Teknoloji

Qualcomm Snapdragon Sound ile yüksek ses kaliteli kulaklık dalgasını başlatıyor

snapdragon sound

Qualcomm Snapdragon Sound adını verdiği yeni teknolojisini duyurdu. Şirket, bunu yenilikçi ses teknolojilerinin ve yazılımın bir zinciri olarak tanımlıyor. Bu sayede kablosuz kulaklıklar ve diğer cihazlarla müzik dinlerken ses kalitesi önemli oranda iyileştiriliyor. Qualcomm’un ses, müzik ve giyilebilir cihazlardan sorumlu başkan yardımcısı James Chapman, hedefin yüksek çözünürlüklü, kablolu ses kalitesinde sesi kablosuz olarak sunmak olduğunu kaydetti.

Snapdragon Sound şirketin en yeni işlemcilerini, yonga üstü Bluetooth ses bileşenlerini ve aptX Adaptive gibi kodlayıcıları kullanarak 24-bit 96kHz’e kadar yüksek kalitede müzik çalma imkanı sağlıyor.

Yüksek kaliteli kablosuz ses konsepti Android’e yeni değil. Sony bu misyonu uzun zaman boyunca LDAC teknolojisiyle üstleniyordu. Bu teknoloji standart SBC Bluetooth kodlayıcısına göre üç kat kadar daha fazla miktarda veriyi taşıyabiliyor.

Ancak Qualcomm’un bileşenleri birçok şirketin (Bose, Jabra, 1More, Sennheiser, Audio-Technica, Anker ve daha fazlası) kulaklıklarında yer alacak. Snapdragon Sound işareti ise, bu HD ses teknolojisini destekleyen hem ses ürünlerinin hem de akıllı telefonların kutularında görünecek. Mevcut cihazlar, onu desteklemek için güncellenmeyecek; ilk Snapdragon Sound ürünlerinin önümüzdeki birkaç ay içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Xiaomi ve Audio-Technica, Snapdragon Sound’un ilk iki ortağı olarak açıklandı.

Qualcomm, Snapdragon Sound’un yüksek çözünürlüklü müziğin keyfini çıkarmayı kolaylaştırmanın yanı sıra iyileştirilmiş, daha net sesli arama kalitesine ve oyun oynarken 89 milisaniyeye kadar daha düşük gecikmeye odaklandığını söylüyor. Şirket, en yoğun kablosuz sinyal ortamlarında bile minimum kesinti ve aksaklık vaat ettiği için bağlantı kararlılığı da bir önceliktir. Qualcomm, “Snapdragon Sound için optimize edilmiş cihazların, Qualcomm Technologies’in özel test tesisinde birlikte çalışabilirlik açısından ses kalitesi, gecikme ve sağlam bağlantı dahil olmak üzere performans ölçümlerinde test edileceğini” dile getiriyor.

Snapdragon Sound’un özellikle odaklanmadığı bir şey, aynı anda iki Bluetooth bağlantısı için çok noktalı eşleştirme imkanı sunmak. Bu özellik kablosuz kulaklıklar için oldukça yaygın hâle geldi, ancak Jabra, bunu sunan tek kulaklık üreticisi oluyor. Bir sonraki nesil ürünlerle bunun değişip değişmediğini göreceğiz.

Snapdragon Sound için gerçekleştirilen duyuru, Spotify’ın bu yılın ilerleyen zamanlarında Premium abonelerine bir üst hizmet olarak sunmayı planladığı kayıpsız kalitede bir müzik hizmeti sunacağına dair son haberleri takip ediyor. Amazon Music ve Tidal gibi müzik hizmetleri halihazırda bir HD akış seçeneği sunuyor. İyi ses her zaman büyük ölçüde kaynağa bağlıdır, bu nedenle Snapdragon Sound yeni ürünlerle tüketicilere ulaşmaya başladığında, bundan en iyi şekilde yararlanmak için söz konusu yüksek kaliteli müzik dinleme hizmetlerden birine ihtiyacınız olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER