Teknoloji

Project Ara Facebook tarafından yeniden canlandırılabilir

google project ara

google project araGoogle füturistik ve modüler bir akıllı telefon geliştirme amacıyla Project Ara isimli araştırma projesini hayata geçirmişti. Ancak işler beklenildiği gibi ilerlememiş ve proje geçtiğimiz sonbaharda rafa kaldırılmıştı. Akıllı telefon modülerliğine farklı bir açıdan yaklaşan Ara’nın iptali, deneysel yaklaşımlara meraklı olanları üzmüştü. Girişim için yolun sonunun geldiği düşünülse de, son haberler başka bir ihtimali işaret ediyor: Project Ara Facebook tarafından yeniden canlandırılabilir.

Business Insider’da yer alan habere göre, Facebook’un Project Ara’ya ilgisinin arkasında Building 8 adını taşıyan ve ileri teknoloji projeleri üzerine yoğunlaşan birimi bulunuyor. Eski bir Google çalışanı olan Regina Dugan tarafından yönetilen Building 8’in kadrosunda, Project Ara’da görev yapmış pek çok kişi yer alıyor.

project ara facebook

Facebook’un Project Ara’yı yeniden canlandırabileceğine dair haberleri gündeme taşıyan ise şirketin yaptığı bir patent başvurusu oldu. Söz konusu patent başvurusunda bir “kasa” ve bu kasaya bağlanabilen çok sayıda “işlevsel modül”den bahsediliyor. Kullanım yöntemleri arasında ise akıllı telefon ve hoparlör gibi ürünler bulunuyor. Söz konusu tanım, Project Ara’nın hedefine oldukça benzer görünüyor.

Project Ara Facebook ile başarıya ulaşabilir mi?

Project Ara bir kez rafa kaldırıldığı için gelecek hakkında konuşurken temkinli olmak gerekiyor. Facebook’un patent başvurusunda bahsettiği türden bir cihaz üretilse bile, bunun oldukça uzun zaman alması muhtemel görünüyor. Facebook’un donanım geliştirme konusunda somut bir tecrübesinin olmadığını da ayrıca hatırlatmakta fayda var. Yine de, “geleceğin akıllı telefonu” için yapılan deneysel işlerden vazgeçilmediğini görmek, sevindirici bir gelişme olarak nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER