İncelemelerManşetler

Redmi Note 7 İncelemesi

redmi note 7 inceleme

Xiaomi de diğer Çinli şirketlerin modasına uydu ve orta segment Android telefonlarını sunduğu Redmi serisini bağımsız bir marka hâline getirdi. Bu yılın başlarında Redmi markası altında sunulan ilk telefon olan Note 7, birkaç haftadır 1999 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satılıyor. Redmi Note 7, nispeten uygun fiyatı karşılığında büyük Full HD+ ekran ve 48 megapiksel arka kamera gibi dikkat çeken özellikleri sunuyor. Redmi Note 7 incelemesinde Xiaomi’nin orta segment Android telefonuyla ilgili detayları bulabilirsiniz.

[wp-review id=”201910″]

Redmi Note 7 inceleme: Tasarım

Redmi Note 7’nin tasarımı günümüzde çoğu akıllı telefonda gördüğümüz tarza sahip. İki cam panel arasına yerleştirilmiş ve metal görünümlü plastik çerçeveden oluşan bir tasarım var. Hem mavi hem de kırmızı renkleri epey çekici görünüyor. Özellikle arkada, ışığın geliş açısına göre değişim gösteren deseni Redmi Note 7’nin tasarımına biraz aha ilginçlik katıyor. Arka yüzey kenarlarla biraz daha kesintisiz bir görünümle buluşurken, önde yer alan cam panelin telefonun gövdesine sonradan eklenmiş gibi bir görünüme sahip olduğunu görüyoruz.

redmi note 7 inceleme

186 gram ağırlığıyla günümüzün büyük ekranlı akıllı telefonlarının ortalamasını tutturan bir telefon Redmi Note 7. Bu nedenle elde tutup kullanırken veya cepte taşırken çok zahmetli olmuyor. 8.1 milimetrelik kalınlığı da ergonomiyi olumsuz biçimde etkilemiyor. İnce ve uzun ekran yapısı da tek elde tutup kullanmayı biraz daha rahat hâle getiriyor. Yine de, çeşitli durumlarda diğer elinizin işaret parmağından yardım istemeniz gerekebilir.

Ön yüzde, 6.3 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran büyük bölümü kaplıyor. Ekranın üst kısmında, 13 megapiksel selfie kamerasının yerleştirildiği bir damla çentik var. Ekran çerçevesi alt kenarda diğer kenarlara göre biraz daha kalın. Alt kısımda küçük bir LED bildirim lambasını görüyoruz. Üst kısımda da ince ve uzun bir ahize hoparlörü var.

Sağ kenarda ses ve güç tuşları var. Bunlar telefonu doğal biçimde tuttuğunuzda rahatlıkla erişebileceğiniz konumda bulunuyor. Sol kenarda ise microSD ve nano SIM kart yuvası var. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör ve mikrofon var. iPhone’da olduğu gibi alt kenarda iki adet hoparlör ızgarası var, ancak sadece bir tanesinden ses çıkıyor. Üst kenarda da 3.5mm kulaklık jakı, ikinci mikrofon ve kızıl ötesi portu var.

Arka tarafta, sol üst köşeye yerleştirilmiş, biri 48, diğeri de 5 megapiksel çözünürlüklü iki kamera var. Bu kamera grubu dışa doğru hafif bir çıkıntı yapıyor, hemen altında da LED flaş bulunuyor. Sağ veya sol elde tutuşta işaret parmağının rahatlıkla erişeceği noktada da parmak izi okuyucu mevcut durumda.

Redmi Note 7’nin kutusundan şeffaf silikon kılıf çıkıyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca bu kılıfı kullandık. Bu nedenle telefonun kenarları ve arka cam yüzeyi çoğunlukla korunaklı biçimde durdu. Ön yüzü kaplayan Gorilla Glass 5 ekran camı da dayanıklı görünüyor. Bu satırları yazarken ekrana baktığımızda, sadece ışığa tuttuğumuzda dikkat çeken küçük bir çiziğin olduğunu fark ettik.

Redmi Note 7 inceleme: Donanım ve Performans

Redmi Note 7’de 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü, 6.3 inç IPS LCD ekran yer alıyor. Ekranın yeteri kadar yüksek parlaklığa ve canlı renklere sahip olduğunu görüyoruz. Parlak güneş ışığı altında bile ekran yeterli bir görüş sunuyor. İnternette gezinirken, fotoğraflara bakarken veya videoları izlerken bu ekran gayet yeterli bir görsel deneyim sunuyor. Ekranın üst kısmında yer alan damla çentik, tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken görüntüden çok az bir alanın kapatılmasını sağlıyor. Bu da neredeyse kesintisize yakın bir görsellik demek ve olumlu sayılır ki, çoğu kullanıcı için olumlu sayılır.

Büyük ekran ve küçük çentik sayesinde video izlerken iyi bir görsellik elde ediliyor. Telefonun alt kısmında bulunan tek hoparlörden ibaret olan ses sistemi ise ortalamalarda gezinen bir ses performansı sunuyor. Ses çıkış şiddeti bir akıllı telefon için yeterli sayılabilecek seviyede. Ancak amiral gemisi telefonlardakiyle aynı seviyede bir ses beklemeyin. Üstelik tek hoparlörlü Huawei P30 Pro’dakinden bile daha aşağıda bir ses çıkışı şiddeti ve kalitesi var. Aslında bunu da çok şaşırtıcı bulmuyoruz. Her ne olursa olsun, YouTube’da veya Netflix’te video izlerken harici bir hoparlörün ihtiyacını hissetmeyeceksiniz.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Redmi Note 7’nin seviyesindeki telefonlarda sıklıkla gördüğümüz Qualcomm Snapdragon 660 yonga sete rastlıyoruz. Bu işlemci Adreno 512 GPU’yu da içeriyor. Elimizdeki modelde 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunuyor. Her ne kadar Snapdragon 660, en son nesil 600 serisi işlemci olmasa da, günlük işleri yerine getirme bakımından ihtiyaçları karşılıyor. Yine de, nadiren de olsa takılmalara, yavaşlamalara tanık oluyoruz. Ancak aynı anda birden fazla uygulama arasında gidip gelerek çalışma konusunda yeterli olmuyor. Veya yüksek grafik gereksinimlerine sahip olan oyunlarda, en yüksek ayarlarda oynama imkanı sunmuyor. Yine de, fiyatının karşılığında beklenen performansı Redmi Note 7 ile alabilirsiniz. Benchmark testleri de bunu gösteriyor.

Redmi Note 7’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi de sahip olduğu 4000 mAh kapasiteli pili. Snapdragon 660 gibi nispeten düşük güç tüketimine sahip işlemcisi ve Xiaomi’nin sahip olduğu güç optimizasyon yazılımı sayesinde, telefonun normal yoğunluklu bir kullanımda iki güne varan bir çalışma imkanı sunduğunu görüyoruz. Hatta telefonun kullanım sıklığını azalttığınız takdirde üçüncü günü bile çıkarmanız mümkün olabilir.

Telefonun kutusundan çıkan 10W şarj adaptörü yaklaşık iki saat gibi bir sürede tam şarjı gerçekleştiriyor. Halbuki, Redmi Note 7 Quick Charge 4 desteğine sahip. Yani bir yerlerden 18W şarj adaptörü bulursanız, o hâlde Redmi Note 7’yi daha kısa sürede şarj edebilirsiniz. Kablosuz şarj özelliği ise telefonda bulunmuyor.

Redmi Note 7 inceleme: Yazılım

Xiaomi’nin MIUI 10 kullanıcı arayüzü, Android 9 Pie ile birlikte Redmi Note 7’de yüklü olarak geliyor. MIUI 10’un kendine has bir tasarımı var. Hızlı ayarlar, bildirim tepsisi, uygulama ikonları, ayarlar gibi birçok unsur, Xiaomi’ye has tasarımla kullanıcılara sunuluyor. Renkli tasarımı ve yuvarlatılmış köşelere sahip unsurlarıyla MIUI Redmi Note 7’yi kullanmayı daha eğlenceli hâle getiriyor.

Hoşumuza gitmeyen bir nokta var. O da Google Play’den uygulama yükledikten sonra veya çeşitli ayarları yaptığımız veya araçları kullandığımız sırada çıkan reklamlar. Bunlar Xiaomi tarafından “Tavsiyeler” olarak adlandırılmış ve ilk kurulumdan sonra açık biçimde ayarlanmış. Neyse ki, reklamı gördüğünüz uygulamanın içindeki ayarlara girerek “Tavsiyeler” seçeneğini kapatabilir ve reklamlardan kurtulabilirsiniz.

Redmi Note 7’de Chrome’un haricinde MIUI arayüzünün kendi Tarayıcı uygulaması bulunuyor. Aynı zamanda Güvenlik adını taşıyan; pil durumunu görüntüleme, RAM boşaltma, gereksiz dosyaları temizleme, telefonun hızını artırma gibi imkanlar sunan bir uygulama da bulunuyor. Öte yandan Mi Video, Mi Kumanda gibi uygulamaları da Redmi Note 7’de yüklü olarak görüyoruz. Mi Drop adı verilen araç ise, Apple’ın AirDrop dosya transfer sistemine benzer biçimde çalışıyor. Farklı Xiaomi telefonları arasında kolay dosya alışverişi imkanı sunuyor. İkincil alan ise, PIN veya parmak iziyle giriş yapabileceğiniz ve sizden başka kimsenin erişemeyeceği ayrı bir güvenli alanı oluşturuyor. Kimsenin görmesini istemediğiniz dosya, fotoğraf veya diğer içerikleri burada saklayabilirsiniz.

Redmi Note 7 Google sertifikalı bir telefon. Doğal olarak içinde Google Play Store ve çeşitli Google uygulamaları var. Aynı zamanda Google Asistan’ı da kullanabilirsiniz.

