Teknoloji

Ford Digit: Sürücüsüz otomobille uyumlu çalışan robot

ford digit
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gelecekte kargo teslimatında drone ve robotların kullanımı daha yaygın hâle gelecek. Ancak bunun öncesinde bazı sorunların giderilmesi gerekiyor. Özellikle müstakil ev sahipliğinin yaygın olduğu ülkelerde, teslimat yapan robotların insanların evlerinin kapılarına kadar gitmesi önem taşıyor. Ford Digit adını taşıyan robotuyla bu soruna, akıllara bilimkurgu filmlerini getiren, bir çözüm sunuyor.

İki ayaklı bir robot olan Digit, kargoyu arabadan alıp evin kapısına taşımak için Agility Robotics tarafından geliştirildi. Duyurusu daha önce yapılan ve hâlihazırda tamamen işler hâle gelen robot, katlanarak sürücüsüz bir otomobilin arkasına yerleştiriliyor. Araç, hedef noktasına geldiğinde kendisini otomatik olarak açıyor ve yükünü sırtlanıyor. Yapılan basın açıklamasında; Digit’in sadece bir insan gibi görünmediği, aynı zamanda bir insan gibi yürüdüğü vurgulanıyor.

18 kilogram ağırlığındaki paketleri kaldırabilen Digit, merdivenlerden inip çıkabiliyor ve düz olmayan zeminlerde bile yürüyebiliyor. Robot otomobilden evin kapısına kadar olan yolculuğunu sürücüsüz otomobilin sağladığı bilgiler sayesinde yapıyor. Etrafının detaylı bir haritasını çıkaran otomobil, bu haritayı kablosuz olarak Digit ile paylaşıyor. Bu veri alışverişi sayesinde Digit ve otomobil birlikte çalışarak robot için en uygun yürüyüş rotasını belirleyebiliyor.

ford digitFord Digit görünüşü itibarıyla ürkütücü olsa da, gelecekte insanlığı bekleyenleri net bir şekilde sembolize ediyor. İnsanlara olan yakınlığı ürkütücü olsa da, Digit’in bu yakınlık sayesinde insan görevlerini üstlenebileceğini unutmamak gerekiyor. Sürücüsüz otomobillerle koordineli çalışabilmesi ise Digit’i potansiyel rakiplerine karşı biraz daha avantajlı hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER