Teknoloji

Qualcomm 5G simülasyonlarıyla gelecekteki internet hızının ipucunu veriyor

qualcomm 5g
San Francisco Simülasyonu

5G’nin zirve performansında kullanıcılara nasıl internet hızları sunacağına dair haber ve değerlendirmeler bir süredir etrafta dolaşıyor. Ancak yeni nesil ağların gerçek dünya koşullarında nasıl bir performans sergileyeceği konusunda somut veriler bulunmuyordu. Qualcomm 5G teknolojisinin gerçek dünya koşullarındaki simülasyon sonuçlarını 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) paylaşarak bu bilinmezliğe son verdi. Şirket tarafından yayınlanan sonuçlar, gelecekte mobil internetin oldukça hızlı olabileceğini gözler önüne seriyor.

Qualcomm’un testlerinde ABD’nin San Francisco ve Almanya’nın Frankfurt şehrindeki gerçek dünya koşullarından hareketle hazırlanan modeller kullanıldı. Hazırlanan simülasyonlarda coğrafya, bir ağdaki farklı kullanıcı talepleri, farklı 5G ve LTE bağlantılarına sahip geniş cihaz spektrumu gibi koşullar dikkate alındı.

Frankfurt Simülasyonu

Frankfurt simülasyonunda daha temel bir ağ kurulumu üzerinde gerçekleştirildi. Buna rağmen, ortaya çıkan sonuçlar oldukça dikkat çekici görünüyor. Gezinme hızı ortalama 4G kullanıcısı için 56 Mbps’ye, 5G kullanıcısı içinse 490 Mbps’ye kadar yükseliyor. Gezinme için yanıt oranlarında da 7 katlık bir artış kaydediliyor. İndirme hızlarında da etkileyici bir artış görülüyor. Kullanıcıların yüzde 90’ı LTE’de 8 Mbps indirme hızı görürken, 5G ile bu hız 100 Mbps seviyesine çıkıyor.

San Francisco simülasyonu ise daha da etkileyici sonuçlar sunuyor. Burada 28 GHz mmWave spektrumunda 800 MHz frekansında çalışan bir ağı modelleyen şirket, ortalama bir 4G kullanıcısı için 71 Mbps hıza ulaştı. 5G’de ise ortalama kullanıcı için 1.4 Gbps gibi bir hız kaydedildi. Yanıt oranları 23 kat artarken, indirme hızı da 10 Mbps’den 186 Mbps’ye çıktı. Video kalitesi ise hem San Francisco hem de Frankfurt simülasyonlarında kayda değer ölçüde arttı.

Bu hızların gerçeğe dönüşmesi için uzun bir yol katetmeye gerekiyor. Qualcomm bu simülasyonlara yoğun bir emek koysa da, bunların testlerden fazlası olmadığını unutmamakta fayda var. Bu hızlara ulaşılması için cihaz üreticilerinin ve mobil operatörlerin de ellerini taşın altına sokması gerekiyor. Her şeye rağmen, Qualcomm 5G simülasyonlarıyla geleceğe dair heyecanı biraz daha artırıyor.

İLGİLİ HABERLER