Redmi Note 7 inceleme: Kamera

48 megapiksel çözünürlüklü arka kamera bu yılın orta segment Android telefonlarında epey popüler. Redmi Note 7 de bu popülariteye uyum gösteriyor. Arkada gördüğümüz ana kamera 48 megapiksel çözünürlük destekli, Samsung üretimi sensör bulunuyor. Bu kamera f/1.8 diyafram açıklığı değerine sahip. Aynı zamanda 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir kamera da mevcut durumda.

redmi note 7 inceleme

Her şeyin otomatik olarak ayarlandığı, varsayılan çekim modunda 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. Eğer 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekmek isterseniz, kamera arayüzünde bunun için özel bir mod da mevcut durumda. Ancak çoğu kullanıcı 12 megapiksel çözünürlüğü tercih edecektir. Bu sayede iyi ışık koşullarında detaylı, düşük ışıkta da tatmin edici seviyelerde fotoğraflar çekebilirsiniz. Ne var ki, gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde bulanıklık beklediğimizden biraz fazla. Bunun optik görüntü sabitleme sisteminin eksikliğiyle ilgisinin olduğunu düşünüyoruz. Eğer Pro moduna geçiş yapıp pozlamayı düşürürseniz, biraz daha düzgün ve bulanıklığı azaltılmış fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Her ne kadar çekilen fotoğraflar amiral gemisi telefonlarla karşılaştırılabilecek seviyede olmasa da, Redmi Note 7’nin 48 megapiksel sensörü barındıran kamera sistemi çoğu durumda kendisi için verilen paranın karşılığını verecektir.

Tıpkı dış tasarımları gibi, akıllı telefonların kamera uygulamaları da birbirine çok benzemeye başladı. Redmi Note 7’nin Kamera uygulaması için de bu durum söz konusu. Ekranın bir kenarında çekim modları ve çekim tuşu, diğer tarafında da HDR, yapay zekâ ve Ayarlar gibi kısa yollar var. Fotoğraf, Video gibi klasik çekim modlarının yanı sıra sosyal medya için 15 saniyelik videoların çekilmesini sağlayan Kısa video modu var. Gece, Kare, Panorama gibi modlar da mevcut. AI özelliği, çoğu akıllı telefonda gördüğümüz gibi, kamerayı doğrulttuğunuz sahneyi tanıyor ve görüntü ayarlarını buna uygun biçimde yapıyor.

5 megapiksel çözünürlüklü, f/2.4 diyafram açıklıklı ikinci kamera daha çok derinlik algılama özelliğiyle öne çıkıyor. Böylelikle portre modu ve artırılmış gerçeklik uygulamaları için verimlilik sağlanıyor. Önde yer alan 13 megapiksel, f/2.2 ön kamera da selfie fotoğraflar için kullanılıyor. Gördüğümüz kadarıyla performansı tatmin edici seviyede.

Video tarafında ise Redmi Note 7 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriyor. Saniyede 30 ya da 60 kare hızında video çekimi gerçekleştirebiliyor. Optik görüntü sabitleme sistemi yok, ancak elektronik görüntü sabitleme sistemi sayesinde iyi bir denge sağlanıyor. Bu açıdan da bazı amiral gemisi telefonlardan bile daha iyi performans sergilediğini görüyoruz. Belki özel günleriniz için ideal bulmayabilirsiniz, ancak Redmi Note 7, günlük hayatta karşınıza çıkan ilginç olayları kayıt altına almak için yeterli bir ortam sunuyor.

Redmi Note 7 inceleme: Sonuç

Bir akıllı telefondan neler beklersiniz? Çoğu kişinin bu soruya düzgün ve tatmin edici bir ekran, kullanışlı ve biraz da şık bir tasarım, günlük işleri yerine getirmeyi sağlayacak performans ve pil ömrü gibi cevaplar vereceğini söyleyebiliriz. Redmi Note 7, sahip olduğu özelliklerle insanların beklentilerinin büyük çoğunluğuna karşılık veriyor. Amiral gemisi telefonları andıran şık bir tasarımı var. Ekranı da yeterli keskinliğe ve parlaklığa sahip. Snapdragon 660 işlemci, ara sıra takılmalar yaşatsa da günlük işleri rahatlıkla karşılayabilecek güce sahip. 4000 mAh kapasiteli pili de iki güne varan çalışma ömrüyle memnun edecektir.

Android 9 Pie ile gelmesi önemli bir artı. MIUI kullanıcı arayüzü, ilk kez bir Xiaomi telefonu kullanacaklar için yeni sayılır. Ancak basit yapısı ve göze hoş gelen tasarımı ve renkleri sayesinde kolaylıkla uyum sağlayabilirsiniz. Arkada 48 megapiksel gibi yüksek çözünürlüklü bir kamera bulunsa da, genel olarak kamera performansının ortalamalarda gezindiğini görüyoruz. Redmi Note 7 özel günleriniz için birincil araç olmayabilir, ancak günlük hayatta eğlenceli veya ilginç sahneleri ölümsüzleştirmek, kayıt altına almak isterseniz, bu telefon size yeter gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER