Teknoloji

Qualcomm NXP anlaşmasının onayı için Çinli yetkililerle bir araya gelecek

qualcomm stable diffusion ai

qualcomm nxpABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının en büyük mağduru ZTE olsa da, başka şirketler de yaşananlardan ciddi ölçüde etkilenmiş durumda. Söz konusu şirketlerden birisi de Qualcomm. Qualcomm NXP Semiconductor’ı satın almak için 2016’nın ekim ayında 44 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmış olsa da, satın alma süreci hâlâ tamamlanmış değil. Sürecin tamamlanmamış olmasının tek nedeni ise Çin’in gereken onayı vermiş olmaması.

Anlaşmanın resmiyet kazanması için dokuz ülkeden onay alınması gerekiyor. Bu ülkelerin sekizinde gereken onay alınırken, Çin’deki süreç hâlâ devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde belli bir mesafe kaydedilmeden Çin’in anlaşmayı onaylamayacağı söyleniyor.

Beklemek yerine süreçte daha aktif bir rol üstlenmek isteyen Qualcomm, bunun için harekete geçti. İlk olarak geçtiğimiz hafta Pekin’de Çin Devlet Pazar Düzenleme Kurumu’nun yöneticileriyle bir araya gelen şirket, bu hafta içinde de ülkenin tekelle mücadele kurumunun yöneticileriyle görüşecek. Qualcomm yöneticilerinin görüşmelerin ardından NXP’yi satın alma anlaşmasının onaylanması konusunda temkinli bir iyimserlik içine girdiği belirtildi.

The Wall Street Journal’ın Çinli kaynaklara dayandırdığı haberine göre de anlaşmanın birkaç gün içinde onaylanması muhtemel görünüyor. Geçtiğimiz ay anlaşmanın onaylanmasının zor olduğuna dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından durumda yaşanan değişiklik dikkat çekiyor.

Çin’in önünde Qualcomm NXP anlaşması dışında onay bekleyen başka anlaşmalar da duruyordu. Bu anlaşmalardan birisi de Toshiba’nın yonga biriminin Bain Capital tarafından 18 milyar dolar karşılığında satın alınmasıydı. Çinli yetkililer, Apple’ın da maddi destekçileri arasında bulunduğu anlaşmayı geçtiğimiz hafta itibarıyla onayladı.

İLGİLİ HABERLER