Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 215 ile giriş seviyesini hızlandıracak

qualcomm snapdragon 215

Qualcomm, Snapdragon 215 adını verdiği yeni yonga seti duyurdu. Şirket, yeni donanımıyla giriş segmentindeki telefonları hızlandırmayı hedefliyor. Snapdragon 212’nin devamı niteliğinde olan Snapdragon 215, 64-bit bir işlemci taşıyor. Daha hızlı grafik işlemci birimi ve çift kamera desteği de yonga setin özellikleri arasında bulunuyor. Snapdragon 215’in 28nm mimarisiyle üretildiğini belirtmekte fayda var.

Snapdragon 215’in işlemci biriminde 1.3 GHz hızında çalışan dört adet Cortex-A53 çekirdeği bulunuyor. ARM, bu çekirdeklerin eski yonga sette bulunan dört A7 çekirdeğe kıyasla yüzde 50 daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. İşlemcinin 64-bit’e yükseltilmesi önemli bir değişim olarak nitelenirken, bunun yeni Android sürümleriyle uyumluluğu artıracak bir değişiklik olduğu belirtiliyor.

Adreno 308 grafik işlemci biriminin ise yüzde 28’lik bir performans artışı sağlayacağı ifade ediliyor. Qualcomm Snapdragon 425’te de bu grafik işlemci birimi kullanılıyor.

Qualcomm, Snapdragon 200 serisinde ilk defa çift görüntü sinyali işlemcisine yer veriyor. Bu da kamera desteğinin belirgin ölçüde geliştirilmesini sağlıyor. Snapdragon 215; 13 megapiksellik tek bir arka kamerayı veya 8 megapiksellik iki arka kamerayı destekleyebiliyor. Bu da telefonlara telefoto lens veya derinlik sensörünün eklenmesini mümkün hâle getiriyor. 1080p video kaydı desteği de Qualcomm Snapdragon 215 ile sunulan yenilikler arasında yer alıyor. Snapdragon 212’de kamera desteği 8 megapiksel, video kayıt desteği ise 720p çözünürlükle sınırlıydı.

Bağlantı da Snapdragon 215 ile geliştirilen noktalar arasında bulunuyor. Wi-Fi 5 ve Bluetooth 4.2 desteğiyle gelen Snapdragon 215, geliştirilmiş NFC ile Android Pay ile de uyumlu olacak. VoLTE ve EVS Ses görüşmelerinin desteklenmesi de Snapdragon 215’i serideki diğer cihazlardan ayıran özellikler arasında yer alıyor.

Snapdragon 215’te hâlâ değişmeyen şeyler de mevcut. Yonga set, tıpkı selefi gibi, X5 LTE modem barındırıyor. Buna ek olarak, LPDDR3 RAM bellek desteği de değişmiyor. eMMC 4.5 dahili depolama alanı ve UHS-I microSD kart desteği de Snapdragon 215’te değişmeyen özellikler olarak göze çarpıyor.

Qualcomm Snapdragon 215, selefinden farklı olarak Quick Charge 1.0 desteğine sahip. Snapdragon 212’de Quick Charge 2.0 desteği mevcuttu. Geriye doğru atılmış bu adımın şaşırtıcı olduğu söylenebilir

İLGİLİ HABERLER