Manşetler

Pebble’ın akıllı saatleri Rebble sayesinde yaşamaya devam edecek

pebble rebblePebble’ın çevrimiçi servisleri bu ay sonu itibarıyla resmen kapanıyor. Ancak bunlardan bazıları, bir grup Pebble kullanıcısı tarafından oluşturulmuş Rebble adlı gayriresmi bir grup sayesinde yaşamaya devam edecek.

Rebble ilk olarak 2016 yılında, Pebble’ın servislerini sonlandıracağı ve Fitbit tarafından satın alınacağını açıklamasından sonra ortaya çıktı. Fitbit’in Pebble’ın kalan servislerini kapatmasına birkaç hafta kala Rebble, Pebble’ın internete bağlı fonksiyonlarının büyük kısmını açık tutacak gayriresmi muadil sistemin tanıtımını yapmaya başladı. Eski bir Pebble çalışanı olan Katharine Berry, çalışmaların başındaki isim ve çalışmaları Pebble’ın kurucusu Eric Migicovsky’den de onay aldı.

Rebble’ın Pebble’ın akıllı saatlerini kurtarma planı çoğunlukla kayıp fonksiyonları yeniden oluşturarak bunları kendi sunucularında barındırmasından oluşuyor. Kullanıcılar ve uygulama geliştiricilerinin yazılımlarını Rebble’ın sunucularına yönlendirmeleri gerekiyor. Berry, sunucu geçişi olduktan sonra kullanıcılar için hiçbir şeyin farklı olmayacağını söylüyor. Uygulamalar yüklenmeye devam edilecek, bildirimler gelecek, saat yüzleri de çalışmayı sürdürecek.

Rebble’ın çalışmaya başladıktan sonra faaliyetlerini nasıl sürdüreceğine dair sorular sorulmaya devam ediliyor. Rebble, bazı işlevlerin biraz farklı olacağını kabul ediyor. Örneğin Pebble’ın Timeline işlevi bildirimleri kullanıcıların saatlerine iletmek için birden fazla sunucuya bağlı olarak çalışıyor. Rebble ekibinin mümkün olan durumlarda bu uygulamaları değiştirmeleri gerekecek. Ancak güncellemeden sonra bunların bazıları işlevselliğini kaybedebilir. Timeline güncellemeleri de yavaşlayabilir. Anlık güncellemeler yerine Rebble’ın her 15 dakikada bir olacak şekilde Timeline’ı güncellediğini görebiliriz.

Rebble resmi olmayan bir proje olduğu için ucuz da olmayacak. Weather ve Dictation gibi, önceden ücretsiz olan bazı servisler için güncellemeden sonra bir tür ücret istenecek. Bağış yapmayan kullanıcılar için sistemin Weather uygulaması ve gün doğumu ve batımını işaretleyen Timeline sabitlemeleri çalışmayacak. Ne var ki, üçüncü taraf saat yüzleri hava durumunu kesintisiz biçimde göstermeye devam edecek. Dikte özelliği için ödeme yapmayı tercih etmeyenler de, saatlerine konuştuklarında hata mesajıyla karşılaşacaklar.

Rebble’ın web servisleri henüz herkese açılmadı. Ancak site üzerinde hesap oluşturmak isteyenler işe buradan başlayabilirler.

İLGİLİ HABERLER