Teknoloji

Qualcomm Apple’ın beklettiği telif ücretlerini ödemesini istiyor

qualcomm stable diffusion ai

qualcomm appleQualcomm Apple için iPhone ve iPad üreten şirketlerin kendisine ödemesi gereken telif ücretlerini alabilmek için mahkemeden yardım istedi. Söz konusu üreticiler, Apple’dan gelen talimat doğrultusunda Qualcomm’a telif ücreti ödemeyi durdurmuştu.

Qualcomm tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, Apple’ın üreticileri Foxconn, Pegatron, Wistron ve Compal aleyhine ihtiyati tedbir kararı talep edildi. Qualcomm, söz konusu dört şirketi bir süre önce kontrat ihlâli gerekçesiyle dava etmişti. İşlemci üreticisi, Apple’ın bu şirketlere Qualcomm teknolojisi için telif ödememeleri çağrısında bulunduğunu belirtti. Şirket, bu ödemelerin yapılamaması nedeniyle mevcut çeyrek içinde 500 milyon dolara varan bir gelir kaybı yaşayabileceğine dikkat çekti.

Qualcomm ve Apple arasında patentler ve ödemeler nedeniyle dünya geneline yayılmış bir hukuk mücadelesi yaşanıyor. Bu mücadelede Qualcomm büyük ölçüde kendisini savunuyor. Apple ise Qualcomm’un uzun yıllardır çok yüksek lisans ücretleri aldığını ve akıllı telefon modemleri pazarındaki güçlü pozisyonunu bunun için bir koz olarak kullandığını iddia ediyor.

Qualcomm ise mahkemeye sunduğu yeni dilekçede, Apple’ın gücünü kullanarak kendisini bir uzlaşmaya zorlamaya çalıştığını öne sürüyor. Dilekçede, “Apple sonsuza kadar Qualcomm aleyhine dava açabilir. Neredeyse sınırsız kaynaklara sahip olan şirket, Qualcomm aleyhine dünyanın başka ülkelerinde de dava açtı. Bu davalar sona erdiğinde Apple yeni davalar açabilir.” ifadeleri yer alıyor.

Apple’ın hukuki süreç yerine ticari fidyeyi tercih ettiğini savunan Qualcomm, Apple’ın pazardaki büyük gücünü kullanarak kendisine ait teknolojiden haksız bir pay almaya çalıştığını öne sürdü.

Qualcomm Apple dışındaki teknoloji devleriyle de mücadele ediyor

Qualcomm’un başının dertte olduğu tek teknoloji devi Apple değil. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile de davalık olan Qualcomm, bu davada FTC’ye destek veren Intel ve Samsung ile de mücadele ediyor.

İLGİLİ HABERLER