Teknoloji

Qualcomm’a Avrupa Komisyonu’ndan iki ayrı rekabet soruşturması

qualcomm aptx lossless

qualcomm-logo-100215

Avrupa Komisyonu Qualcomm ile ilgili iki ayrı tekelcilik karşıtı soruşturma başlattı. Tüketici elektroniği ürünlerinde kullanılan yarı iletkenlerle pazarda hakimiyet kuran Qualcomm’un bu hakimiyeti kötüye kullandığı şüphesi soruşturmaların temel kaynağı oldu.

Soruşturmalardan ilki radyo iletişim yongasetlerinde pazar lideri olan Qualcomm’un müşterilerine, radyo iletişim yongasetlerinin tamamını veya tamamına yakınını sadece Qualcomm’dan almaları koşulunda finansal teşvikler sunup sunmadığına odaklanıyor.

İkinci soruşturma ise Qualcomm’un pazarda rekabeti azaltmak amacıyla fiyatları maliyetlerin altına düşürerek yağmacı fiyat politikasına karışıp karışmadığını açığa çıkaracak.

Avrupa Rekabet Komisyonu üyesi Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada birçok tüketicinin akıllı telefon veya tablet kullandığını, tüketicilerin para verdikleri değerin karşılığını eksiksiz şekilde almasından emin olmak istediklerini söyledi.

Qualcomm’dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada “Avrupa Komisyonu’nun, Qualcomm’a karşı, Şirketin mobil cihazlar için yonga seti satışlarına ilişkin halihazırda sürmekte olan iki adet soruşturmaya yönelik “adli kovuşturma” başlattığını öğrenmiş bulunmaktayız. Atılan bu adım, müfettişlerin ek bilgilere ulaşmalarına imkân tanıyacak olup, Komisyon adına davaya ya da Şirket’e yönelik suçlamaya ilişkin bir kanaati temsil etmemektedir. Her ne kadar bu gelişmeyi öğrenmekten üzgün olsak da, geçmişten bugüne iş birliği halinde olduğumuz Komisyon ile bundan sonraki süreçte de iş birliği yapmayı sürdüreceğimizi belirtiriz. İfade edilen tüm kaygıların asılsız olduğuna dair inancımızı da korumaktayız.” denildi.

İLGİLİ HABERLER