Teknoloji

Juno Jüpiter’in manyetik alanındaki değişimi kanıtladı

nasa juno

NASA Juno adını taşıyan uzay aracıyla uzun süredir Jüpiter‘in yörüngesinde çeşitli araştırmalar yürütüyor. Jüpiter’in manyetik alanı da Juno’nun üzerinde çalıştığı konular arasında bulunuyor. Juno, bu çalışmaların sonunda Jüpiter’in manyetik alanının zaman içinde nasıl değiştiğini ortaya çıkardı. Söz konusu fenomen, “uzun süreli değişim” olarak adlandırılıyor.

Uzun süreli değişim, Dünya dışındaki bir gezegende ilk defa gözlemleniyor. Juno’nun verilerine göre, Jüpiter’in atmosferik rüzgarları bu değişimin oluşmasında temel faktör olarak öne çıkıyor. Bu keşif sayesinde bilim insanlarının Jüpiter’in iç yapısını daha net biçimde anlayabileceği düşünülüyor. Gezegenin atmosferik dinamikleri de iç yapının daha net anlaşılacak unsurları arasında bulunuyor.

Bilim insanları, Juno’nun topladığı verileri Pioneer 10 ve 11 ile Voyager I ve Ulysses tarafından toplanan verilerle karşılaştırıyor. Juno’nun verileriyle Jüpiter’in manyetik alanının JRM09 olarak adlandırılan yeni bir modeli oluşturuldu. Söz konusu modelin temelinde, Juno’nun manyetometresi ile Jüpiter’in üzerinden yaptığı sekiz uçuşta topladığı veriler bulunuyor.

Bu araç sayesinde gezegenin manyetik alanının üç boyutlu bir haritasını çıkarmak mümkün oluyor. Önce Jüpiter’in manyetik alanındaki değişimin varlığını kanıtlayan NASA Juno ekibi, daha sonrasında bu değişimin nasıl meydana geldiğini bulmaya odaklandı. Mevcut bilgiler, değişimin kaynağının Jüpiter’in atmosferik rüzgarları olduğunu gösteriyor. Atmosferik rüzgarların etkisi Jüpiter’in yüzeyinden gezegenin neredeyse 3000 kilometre derinlerine kadar uzanıyor. Değişimin en güçlü olduğu nokta olarak ise rüzgarı son derece güçlü biçimde alan büyük mavi nokta öne çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER