İncelemelerManşetler

Poco X3 NFC İncelemesi

poco x3 nfc inceleme

Poco markası bir “amiral gemisi katili” telefon modeliyle çıkmıştı, ancak son zamanlarda Xiaomi’nin bu marka altında daha çok fiyat-performansa odaklanan orta segment modellere yer verdiğini görüyoruz. Sonbahara girilirken duyurusu gerçekleştirilen ve birkaç haftadır Türkiye’de de satışta olan Poco X3 NFC, gerçekten de bu amaca uygun bir Android telefon olma özelliğini taşıyor. Büyük ve Full HD çözünürlüklü ekranı 120Hz yenileme hızı gibi, daha çok amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz bir özelikle sunuyor. Snapdragon 732G gibi ortanın biraz üstünde performans sunan işlemcisi, yüksek kapasiteli pili ve yüksek çözünürlüklü kamerasıyla Poco X3 NFC kağıt üstünde fiyatına göre güçlü görünüyor. Tabii ki, adını da aldığı NFC özelliğini unutmayalım. Peki, bunun karşılığında neler sunuyor? Poco X3 NFC inceleme yazısında bu Android telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

Poco X3 NFC: Tasarım

Poco X3 NFC, son zamanlarda çoğu orta segment Android telefonda gördüğümüz tarzda bir tasarımla geliyor. Yuvarlatılmış köşeleri, uzun kenarlara doğru kavis yapan arka yüzü, ekranın üst kısmında ortalanmış selfie kamera deliği gibi unsurlar bu telefonda da mevcut. Ne var ki, Poco X3 NFC’ye özel bazı tasarım unsurları ve malzeme özellikleri bulunuyor.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Öncelikle telefonun ön yüzü Corning Gorilla Glass 5 ile kaplı. Sağlam camın üstüne daha en baştan ekran koruyucu film yapıştırılmış. Bunu çıkarmadık ve görselliğe de çok olumsuz etkisi bulunmuyor. Telefonun arkası plastikle kaplıyken kenarlarında da bu malzemenin seçildiğini görüyoruz. Yalnızca ön bölümle kenarların buluştuğu hat üzerinde ince bir alüminyum çerçeve bulunuyor. 9.4 milimetre kalınlığı makul olarak nitelendirilebilir. Ağırlık da 215 gram. Hem ağırlık hem de kalınlık bakımından aynı seviyelerde fiyatlandırılan Huawei P Smart 2021 ile benzerlik taşıdığını söyleyebiliriz.

Arka yüz tasarımı da Poco X3 NFC’yi diğerlerinden ayırt etmeye fazlasıyla yardımcı oluyor. Burada dikkat çeken ilk unsur büyük POCO yazısı oluyor. Bu yazının etrafını çizgili bir desen düşey eksen boyunca yukarıdan aşağı uzanarak tamamlıyor. Bu desenin sınırlarını kamera modülü belirliyor. Yuvarlak bir kamera modülü içinde dört kameranın ve flaşın zardaki beş sayısına benzeyen bir düzende sıralandığını görüyoruz. Dışa doğru çıkıntı yapan modülün iki kenarının düz, iki kenarının kavisli olması da dikkat çeken bir ayrıntı oluyor. Arka yüz parlak bir yüzeye sahip ve ışığa tuttuğunuzda hoş bir yansıma yapıyor.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Poco X3 NFC kutu açılımında da bahsettiğimiz gibi, şeffaf silikon kılıf da telefonla birlikte veriliyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca genellikle bu kılıfla birlikte kullandık. Ne ağırlığı ne de kalınlığı artırmıyor; içinizi daha da rahatlatacak bir koruma sağlıyor. Buna rağmen kılıfsız kullanmak da fazla sıkıntı yaratmayacaktır.

Sağ kenarda ses tuşunu ve güç butonunu görüyoruz. Ses tuşu dışa doğru fazla çıkıntı yapmıyor, tuş basma aralığı da geniş değil. Buna rağmen ses kontrolü rahat şekilde yapılıyor. Güç butonuna parmak izi okuyucu da entegre edilmiş. Bu buton fazla sert değil, derinliği de iyi. Kolaylıkla kullanılıyor. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, 3.5mm kulaklık jakı ve hoparlör yer alıyor. Üst kenarda ise mikrofon ve kızılötesi portu yer alıyor.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Poco X3 NFC: Ekran, Performans ve Pil

Poco X3 NFC’nin sahip olduğu fiyata göre daha yüksek seviyede bir ekranı var. 6.67 inç IPS LCD panel, 2400 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranın üst kısmında, Samsung’un telefonlarında görüp iyice alıştığımız tarzda, ortaya yerleştirilmiş bir selfie kamera deliği bulunuyor. Yüzde 85 gibi bir ekran-gövde oranı var. Alt kenarın biraz daha kalın olmasının dışında ince bir çerçeve ekranın etrafını sarıyor.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

1080p çözünürlüğe sahip olması, bu orta segment telefon için tek başına tatmin edici bir özellik olarak nitelendirilebilir. Ancak 120Hz yenileme hızına sahip olması bu ekranı daha da çekici hâle getiriyor. Aynı fiyat çizgisindeki telefonları genellikle 60Hz ekranla görüyoruz. 120Hz ekranıyla Poco X3 NFC nadir modellerden bir tanesi. Ekran daha en baştan 120Hz ayarı açık şekilde geliyor. Bu daha yüksek yenileme hızının farkı en iyi şekilde kullanıcı arayüzündeki geçişlerde ve sayfa kaydırmalarında anlaşılıyor. Ne var ki, bu sırada “ghosting” efekti görülebiliyor, yani siz kaydırma yaparken ekranda yazı veya grafiğin izi kısa bir süreliğine de olsa kalabiliyor. Bu arada oyun ve videolarda 120Hz yenileme hızı kullanılırken sabit görüntülerde ekranın yenileme hızı 60Hz olarak belirleniyor. Yani burada dinamik bir ayarlama yapılıyor.

Ekranın 450 nit seviyesinde parlaklığı var. Sınıfı için bu parlaklığın makul olduğu söylenebilir. Ortamdaki ışığa göre parlaklık otomatik olarak ayarlanıyor. Ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirdiğimizde ise ekran ışığının titreştiğine tanık oluyoruz. Özellikle karanlık bir ortamda ekran ışığını iyice kısarsanız bu durum belli oluyor. Ekran için üç farklı renk şemasının ön yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Ortamın ışıklandırmasına göre otomatik olarak ayarlanan renk şeması dışında renkleri daha da zenginleştiren Doygun ve kontrastı sabit değerde tutan Standart var. Renk Sıcaklığını isteğinize göre çeşitlendirebilirsiniz.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Poco X3 NFC, büyük ekran tutkunlarını tatmin ediyor. Video izlemek veya oyun oynamak keyifli. YouTube’da HDR desteğinden de yararlanabilirsiniz. Netflix içinde de HD desteğinin bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Büyük ekran web sitelerinde gezinme, fotoğraflara bakma veya kitap okuma gibi işler için de kullanışlı görünüyor.

X3 NFC’nin multimedya tarafında memnun edici yanlarından bir tanesi çift hoparlör barındırması. Alttaki hoparlörün yanı sıra ekranın üst kısmında, ahizeye yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör daha var. Ses çıkışı bayağı dengeli, her ne kadar alt kenardaki hoparlörden gelen ses biraz daha yüksek şiddette olsa da, stereo ses etkisi yakalanıyor. Sesin dolgunluğu amiral gemisi telefonlardakiyle aynı seviyede değil. Baslar ve tizler çok olmasa da hissediliyor. Orta segment Android telefonlar için iyi bir ses sisteminin bulunduğunu görüyoruz. 3.5mm kulaklık jakının bulunması da kulaklık ve hoparlör bağlama konusunda seçeneklerin daha da geniş olduğunu gösteriyor.

Poco X3 NFC’de Snapdragon 732G işlemci var. Bu işlemci, 4G desteğine sahip olan en yüksek performanslı Snapdragon 700 serisi işlemci olarak nitelendiriliyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci 2 adet 2.3 GHz Kryo 470 Gold çekirdek ve 6 adet 1.8 GHz Kryo 470 Silver çekirdek barındırıyor. Adreno 618 GPU da bu yonga setin grafik gücünü oluşturuyor. 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da donanım paketini tamamlıyor. Bu paket günlük işler için fazlasıyla yeterli. Poco X3 NFC’de internette gezinme, kamerayı kullanma, video izleme, vb. bir akıllı telefonda en fazla yerine getiren işlevler akıcı biçimde yerine getiriliyor. Telefonun oyun performansı da ortalamanın üstünde. Fortnite, PUBG Mobile ve bunun gibi yüksek profilli oyunları da Poco X3 NFC ile akıcı şekilde oynayabilirsiniz.

Poco X3 NFC’de 5160 mAh kapasiteli bir pil var. Bu pil kapasitesiyle Redmi Note 9 Pro’nun 5040 mAh kapasiteli pilinin bir kademe daha üstüne çıkıyor. Telefon normal yoğunluklu bir kullanımda tek bir şarjla iki günü rahatlıkla çıkarıyor. Kullanım yoğunluğunu artırsanız bile  tam dolu pilin sabahtan akşama bir günü götürmesi mümkün oluyor. Ekran yenileme hızını 60 Hz seviyesine düşürür ve pil tasarruf modundan da yararlanırsanız iki günün ötesine de geçebilirsiniz. Şarj hızları bakımından da Poco X3 NFC sınıfının ilerisinde görünüyor. Kutudan çıkan 33W şarj adaptörüyle üst sınıf telefonların çizgisine çıkıyor. Bu şarj adaptörü sayesinde sadece 30 dakikada yüzde 60’lık bir doluluğa ulaşılıyor.

Poco X3 NFC: Yazılım ve Güvenlik

Poco X3 NFC’de Android 10 ve bunun üzerinde Xiaomi’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü MIUI’ın en güncel sürümü MIUI 12 geliyor. MIUI 12 normale göre daha büyük bir gürültüyle duyurulmuştu. Görünüş açısından kullanıcı arayüzünde çok büyük değişiklikler yok. Yine özelleştirmeleri fazla olan, öte yandan çeşitli yerlerinde reklamların çıktığı bir kullanıcı arayüzü var. Neyse ki, ayarların içinde gezinerek söz konusu reklamların bazılarını kapatabilirsiniz.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Ana ekranın en solunda yer alan panel biraz kalabalık olsa da, burada çeşitli uygulamalardan derlenmiş bilgiler, araçlar ve haberler var. Denetim Merkezi adında bir bölüm MIUI 12’de geliyor, ancak Poco X3 NFC’nin sürümünde daha standart görünümlü, Hızlı ayarlar ve bildirimlerin bir arada yer aldığı bir bildirim paneli bulunuyor.

Özelleştirmeler açısından MIUI 12’nin çok yoğun olduğunu söylemiştik. Temalar uygulamasına girerek buradan istediğiniz temaları seçerek telefona indirebilirsiniz. Biz ilk kurulum esnasında Klasik olarak adlandırılan temayı seçtik ve bu seçimden de memnun kaldık. Uygulama menüsünü sevenler burada sunulan menüyü seveceklerdir. Xiaomi bunu kapatma imkanı sunmuyor, ancak ayarları içinden çeşitli düzen ve görünüm değişikliklerini yapabilirsiniz. Bu arada uygulama menüsü içinde İletişim, Eğlence gibi çeşitli sekmeleri de görüyoruz. Bunlar da uygulama menüsü içinde aradığınız uygulamaları bulmanızı biraz daha kolaylaştıracaktır.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Çoklu görev ekranında normal bir Android telefonunkine göre daha kullanışlı. Üst kenarda temizleyici, güvenlik taraması, derin temizlik ve uygulamaları yönet şeklinde kontroller var. Bölünmüş ekranda açılacak uygulamaları da sol üst köşedeki kontrole tıklatarak seçebilirsiniz. Bunlara ek olarak, herhangi bir küçük uygulama resmine basılı tutarak beklettiğinizde, o uygulamayı yüzen pencerede açma, bölünmüş pencerede açma gibi imkanları sunan bazı kontrollere erişeceksiniz.

Google uygulamaları bir klasör altında yüklü olarak sunulurken hesap makinesi, ses kaydedici, pusula, barkod okuyucu gibi bazı araçlar var. FM Radyo uygulamasının varlığı da bazı kullanıcıları memnun edecektir. Çeşitli oyunlar da yüklü olarak sunuluyor. Ayrıca Netflix, Facebook gibi bazı uygulamaların da yüklü olarak geldiğini görüyoruz.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Saf Android’e göre daha kalabalık ve biraz göz yorucu olsa da, Poco X3 NFC’nin kullanışlı bir arayüze sahip olduğunu söyleyebiliriz. Biraz zaman geçtikten sonra düzene alışacak ve telefonu daha rahat şekilde kullandığınızı fark edeceksiniz.

Telefonun kenarında parmak izi okuyucusunun bulunduğunu yazmıştık. Sağ kenarda, güç butonuna entegre edilmiş bu birim telefonu kullandığımız süre boyunca kullandığımız birinci yöntem oldu ve bu seçimden de pişmanlık duymadık. Ekran kilidini hızlıca geçebilir ve ana ekrana erişebilirsiniz. Buna rağmen daha fazla rahatlık isteyenler için de yüz tanıma mevcut. Bu arada gelen bildirimlerin olduğunu ekranın üstüne, ahizenin olduğu yere yerleştirilmiş küçük bir LED lamba sayesinde anlayabilirsiniz.

Poco X3 NFC: Kamera

Poco X3 NFC’nin arkasında 64 megapiksel, f/1.9 diyafra açıklıklı ana kameranın başında olduğu dörtlü bir kamera grubu var. Diğer kameralar ise 13 megapiksel, f/2.2, 119 derece görüş açılı ultra geniş kamera, 2 megapiksel, f/2.4 özelliklerini paylaşan derinlik ve makro kameralar bulunuyor. Bu kamera grubu ile saniyede 30 kare hızında 4K video kaydına kadar farklı formatlarda video kaydı yapılabiliyor. Öndeki kamera ise 20 megapiksel, f/2.2 gibi özelliklere ve 1080p Full HD video kayıt yeteneği gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor.

poco x3 nfc yorumlar ve inceleme

Neredeyse her akıllı telefonda standart hâlini alan kamera arayüzü unsurlarını Poco X3 NFC’nin Kamera uygulamasında da görüyoruz. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirme düğmesi ve çekim modlarının sıralandığı ve sürükleyerek gezinebileceğiniz çekim modları var. Portre, Fotoğraf, Pro ve Video gibi çekim modlarına kolaylıkla erişilebiliyor. Daha fazla bölümüne girdiğinizde ise Gece, 64M, kısa video gibi farklı çekim modlarını da göreceksiniz. Pro modu hem fotoğraf hem de video çekiminde kullanılabiliyor. Pro modunda RAW formatında fotoğraf çekimi imkanının da bulunması memnun edici. Ekranın diğer kenarında ise yapay zekâ, HDR ve flaş için kontrollar ve ayarlar için kısayol bulunuyor. Çektiğiniz fotoğraflara otomatik olarak filigran ekleniyor. Bunu ayarlar içinden kapatabilir veya zaman bilgisini de filigran olarak ekleyebilirsiniz.

Poco X3 ile yeterli ışık koşullarında parlak ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer yapay zekâ modunu açarsanız, parlaklık ve renk canlılığının biraz daha artırıldığını göreceksiniz. Bu şekilde çekilen fotoğraflar daha etkileyici görünüyor. Ortamdaki ışık azaldığında yine keskin ve fotoğraflar çekebilirsiniz, ancak bu fotoğraflarda parlaklık ve renk canlılığı azalıyor, renkler daha solgun görünüyor. Gece çekimlerinde hafif de olsa bulanıklık ve kumlanma görülüyor. Buna rağmen çekimleri genel olarak başarılı bulduk. Eğer gece modunu kullanırsanız, biraz daha aydınlık ve canlı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Makro çekimlerde Poco X3 NFC’nin kamera uygulaması başarılı. Eğer nesneye daha da yakınlaşarak net fotoğraflar çekmek isterseniz, ancak çözünürlük çok da önemli değilse, o hâlde 2 megapiksel makro lensten de yardım alabilirsiniz. Diğer 2 megapiksel çözünürlüklü derinlik kamerası da arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarda performansı artırıyor. Ultra geniş açılı kameranın ana kamera ile parlaklık ve renk canlılığı tutarlı. Her ne kadar yazılımla kenardaki esneme ve bozulmaların önüne geçilse de, fotoğraflarda hâlâ bu etki görülüyor. Telefoto lens yok, ancak iki kat yakınlaştırmayı görüntü kalitesinden fazla ödün vermeden yapabilirsiniz. 64 megapiksel modunu ise genellikle manzara çekimleri için tercih edebilirsiniz.

poco x3 nfc yorumlar ve incelemeÖndeki kamera da genel olarak başarılı sonuçlar gösteriyor. Yüz güzelleştirme efekti abartıya kaçmadan uygulanıyor, renk canlılığı, parlaklık ve netlik de yerinde. Düşük ışıkta ortaya çıkan sonuçlar da fena sayılmaz. Hem ön hem de arka kamerayı bir arada kullanarak çekim yapma imkanının bulunması da memnun edici.

Video tarafında ise saniyede 30 kare hızında 4K video çekimi en yüksek seviye. Bu moddaki çekimlerde görüntü durağanlığı memnun edici. Renkler de canlı, normale göre daha sıcak tarafta kalıyor. Genel olarak video çekim kalitesini iyi bulduğumuzu belirtelim. Ses kalitesi de aynı şekilde iyi ve sonuçta özel günleriniz için de Poco X3 NFC’yi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Poco X3 NFC: Sonuç

Poco X3 NFC, birçok farklı açıdan kullanıcılar tatmin edecek bir orta segment telefonu. Büyük ekranına rağmen rahatlıkla taşınabilir ve kullanılabilir bir telefon. Ekranı, en düşük parlaklık seviyesinde titreme yapsa da, genel olarak ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. 120Hz yenileme hızı çok büyük bir fark yaratmıyor, ancak fiyatı 3500 TL seviyesinde bir telefon için memnun edici sayılır. Snapdragon 732G işlemci günlük işler için yeterli bir performansı sunuyor. Oyun tarafında da ihtiyaçları karşılıyor. 5160 mAh kapasiteli pil de telefonun iki güne varan bir çalışma imkanını tek bir şarjla sunmasını sağlıyor. Hızlı şarj desteği de pastanın kreması oluyor. MIUI 12 kullanıcı arayüzü birçok farklı özelleştirmeyi ve hatta reklamı barındırsa da, kısa bir süre alışma sancıları çeken kullanıcılar sonrasında Poco X3 NFC’yi daha rahat şekilde kullanacaktır. Arkadaki 64 megapiksel kamera ve ona eşlik eden kameralar genel olarak ortalamanın üstünde performans sergiliyor. Özel günlerinizde fotoğraf ve video çekimi için de Poco X3 NFC rahatlıkla kullanılabilecek bir akıllı telefon. Poco X3 NFC, kesinlikle son zamanların en yüksek fiyat-performans oranlı Android telefonlarından bir tanesi oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER