EğlenceTeknoloji

PS5 PS4 oyunları ile yüzde 99 uyumlu olacak

sony playstation 5

Sony PlayStation 5’in fiyatını ve çıkış tarihini açıkladı. Aynı zamanda şirketin konsolla birlikte başlangıçta yayınlayacağı altı oyunun detayları da belli oldu. Doğrusu PlayStation 5 geniş bir oyun yelpazesiyle çıkmıyor. Bu durumda PS4 oyun koleksiyonunuzdaki bazı oyunları, daha fazla PS5 oyunu çıkıncaya kadar oynayıp oynayamayacağınızı merak edebilirsiniz. Görünüşe göre, yüksek bir ihtimalle PS4 oyunlarını PS5’te oynamak mümkün olacak.

Sony PlayStation patronu Jim Ryan, Washington Post’a verdiği röportajda, yeni konsolun şimdiye kadar test ettikleri PS4 oyunlarının yüzde 99’u ile geriye dönük uyumluluk taşıdığını kaydetti. Mart ayında Sony, PS4 oyunlarının aşırı derecede yüksek kısmının PS5 ile uyumlu olacağını söylemişti. “Yüzde 99” ibaresi de, her ne kadar belirli olmasa da, yeni konsolun eski oyunları oynatması konusunda ikna edici olduğunu söyleyebiliriz.

Sony, hangi oyunların geriye dönük uyumluluk taşıyacağına dair bir liste paylaşmadı. Buna rağmen PS5 sahiplerinin PlayStation Plus aboneliğiyle aralarında God of War, The Last of Us: Remastered ve Uncharted 4: A Thief’s End gibi oyunların da aralarında bulunduğu klasik PS4 oyun koleksiyonunu indirip oynayabileceklerini biliyoruz.

Her ne kadar PS5’in geriye dönük uyumluluğuna dair tüm detayları bilmesek de, durumun PS4’ün 2013’teki çıkışına göre çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sony’nin PS4’ün çıkışından bir yıl sonra PlayStation Now adı verilen oyun yayın servisini çıkarmasına kadar eski oyunlarla ilgili belirsizlik sürmüştü. Ancak o servis de sadece seçilmiş PS3 oyunlarını destekliyordu. Şu anda PS2 ve PS1 oyunları da listede yer alıyor. Üstelik PlayStation Now, sahip olduğunuz PS3, PS2 ve PS1 oyunlarını oynamanıza da izin vermiyor. Sadece serviste bulunan oyunları oynayabiliyorsunuz.

Ayrıca Xbox One’ın da 2013’te çıktığında geriye dönük uyumluluğu yoktu. Ancak 2015 yılında bazı Xbox 360 oyunları için oynama imkanı getirilmişti. Daha sonra bu destek 2017 yılında ilk Xbox konsola genişletilmişti. Her iki durumda da Microsoft’un her bir oyunun Xbox One’da çalışmasını mümkün kılmak zorundaydı. Ancak şimdiyse Microsoft, yakında çıkacak Xbox Series X ve S konsollarının binlerce Xbox One, Xbox 360 ve orijinal Xbox oyunlarını oynatabileceğini söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER