Bilim

Qualcomm net sera gazı salınımını sıfırlamak için hedefini belirledi

qualcomm arm

Birleşmiş Milletler’in COP26 iklim konferansının başlamasıyla birlikte daha sürdürülebilir bir gelecek için planlarını paylaşan şirketlerden birisi de Qualcomm oldu. Çip üreticisi, 2040 itibarıyla net karbon gazı salınımını sıfırlamayı amaçladığını duyurdu.

Şirket, ilk olarak 2030 itibarıyla Scope 1 ve Scope 2 sera gazı salınımını baz noktası olarak belirlediği 2020 miktarının yarısına indirmeyi hedefliyor. Aynı yıl itibarıyla Scope 3 salınımında da 2020’ye kıyasla yüzde 25’lik bir düşüş amaçlanıyor.

Scope 1’de doğrudan şirket veya sahibi olduğu ya da kontrol ettiği emisyon kaynaklarının yol açtığı kirlilik bulunuyor. Scope 2’de ise Qualcomm’un tükettiği elektrik, ısıtma ve soğutmadan kaynaklanan dolaylı emisyon hesaba katılıyor. Scope 3 ise Qualcomm’un değer zincirinin ortaya çıkardığı diğer tüm dolaylı salınım değerlendirmeye alınıyor.

Çiplerinin üretimi için TSMC ve Samsung gibi şirketlere muhtaç olan Qualcomm’un Scope 3 emisyonlarını düşürmesi en etkili çevre koruma yöntemi olsa da, bunun ulaşılması en zor hedef olduğunu da belirtmek gerekiyor. Apple’ın da katıldığı sürdürülebilir çip programını duyuran Imec’in tahminlerine göre, bir mobil cihaza bağlı sera gazı salınımının yüzde 75’i üretim sırasında gerçekleşiyor. Bunun da yarısı çip üretim sürecinde meydana geliyor.

Qualcomm, San Diego’da bulunan genel merkezindeki tüm enerji ihtiyacını yenilebilir kaynaklardan karşıladığını ve tüm operasyonlarda karbon ayak izinin küçültülmesi hedefi doğrultusunda hareket ettiğini de belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER