Manşetler

Pil testi OLED ekranlı iPhone’larda koyu modun katkısını doğruluyor – Video

ios 13.7

Geçen ay iOS 13’ün gelişiyle birlikte Apple’ın mobil işletim sistemine Koyu Mod gelmişti. Bir pil testi, bu modun OLED ekranlı iPhone’ların pil ömrünü gerçekten uzattığını kanıtlıyor.

Koyu Modu etkinleştirmek iPhone’un arka planını daha koyu bir renkle değiştiriyor. Normalde daha açık olan tonlar için de biraz daha koyu tonlar kullanılıyor. iPhone sahipleri bu özelliği günün belirli saatleri için otomatik olarak etkinleştirebiliyor. Bunun yanı sıra sürekli açık tutma imkanları da bulunuyor.

PhoneBuff adlı bir YouTube kanalı tarafından gerçekleştirilen test, iOS 13 yüklü iPhone kullananların Koyu Modu neden sürekli aktif tutmaları gerektiğini gösteriyor.

Testte tamamen şarj edilmiş bir iPhone XS ve bir robot kolu kullanılıyor. Robot kolu ekranda, cihaz hem açık hem de koyu görünümdeyken çeşitli aktiviteleri gerçekleştirecek şekilde programlanmış. Görevler arasında Mesajlar uygulamasında yazı yazma, Twitter’da kaydırma, YouTube’da video oynatma ve Google Haritalar’a erişme de bulunuyor.

Açık Modda bulunan iPhone XS’in pili bittiği zaman, Koyu Modda bulunan iPhone XS’in şarjı hâlâ yüzde 30 seviyesinde bulunuyordu. Test sırasında her iki cihazın ekran parlaklığı 200 nit seviyesine ayarlandı. Farklı parlaklık seviyesindeki iPhone’lar pil seviyesi bakımından farklı sonuçlar doğursa da, Koyu Modun bir iPhone için daha uzun pil ömrü sağlayacağı doğrulanmış oluyor.

ios 13 koyu mod

OLED ekranlarda siyah renk gösterimi yapıldığında piksele verilen güç kesiliyor. Koyu Mod içinde Açık Modda olduğuna göre daha fazla piksel devre dışı kalıyor. Bu da pil verimliliğini artırıyor. Karşılaştıracak olursak, iPhone 11 gibi LCD ekranlı iPhone’larda siyah renk gösterimi yapıldığında bile pikseller aktif kalıyor. Bu nedenle Koyu Mod çalışırken daha uzun pil ömrünün avantajı tam olarak yaşanmıyor.

iPhone’da Koyu Mod nasıl etkinleştirilir?

iOS 13’e yükseltilmiş iPhone’larda Koyu Modu etkinleştirmek için kullanıcıların Ayarlar uygulamasına girip daha sonra Ekran ve Parlaklık menüsüne girmeleri gerekiyor. Koyu Modu açmak için gerekli düğme Görünüm başlığı altında yer alıyor. Ancak bu görünümü sadece günün belirli zamanlarında etkinleştirmek isteyen kullanıcılar için Otomatik seçeneği de bulunuyor. Aynı zamanda bazı iOS 13 duvar kağıtları Koyu Mod etkinleştirildiğinde kararıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER