Teknoloji

PlayStation 5 yakında tamamen jailbreak edilebilir

sony playstation 5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

PlayStation 5 bundan bir yıl önce satışa sunulmuştu. Korsanlar bu bir yıllık dönemde Sony’nin en yeni konsolunu jailbreak etme konusunda önemli bir mesafe kat etmiş gibi görünüyor.

TheFlow0 ve Fail0verflow rumuzlu korsanlar, Twitter’da paylaştıkları ekran görüntülerinde PS5’in “debug” modunun kilidini açmayı ve konsolun yazılımının bir kısmının şifresini çözmeyi sağlayan araçlara erişebildiklerini gösterdi.

Geçmişte PlayStation Vita üzerinde de çalışmalar yapan TheFlow0 tarafından paylaşılan ekran görüntüsünde PS5’in ayarlar menüsü görülüyor. Burada ekranın alt kısmındaki “debug ayarları” seçeneği göze çarpıyor. Bu ayarlara normal şartlar altında sadece geliştirci kitlerinde erişilebiliyor. Böylelikle şirketler oyunlarını test edebiliyor. Standart bir PS5’te bu seçeneğin görülebilmesi, korsanın PS5’te bir tür kernel açığı bulduğunu gösteriyor.

TheFlow0 tarafından paylaşılan ekran görüntüsünün PS5’in yerleşik paylaşım aracı üzerinden gönderilmiş olması da dikkat çekiyor. Bu durum ekran görüntüsünün sahte olması ihtimalini de düşürüyor. TheFlow0 geçtiğimiz yıllarda bulduğu açıklar sayesinde Sony’den 20 bin dolar kazanmıştı.

Bir açıklama planı olmadığını söyleyen TheFlow0, jailbreak için tahmini bir çıkış tarihi de vermedi.

PlayStation 3 ve 4’te hacking çalışmaları yapan Fail0verflow isimli grup da PS5’in yazılım şifresini çözmeyi sağlayacak anahtarların bir kısmını paylaştı. Grup, bu anahtarların hepsinin bulmasını bilenler tarafından yazılım içinde bulunabileceğini de belirtti.

PlayStation 3 2006’da satışa sunulmuş, jailbreak edilebilmesi 2011’i bulmuştu. 2013’te çıkan PlayStation 4’ün tam anlamıyla jailbreak edilmesi içinse 2018’e kadar beklemek gerekmişti. PlayStation 5 üzerindeki jailbreak çalışmalarında kısa süre içinde bu kadar yol alınması dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER