Teknoloji

Qualcomm’a göre akıllı telefon sevkiyatı yüzde 30 düşecek

qualcomm arm

Qualcomm, koronavirüs salgını nedeniyle akıllı telefon sevkiyatlarının ilerleyen aylarda yüzde 30 oranında düşeceğini söyledi. Şirket gelecek çeyrek yıl ile ilgili önceki tahminlerinde de kesintiye gitti.

Dün akşam saatlerinde geride kalan üç aylık dönemin finans raporunu açıklayan şirket, bu dönemde akıllı telefonlara gelen talebin yüzde 21 düştüğünü de paylaştı. Qualcomm, talebin düşmesine karşın ikinci mali çeyrek yıl tahminlerini aşmayı başardı. 2Ç gelirleri tahmin edilen 5.02 milyar doların üstüne çıkarak 5.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak net kâr dramatik biçimde düştü. Yıldan yıla yüzde 29 oranında azalarak 468 milyon dolar oldu.

Qualcomm, koronavirüs ile ilgili aşağıda sıralanan üç faktörün ilerleyen aylarda satışları etkileyebileceğini de söyledi:

  • COVID-19 virüsü ve dünyanın dört bir yanındaki hükümet politikalarının yayılmasını önlemek için nasıl iş ve tüketici güvenini etkileyeceği,
  • Qualcomm ürünlerini kullanan müşteriler veya lisans sahipleri tarafından satılan yeni akıllı telefonlara olan talep,
  • Küresel kablosuz cihaz tedarik zincirinin, dağıtım ağlarının ve işgücünün durumu.

Ayrıca şirket, koronavirüs ile ilgili olmayan diğer faktörlere de atıfta bulunarak bunların da şirketin gelecek çeyrek yılındaki gelirlerini etkileyebileceğini dile getirdi. Bunların arasında Huawei ile olan lisans anlaşmazlığı, şebekelerin faaliyete geçirilmesi, az sayıda müşteriye ve lisansöre olan bağımlılık ve pazarın üst sınıf cihaz segmentinin durumu da bulunuyor.

Yeni cihazlara olan talepte beklenen azalmaya rağmen, Qualcomm 2020 yılında sevkiyata çıkan 5G cihazlarına yönelik ilk tahminlerine bağlı kalıyor. Şirket bu yıl içinde 175 milyon ile 225 milyon arasındaki 5G cihazının piyasaya sürülmesini bekliyor. Yeni yeni gelişmeye başlayan 5G pazarı Qualcomm’un işlerinde büyük bir yer tutuyor. Şirketin modemleri cihaz üreticilerinin önünde gelecek nesil mobil şebekeleri desteklemek için tek makul seçenek gibi görünüyor. Apple bile şirketle yaşadığı hukuki anlaşmazlıkları çözerek gelecekte çıkaracağı 5G destekli iPhone’larda Qualcomm modemlerini kullanmayı tercih etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER