 2024’ün mart ayı itibarıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte bu alandaki kurallar biraz daha sıkılaşacak. Meta’nın gelirlerinin neredeyse dörtte birinin Avrupa’dan gelmesi, şirket için AB ile uyumlu hareket etmeyi daha önemli hâle getiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER