Teknoloji

Qualcomm’a göre 2019’da daha yüksek çözünürlüklü kameralar göreceğiz

Bu yıl akıllı telefon kameralarının çözünürlük bakımından çok yüksek seviyelere çıktığının görme ihtimalimiz bulunuyor. Qualcomm’un ürün yönetiminden sorumlu kıdemli direktörü Judd Heape, yakın zamanda verdiği bir röportajda 64 megapiksel ve hatta 100 megapiksel kameraların 2019’da gelebileceğini dile getirdi.

Ne var ki, ultra yüksek çözünürlüklü kameralar Qualcomm’un pazarın gitmesini istediği yön değil. 660, 670, 675, 710, 845, 855 gibi mevcut Snapdragon yonga setleri en fazla 192 megapiksel çözünürlüklü kamera sistemlerini destekliyor. Ancak bunun için çok çerçeveli gürültü giderme ve sıfır deklanşör gecikmesi gibi özelliklerin kapatılması gerekiyor. Bu durumda telefonlar art arda birkaç tane fotoğraf çekip, bunu birleştirerek daha temiz ve net bir fotoğraf oluşturamayacaktır. Ancak bunun karşılığında elde tek bir yüksek çözünürlüklü fotoğraf olacak. Daha sonra da piksel bindirme yöntemiyle daha düşük çözünürlüklü bir fotoğraf elde etmek mümkün olur.

Şu anda piyasada var olan bazı 48 megapiksel çözünürlüklü telefonlar 4 pikseli birleştirerek 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor. 64 megapiksel çözünürlüklü kameralara sahip telefonlarla da piksel bindirme yönteminin kullanıldığı, 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekilebilir.

Sektörün büyük oyuncuları piksel sayısını artırmaya çok yaklaşmıyor. Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3 veya Apple iPhone Xs gibi telefonlarda nispeten düşük çözünürlüklü kameralar bulunuyor. Düşük çözünürlüklü sensörler kullanan telefonlar, çoklu çerçeve işleme yöntemini kullanarak daha az gürültülü ve daha detaylı fotoğraflar yakalamaya çalışıyor.

2019 model telefonlarda daha yüksek megapiksel sayılı telefonlara doğru bir eğilim gözleniyor. Xiaomi Mi 9 ve Redmi Note 7 Pro gibi telefonlarda 48 megapiksel arka kameralar var. Vivo V15 Pro modelinde de 48 megapiksel ana kamera ve 32 megapiksel selfie kamerası bulunuyor. Önümüzdeki aylarda bu gibi yüksek çözünürlüklü kameralara sahip telefonlar görmeye devam edebiliriz. Ancak ilginçtir ki, bu gibi kameralar daha çok orta ve orta üst segment kameralarda bulunuyor.

Qualcomm yöneticisi Judd Heape, Qualcomm’un gelecek amiral gemisi yonga setinin, muhtemelen Snapdragon 865’inn HDR10 video kayıt desteğine de sahip olacağını işaret etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER