İncelemelerManşetler

Realme TechLife Robot Süpürge İncelemesi

Realme TechLife Robot Süpürge inceleme yazısında Türkiye'de yeni satışa çıkan Realme ev ürünü ile ilgili detaylar ve yorumlar var.
realme techlife robot süpürge inceleme

Realme, 2020 yılında Türkiye pazarına akıllı telefonlarla girmiş, sonrasında akıllı saat ve kablosuz kulaklıklarla kullanıcılara bir mobil ekosistem kurma imkanı sağlamıştı. Şimdiyse listeye robot süpürge ekleyerek son zamanlarda epey popüler olan bir alana giriyor. Türkiye’de yeni satışa çıkan Realme TechLife, kullanıcılara tek bir cihazda süpürme ve paspas işlevlerini bir arada elde etme imkanını sunuyor. Realme TechLife Robot Süpürge inceleme yazısında, birkaç gündür evimizde test ettiğimiz bu ürünle ilgili izlenimler ve yorumlar aktarıyoruz.

Öncelikle Realme TechLife ile ilgili bazı bilgileri paylaşarak başlayalım. Bu robot süpürge, ev temizliğindeki kullanışlı özellikler ile birlikte geliyor. LiDAR Akıllı Haritalama ve Navigasyon Sistemi sayesinde süpürgenin bulunduğu alanı 360 derece lazer taramalar ile yüzde 88 doğrulukla haritalıyor ve en uygun temizlik rotasını oluşturuyor. Daha sonra Realme Link mobil uygulaması üzerinden temizlenecek alanları seçebilir; kablo, bitki, cam gibi hassas eşyaların bulunduğu alanlara sanal duvar çekerek robotunuzun bu alanların dışında kalarak temizlik yapmasını sağlayabilirsiniz. TechLife Robot Süpürge, sahip olduğu güçlü motoru ile yolunun üzerindeki engelleri rahatlıkla aşarak temizliğe ara vermeden devam ediyor. 5200 mAh kapasiteli pili, 600 mL toz ve 300 mL su bölmesi sayesinde 5 saate kadar durmadan temizlik yapma kapasitesine sahip.

Realme TechLife 3000 Pa’lık yüksek emme gücüne sahip süpürgesinin yanında paspas özelliğiyle de farklı temizlik ihtiyaçlarınızı tek başına karşılayabiliyor. Aynı zamanda, Akıllı Yüzey Adaptasyonu Teknolojisi sayesinde bulunduğu yüzeyi gerçek zamanlı olarak tanımlıyor, köşe duvar ve halılar gibi derinlemesine temizlik gerektiren bölgelerde hareket hızını düşürerek emme gücünü artırıyor.

Realme TechLife, akıllı su deposu sayesinde evin farklı bölgelerinin temizlik ihtiyaçlarına göre su kullanımını kontrol ederek tasarruflu ve uzun süreli bir kullanım sağlıyor. “Y” şeklinde paspaslama özelliği sayesinde paspas yaparken evinizi derinlemesine temizleme imkanı veriyor. 55 dB’lik çalışma sesi sayesinde rahatsız etmeden çalışıyor, şarjı bittiğinde veya temizliği tamamladığında otomatik olarak şarj istasyonuna geri dönüyor.

TechLife, 10 cm’lik yüksekliğiyle yatay veya koltuk altı gibi birçok bölgeye rahatlıkla giriyor. Mobilyaların kapakları genellikle 10 cm üzerinde yükseklikte olur ve bu durum, robot süpürgenin ince temizliklerde buralara da rahatlıkla nüfuz etmesini sağlıyor. Siyah ve parlak yüzeyinin toz ve kiri tutma konusunda epey hevesli olduğunu belirtelim. Sıklıkla bunun yüzeyini temizlemeniz gerekebilir. Bununla birlikte şık bir görünüme sahip olduğunu belirtelim. Üst kısmındaki sensör bölümünde yer alan sarı renkli bölüm sayesinde bunun bir Realme ürünü olduğunu anlayabilirsiniz. Üstünde yer alan iki fiziksel düğme, robotun çalışmasını duraklatma veya devam ettirme ile şarj istasyonuna geri dönme komutları için kullanılıyor.

realme techlife robot süpürge inceleme

Realme TechLife’ın 600 mililitrelik toz haznesini ön bölümünde yer alan çentik yardımıyla yerinden kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Süpürgeyi ters çevirmenize gerek yok. Geniş hacmi, her temizlik işleminin sonrasında hazneyi boşaltma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Yaklaşık 60 metrekarelik temizleme alanı bulunan evimizde, iki tam temizliği tek bir hazneyle gerçekleştirmek mümkün oldu. Aslında çok tüy çıkarmasıyla bilinen salon halısı olmasa, hazne değiştirmeyi daha da seyrek yapmak mümkün olur.

Robot süpürgenin kutusundan çıkanlara baktığımızda şarj istasyonunu, iki adet kenar süpürgesini ve kullanım kitapçığını görüyoruz. Toz haznesi de kutuda yer alıyor. Paspas özelliği için kullanılan su tankı ve ona özel toz haznesi, ayrıca ek paspaslar ise ayrı bir kutuda bize geldi. Su tankına entegre edilmiş toz haznesi, süpürme ve paspas işlerini aynı anda yapmaya izin veriyor. Ancak her ikisinin ayrı ayrı yapılmasıyla daha iyi verim alınıyor. Tankın üstünde yer alan açıklayıcı grafik, toz haznesini çıkarma veya su tankını doldurma işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini açık biçimde görmenize izin veriyor.

realme techlife robot süpürge inceleme

Şarj istasyonunu evinizde uygun bir yere yerleştirin. Biz evin koridorunda, merkezi bir noktaya koyduk. Daha sonra Realme Link uygulamasını açın ve uygulamaya giriş yaparak TechLife’ın ekleme işlemini gerçekleştirin. Realme hesabınız yoksa, bir tane açmanız gerekiyor. Kısa sürede tamamlanan kurulum işleminin ardından artık robot süpürge kullanıma hazır.

TechLife’ın LiDAR haritalama sistemi daha robot süpürge çalışmadan etrafını taramaya başlıyor. Robot süpürgeyi sadece kısa bir süre için, sadece tek bir odada çalıştırmış olsak da, bir süre sonra baktığımızda, robot süpürgenin girmediği alanların bile haritalanmaya başlandığını gördük. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, robot süpürge evin merkezinde ve görüş alanı da fazlasıyla geniş. Bu nedenle bulunduğu noktadan birçok yeri rahatlıkla görebiliyor. İlk çalışma sırasında evin içinde gezinerek eksik kalan noktaları tamamlıyor ve haritayı oluşturuyor.

realme techlife robot süpürge inceleme

Realme Link uygulamasından görülebilen harita, düz kenarlarıyla muntazam görünümlü bir harita sayılmaz. Ancak evin planıyla çok büyük oranda örtüştüğünü, yani LiDAR sisteminin işini doğru şekilde yaptığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak, robotun bünyesinde bulunan 38 farklı sensör, duvar ve bunun gibi sınırların iyi şekilde belirlenmesine imkan tanıyor. Örneğin, evdeki yatak, koltuk ve bunun gibi büyük engeller de haritada ayırt edilebiliyor. İlginçtir ki, Oda bölümü altında evin içindeki odaları tanımlamak istediğimizde bunu yapamadık. Alan bölümünden ise harita üzerinde belli alanları tanımlamak, buralara robot süpürgenin girişini engellemek mümkün. Ayrıca paspaslanmayacak bölgeleri de belirleme imkanınız var. Paspas özelliğinin halı yüzeylerde kullanılması önerilmiyor. Özellikle duvardan duvara halı kaplı odalarınız varsa, uygulama üzerinden buralara girişi engelleyebilirsiniz.

Ayrıca Realme Link uygulaması üzerinden sanal duvar çekmek de mümkün. Eğer robot süpürgenin ev veya oda içlerinde belirli bölgelerin ötesine geçmesini istemiyorsanız, sanal duvar özelliği kullanışlı olacaktır. TechLife’ın takılmasının muhtemel olduğu yerler için bunu düşünebilirsiniz ki, pratikteki deneyimlerimiz de böyle bir tedbirin gerekli olduğunu gösteriyor. Süpürme veya paspaslama işlemlerini nokta, alan veya oda bazında başlatabileceğiniz gibi, otomatik seçeneğini tercih ederek işi tamamen Realme TechLife robot süpürgeye bırakabilirsiniz.

realme techlife robot süpürge inceleme

Realme Link uygulamasında Ayarlar bölümüne baktığımızda buranın epey zengin olduğunu görüyoruz. Programlama özelliği sayesinde robot süpürgenin tek seferde veya tekrarlanmış biçimde süpürme veya paspaslama işlerini yapmasını sağlayabilirsiniz. Rahatsız Etme Modu ise, robot süpürgenin belirli saatler arasında çalışmasına sınırlama getiriyor. Eğer bu mod etkin hâle geldiği anda bir süpürme işlemi varsa, robot süpürge buna ara veriyor, mod devre dışı kaldığında kaldığı yerden devam ediyor. Uzaktan Kontrol ise ileri gitme, sağa veya sola döndürme gibi hareketleri elle yapmanıza izin veriyor. Eğer süpürgenin belirli bölgeleri iyi süpürmediğini düşünüyorsanız, bu epey kullanışlı olacaktır. Üstelik sürmekte olan bir süpürme veya paspaslama işlemi varsa, uzaktan kontrol bittikten sonra işlem kaldığı yerden devam ediyor.

Harita bölümü farklı haritalar oluşturup bunları düzenleme ve TechLife robot süpürgenin bunlardan bir tanesini kullanmasını sağlayacak biçimde ayarlama işlerini yapmaya yarıyor. Robotu Bul seçeneği ise, tek bir dokunuşta robotun sesli yanıtını etkinleştiriyor ve robot “I’m Here”, yani “Buradayım” diyerek nerede olduğunu belli ediyor. Paspaslama rotası bölümünden robotun paspaslama sırasında S veya Y rotalarını izlemesini sağlayabilirsiniz. S seçeneği pili daha idareli biçimde kullanırken Y rotası, klasik bir paspasın hareketini taklit ettiği için daha etkili temizlik sağlıyor.

Otomatik Artış seçeneği başlangıçta açık olarak geliyor. TechLife robot süpürge, temizlik sırasında halı veya pürüzlü yüzey algılarsa, emiş gücünü otomatik olarak artırıyor. Bu sayede daha etkili ve kesin temizlik sağlıyor. Yaptığımız birkaç süpürme seansında bunu bizzat gözlemledik ve sonucundan emin olduk.

Yukarıda belirttiğimiz işlev ayarları dışında bir de genel ayarlar var. Temizlik Geçmişi, her bir süpürme veya paspas işinin detaylarını, temizlenen alan veya süre cinsinden görmenizi sağlıyor. Ses ve Ses Düzeyi bölümünden robotun anons sesinin seviyesini ve ses dilini ayarlayabilirsiniz. Şu anda sadece Çince ve İngilizce sesler var. İngilizce içinde ise Kadın ve Çocuk olmak üzere iki ayar var. Orta ses seviyesinde gayet iyi biçimde duyuluyor. Aslında bu anons sistemi sayesinde robot çeşitli hataları anlaşılır şekilde bildiriyor, ancak İngilizce bilmedikten sonra bunun pek anlamı kalmıyor. Ne gibi bir hatanın meydana geldiğini görmek için Realme Link uygulamasına bakmanız gerekiyor.

Sarf malzemeleri bölümü altında ise Filtre, Yan Fırça, Ana Fırça gibi bileşenlerin kalan ömürlerini yüzde ve saat cinsinden görebilirsiniz. Belirlenen sürelerin sonuna gelindiğinde bunları değiştirmeniz, robot süpürgenin iyi biçimde işlemesi için büyük önem taşıyor.

Realme TechLife Robot Süpürgenin temizleme performansını epey başarılı bulduğumuzu belirtmemiz gerekiyor. Dört farklı süpürme seviyesi var. Sessiz 500 Pa’lık, Normal 1200 Pa’lık, Turbo 2500 Pa’lık ve Max modu 3000 Pa’lık basınç ile çalışıyor. Standart olarak kullanılan Normal modu oldukça sessiz bulduğumuzu söylemeliyiz. Ses seviyesi, çocuk uyurken veya gece siz uyurken çok rahatsız etmez gibi görünüyor. Max modunda ise normal bir elektrik süpürgeninkine yakın ses şiddeti var. Ses yüksekliğinin yanı sıra, Max modu beklendiği şekilde temizliği iyi biçimde yapıyor. Aslında Normal modunda evin birçok yerini başarılı biçimde süpürdüğünü belirtmeliyiz. Ancak çok yoğun tozun veya partikülün olduğu yerlerde Turbo veya Max gibi daha yüksek emme gücüne sahip modları tercih edebilirsiniz.

Süpürme işlemine başlamadan önce yerde poşet, çorap, kablo, vs. bırakmamanız gerekiyor. Eğer dipli kıyılı süpürme istiyorsanız, sandalye, sehpa ve bunun gibi eşyaları da yerden kaldırmanız iyi olacaktır. Realme TechLife biraz agresif biçimde süpürüyor, yani işini iyi şekilde yapmak için kendisini epey zorluyor. Bir yerden birkaç kez geçerek süpürüldüğünden emin olurken, mutfak masasının ayaklarına tırmanmaya çalıştığını da gördük. Halı ve bunun gibi yüksek yerlere rahatlıkla çıkacaktır. Ancak robot süpürgenin işini yaparken ki kararlı ve agresif tutumu, masa ayağı ve bunun gibi yerlere çarpmasına neden olabiliyor. Ya da olmadık deliklere girip orada takılı kalması mümkün olabilir. Böyle bir durumda, üstelik evden uzakta bir yerlerdeyseniz, siz eve dönünceye kadar robot süpürge olduğu yerde kısılıp kalacaktır. Süpürme işlemi kazara yerde unuttuğumuz bir poşetin süpürgenin tekerleğine dolanması veya ana fırçaya süpürme sırasında toplanan saç tellerinin dolanması nedeniyle de yarım kaldı.

Realme TechLife Robot Süpürgenin ana fırçasının kıllı yapıda olması nedeniyle, yukarıda belirttiğimiz saç teli ve benzeri parçacıkların dolanması ihtimali daha fazla. Kenar fırçasının iki tane olması ise iyi, bu şekilde kenarlara daha iyi erişim sağlanıyor. Üstelik iki fırça bazı durumlarda tozun doğrudan filtreye çekilmesini kolaylaştırıyor. Halı yüzeylerde temizlik başarılı, halıların iyi şekilde süpürüldüğü izlenimi veriliyor. Ancak Shaggy türü halıların süpürülmesi sırasında, özellikle kenar fırçasının halının tüyüne dolanması durumu söz konusu olabilir. Özellikle de robot süpürge halı üzerinde bir engele takılırsa.

Süpürmenin dışında, paspas işlevinin de tatmin edici seviyede yapıldığını söyleyebiliriz. Belki yüzeylerdeki inatçı kir ve lekeleri temizleme konusunda başarılı olmayabilir. Ancak ahşap veya fayans yüzeylerde biriken tozları veya ayak izlerini temizlemede Realme TechLife’ın paspas işlevi iyi bir performans sergiliyor. Üstelik su tankındaki suyu da fazlasıyla idareli biçimde kullanıyor. Paspas yaparken su seviyesini ve paspasın ıslaklığını kontrol ettiğimizde, başlangıçta su seviyesinin pek azalmadığını ve paspasın da pek ıslanmadığını düşündük. Ancak işlemin ilerleyen dakikalarında tekrar kontrol ettiğimizde paspasın nemini fark ettik. Zaten su izi bırakmadan temizlik sağlamak için suyun mümkün olduğu kadar az salınması gerekiyor.

Paspaslama işi bittikten sonra, süpürme işine geri dönmek için su haznesini değiştirmeniz gerekiyor. Bununla birlikte paspas yaparken bir yandan süpürme işlemini de yapabilirsiniz. Su tankı ile birlikte kullanılabilen küçük toz haznesi bunu mümkün kılıyor. Özellikle yazları, halıların genellikle kaldırıldığı evlerde bu şekilde kullanım epey verimli sonuçlar verecektir.

Yukarıda Realme TechLife Robot Süpürgenin tek bir şarjla 5 saate kadar temizlik yapabileceğini belirtmiştik. Robot süpürgenin ortalama 60-70 metrekarelik bir temizleme yüzeyini, yeniden şarja ihtiyaç duymadan tek seferde süpürebildiğini veya paspaslayabildiğini gördük. Seçtiğiniz emiş gücüne veya paspaslama rotasına göre pil ömrü de değişiklik gösterecektir. 150-200 metrekarelik evlerin bile tek bir şarjla tamamen temizlenebileceğini söyleyebiliriz.

Realme TechLife Robot Süpürge, 6999 TL’lik fiyatının karşılığını iyi şekilde veren bir robot süpürge. Hem süpürme hem de paspaslama performansıyla tatmin etmeyi başarıyor. O çalıştıktan sonra evin temizlendiğini hissedecek ve yaptığı işten memnun kalacaksınız. Yüksek emiş gücüne karşın normale göre daha sessiz biçimde çalışma imkanı bu robot süpürgeyi evde birileri uyurken bile çalıştırmanıza imkan verecektir. Pil ömrü, büyük bir evi bile tek bir şarjla süpürmeye veya paspaslamaya izin veriyor. Toz haznesini veya su tankını her seferinde değiştirmeli veya zamanı geldiğinde boşaltmalısınız. Ancak bunları her temizleme işleminden sonra yapmanıza gerek olmaması, kendi kendine boşaltım yapabilen cihazlara göre dezavantajı azaltıyor. Realme Link uygulaması, kolay anlaşılır ve kullanışlı arayüzüyle kullanımı daha da kolaylaştırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER