Teknoloji

Reddit CEO’sunun son açıklamalarının ardından binlerce subreddit ‘karanlığa’ geçiyor

reddit

Önümüzdeki birkaç gün içinde karşımıza çıkan Reddit versiyonu, normalden çok farklı olabilir. Reddark adlı bir websitesinin izlediği protestolara göre, Reddit’in yaklaşan API değişikliklerini protesto etmek için, 100’den fazla subreddit zaten ‘karanlık’ oldu ve binlercesi daha bu eyleme katılmayı planlıyor.

Bu protestolar, Apollo ve rif is fun for Reddit gibi birçok üçüncü taraf uygulamanın kapanmasına neden olacak API değişiklikleri üzerine gerçekleşiyor. Değişikliklere bu hafta başından itibaren tepki gösteren toplulukta zaten bir huzursuzluk vardı, ancak Reddit CEO’su Steve Huffman’ın son günlerdeki yanıtları, topluluğun tepkisini daha da artırdı.

Bir Reddit “Ask Me Anything” (Bana Herhangi Bir Şey Sor) oturumunda Huffman, genel bir öfkeyle karşılaştı. Yorumcuların çoğu ona hakaretler yağdırdı. Birçok insan onu korkak olarak nitelendirdi. Olumlu yorumlar varsa, ben bulamadım.

Subreddit moderatörleri ve üçüncü taraf Reddit uygulama geliştiricileri, Huffman ve Reddit yönetimine olan güvenlerini kaybettiklerini belirtiyor. Apollo geliştiricisi Christian Selig, Huffman’ın bazı subreddit moderatörlerine yapılan bir telefon görüşmesinde “açıkça yalan söylediğini” iddia etti. r/videos moderatörleri, Huffman’ın AMA performansının “uygunsuz yanıtlar kolajı” olduğunu yazdı. r/funny, şirketin “sadece yaklaşan halka arzınızı hedeflemekte” olduğunu öne sürdü.

Subreddit’lerin çoğu, 48 saat boyunca – bazıları gibi r/videos topluluğu gibi – dış erişimi engellemek için özel olacağını taahhüt etti. r/ModCoord’daki bir gönderiye göre, protestolar, Reddit’in API ile ilgili sorunları çözmesi, görme engelli kişiler için erişilebilirliği artırması ve “NSFW içeriğine erişimde eşitlik” oluşturması durumunda sona erecek.

Reddit’in liderliğinin API fiyatlandırmasındaki değişikliklerin detaylarını, ya da site üzerinde zaten görülebilen NSFW içeriği göstermeyi yasaklayan kısıtlamalar dahil gelen kısıtlamaların detaylarını nasıl ilettiği, ya da çoğunlukla iletemediği konusunda şikayetler var. ReddPlanet geliştiricisi Tony Lupeski, Reddit liderliğinin etkilenen üçüncü taraf geliştiricilerle diyalogu açık tuttuğu iddiasının “açık bir yalan” olduğunu belirtti. Kullanıcı Anacharsis, Huffman’ın aynı yanıtına “Bu bir yanıt değil ve bunu biliyorsun” şeklinde yanıt verdi.

Moderatör Merari01, siteye yeni değişikliklerin kullanıcılar ve moderatörlerle neden test edilmediğini sorduğunda, Huffman şirketin “bu bilgileri nisan ayında paylaşmaya başladığını” belirtti. Birkaç yanıt, daha önceki duyurunun herhangi bir fiyatlandırma bilgisi içermediğini ve NSFW içeriği gösterme yasağı gibi detayları eksik bıraktığını belirtti.

Bir kullanıcı, Reddit’in verdiği sözleri bozduğu zamanları listelemek için r/History’deki bir gönderiyi işaret etti.

AMA’nın ardından, bazı subredditler tepkilerini artırdılar. r/iPhone’da moderatörler, aslında sadece 48 saat ‘karanlık’ kalmayı planladıklarını, ancak Huffman’ın davranışının fikirlerini değiştirdiğini belirtti. r/Music aynı durumu dile getirdi ve “Reddit’in liderliğinin (pek olası olmayan) bir yönde değişiklik yaparak son API politika değişikliğini geri alması durumunda subreddit’i yeniden açacağız” dedi. r/Gaming kapanışının 12’sinde başlayacağını ve “48 saat veya daha uzun” süre özel kalacağını belirtti.

Yayın sırasında, r/ModCoord altındaki protesto hakkındaki gönderide sabitlenmiş bir bot gönderisi, yaklaşık 4.500 topluluğun ‘karanlık’ olmayı taahhüt ettiğini belirtiyordu, Reddark ise 200’ün üzerinde subreddit’in zaten bu duruma geçtiğini belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER