İncelemeler

Philips Brilliance 272B7QPJEB İncelemesi

philips brilliance 272b inceleme

Evdeki veya iş yerinizdeki çalışma masanıza büyük ekranlı bir monitör almak istiyor, fiyat konusunda da herhangi bir kısıtlama taşımıyorsanız, o hâlde Philips Brilliance 272B7QPJEB modeline bir göz atmanızı tavsiye ederiz. IPS teknolojisini barındıran LED arka aydınlatmalı monitör, ister evde oyun oynarken veya film izlerken ister iş yerinde çalışırken sunmuş olduğu geniş görüntüleme alanı ile oldukça verimli bir ürün gibi görünüyor. Peki, detaylarda neler var? Onları da Philips 272B7QPJEB inceleme yazısında anlatıyoruz.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Yerleştirme

Philips, bu monitöre SmartErgoBase adını verdiği bir ergonomik ayar sistemi yerleştirilmiş. Şirketin belirttiğine göre SmartErgoBase, ergonomik ekran konforu sunan ve kabloların düzenlenmesini sağlayan bir monitör ayağı. Ayağın kullanıcı dostu yüksekliği, yana yatma özelliği, eğilme özelliği ve dönme açısı ayarları monitörün maksimum konforu sağlayacak şekilde konumlandırılmasını sağlıyor. Ayrıca kablo düzenleme özelliği kablolardan kaynaklanan dağınıklığı azaltıyor, çalışma alanının düzenli tutulmasını sağlıyor. Plastikten yapılmış ayağın çizilmelere karşı dayanıklılığın düşük olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Ayağın birleştirilmesi için herhangi bir alet edevat gerekmiyor. Monitörün yüksekliğini değiştirerek farklı sandalye boyutlarına göre yükseklik ayarını değiştirebilir, ayakta çalışmak için yeterli yüksekliğe bile kavuşabilirsiniz. 90 derecelik döndürülebilir yapısı da özellikle kodlama gibi işlerle uğraşan ve yatay yerine dikey yerleştirmeye ihtiyaç duyan kullanıcılar için epey kullanışlı olacaktır. Bu arada monitörün VESA uyumluluğunun olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Bağlantılar

Öncelikle USB bağlantısından başlayalım. USB 3.0 desteği sayesinde veri aktarımını önemli ölçüde kısaltan Philips 272B, bu teknolojiyi destekleyen dört adet portu bünyesinde barındırıyor. Tüm portlar monitörün sol kenarına yerleştirilmiş. Böylelikle kolay erişim sağlanıyor. Bunlardan bir tanesi hızlı şarj için kullanılıyor. Böylelikle sadece yüksek kapasiteli depolama cihazlarını kullanmakla kalmaz, aynı zamanda akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlarınızı da bir taraftan şarj edebilirsiniz.

Kenarda yer alan USB 3.0 portlarının dışında, arka tarafta da VGA (Analog), DisplayPort 1.2 ve HDMI 1.4 portlarını görüyoruz. Bunlar aşağı bakacak biçimde yerleştirilmiş. Böylelikle monitörü duvara veya başka bir yüzeye çok bitişik biçimde yerleştirmiş olsanız bile, kablo bağlantısını rahatlıkla yapacaksınız. Ses girişi ve çıkışı için iki adet 3.5 mm. kulaklık jakı barındıran monitör aynı zamanda Sync girişlerine de sahip.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Kullanıcı Kontrolleri

Monitörün sağ alt köşesine yerleştirilmiş olan beş adet, dikdörtgen biçimli düğme yer alıyor. Bunlar, üstüne yerleştirilmiş olan beyaz renkli simgeler sayesinde rahatlıkla ayırt edilebiliyor. İlk düğme SmartImage menüsüne erişmeyi sağlıyor, aynı zamanda herhangi bir ekran üstü menü etkin durumdayken menüden çıkmayı da sağlıyor. SmartImage menü seçenekleri arasında Ofis, Fotoğraf, Film, Oyun, Ekonomi, LowBlue ve Kapalı seçenekleri yer alıyor. Film, seçenekler içinde en fazla mavi rengi veren olurken, LowBlue modunda ise mavi renkler iyice azaltılıyor. SmartImage düğmesinin yanında sırasıyla giriş, PowerSensor, Ayarlar ve Güç düğmelerini görüyoruz.

Philips 272B7QPJEB inceleme: PowerSensor

Günümüzde enerji verimliliği çok önemli, hiç kimse yüksek maliyetli elektrik faturalarıyla karşılaşmak istemiyor. PowerSensor de işte bu amaçla geliştirilmiş bir teknoloji. Philips’in belirttiğine göre PowerSensor, zararsız kızılötesi sinyaller alıp vererek kullanıcının bulunup bulunmadığını belirleyor ve kullanıcı bulunmadığında monitör parlaklığını otomatik olarak azaltıyor. Böylece enerji maliyetlerini yüzde 80’e varan oranda düşürüyor, aynı zamanda monitörün kullanım ömrünü artırıyor.

PowerSensor, ekranın alt kenarı boyunca uzanan çerçevenin ortasına yerleştirilmiş iki adet kızılötesi sensörü kullanıyor. Bu sayede karşısında kullanıcının bulunup bulunmadığını algılıyor. Eğer ekranın karşısında kimse yoksa, arka ışığın gücünü azaltıyor. PowerSensor ayarı, sağ alt köşedeki “Sensor” etiketli düğme üzerinden yapılıyor. 0 kapalı olmak üzere; 1, 2, 3 ve 4 şeklinde seviye ayarları var. 1 ayarında uzaklık algılaması 50 santimetre civarında oluyor. 2’de bu mesafe 70 cm. civarına çıkarken 4’te ise 85 cm. civarına yükseliyor. Philips, arka aydınlatma gücünden yüzde 80’e varan oranda tasarruf edilebildiğini söylüyor. Var olan zamanlayıcıyla işleyen bu sistem, sensör sinyalinin kaybolmasından 60 saniye sonra ekranın ışığının azaltılmasını başlatıyor. Monitörün başına geri geldiğinizde ışık seviyesi otomatik olarak artırılıyor.

Her ne kadar Philips, yüzde 80’e varan oranda güç tasarrufunun sağlandığını söylese de, güç tasarrufunun miktarı monitörün seçilmiş olan görüntü parlaklığı ayarına göre de değişecektir. Her ne olursa olsun, bu özelliğin fazlasıyla kullanışlı olduğunu ve güç tasarrufuna büyük katkıda bulunacağını söyleyebiliriz.

Philips 272B7QPJEB inceleme: SmartImage

Philips’in belirttiğine göre SmartImage, ekranınızda görüntülenen içeriği analiz ederek size en iyi ekran performansını sunuyor. Kullanıcı dostu bu arayüz İş, Fotoğraf, Film, Oyun, Ekonomi gibi çeşitli modlar arasından uygulamaya en uygun olanı seçmenizi sağlıyor. Yaptığınız seçime bağlı olarak SmartImage; kontrastı, renk doygunluğunu, fotoğraf ve videoların netliğini dinamik olarak optimum hale getirerek mükemmel bir ekran performansı sunuyor. Ekonomi modu ise önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor. Tüm bunları ekranın sağ alt köşesinde bulunan tek bir düğmeyle gerçek zamanlı olarak ayarlayabilirsiniz.

Aslına bakarsanız, sıradan bir kullanıcı için renk dengesi çok önemli değildir ve küçük farklılıklar fazla değişikliğe neden olmaz. Ancak grafik tasarımcı, fotoğrafçı veya video işleriyle uğraşan kullanıcılar renk kalibrasyonu üzerinde doğrudan kontrole sahip olmak isterler. Onlar için beyaz dengesini içeriğe göre sürekli ayarlayan bir sistem kullanışlı olmayabilir. Neyse ki, SmartImage’ı kapatabilir ve renk kontrollerini menü içinden gerçekleştirebilirsiniz.

SmartImage özelliğinin kullanışlı olduğunu söylemek zor. Bu özellik tam olarak otomatik biçimde çalışmıyor, kullanıcıların Ofis ya da Film gibi belirli bir ayarı seçmesi gerekiyor. Yine de, günlük işlerimizi gerçekleştirirken çoğu zaman Ofis modunda kullandık ve tatmin edici bir görsel deneyim elde ettik.

Philips 272B7QPJEB inceleme: LowBlue modu

Özellikle akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda görmeye başladığımız mavi ışık filtresi gibi özellikler sayesinde mavi ışığın gözlerimiz için ne kadar zararlı olduğu konusunda biraz daha bilinçlendik. Philips de çalışmaların, tıpkı mor ötesi ışınların göze zarar vermesi gibi LED ekranların yaydığı kısa dalgalı mavi ışık ışınlarının da zaman içinde göze zarar verebileceğini ve görme duyusunu etkileyebileceğini gösterdiğini kaydediyor. Bunun için Philips 272B’ye LowBlue modu eklenmiş. Bu ayar zararlı, kısa dalgalı mavi ışığı azaltan akıllı bir yazılım teknolojisi kullanıyor.

LowBlue modu ayarını SmartImage düğmesine basarak seçebilirsiniz. Philips 272B’nin LowBlue modu, akıllı telefonlarda gördüğümüz gibi, mavi tonları epey azaltılmış bir renk sıcaklığı sunmak yerine, içinde mavi ışığın az da olsa bulunduğu, hem görsel zevkten ödün vermemenizi sağlayacak hem de gözünüzü rahat ettirecek dengeli bir ekran ışığı sunuyor. Normal kullanım modunu LowBlue olarak ayarlamak bile görsel deneyiminize çok olumsuz etkide bulunmayacaktır.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Özellikler ve Performans

IPS teknolojisinin kullanıldığı Philips 272B7QPJEB, geniş görüş açısına sahip, Philips’in belirttiğine göre bu değer 178 derece. Böylelikle monitör başında birkaç kişi varken, izleyicilerin hepsi anlaşılır, anlamlı bir görüntü kalitesi elde edebiliyor. 16:9 görüntü oranına sahip olan monitör, 2560 x 1440 piksel çözünürlük desteği sunuyor. 27 inç ekranda bu çözünürlük yeterli. Her ne kadar detaylı bakıldığında pikseller seçilse de, keskinlik ve netlik bakımından monitörün iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

60 Hz desteği sayesinde, örneğin YouTube’da bulunan 60 Hz videoları hakkını vererek oynayabilirsiniz. 5 milisaniyelik düşük tepki süresi de bu monitörün oyun oynarken de iyi bir performans sunmasına katkıda bulunuyor. Ekranın parlama önleyiciyle kaplı olduğunu belirtelim. Gerçekten de parlak ışık altında bile ekranın görüşü gayet iyi seviyede. sRGB ve 16.7 milyon renk desteği de fotoğraf düzenleme veya video prodüksiyon gibi işlerle uğraşanların işini kolaylaştıracak, onların verimli biçimde çalışmasını mümkün kılacaktır.

272B’nin stantsız ağırlığı 5.44 kilogram iken, bu değer stant ile birlikte 7.86 kilograma çıkıyor. Bir yerden bir yere rahatlıkla taşınabilen bu monitör masada da çok fazla yer kaplamıyor. Sahip olduğu yüksek fiyata göre, siyah renkli plastik gövdesi biraz sıradan kaçıyor. Üstelik alt kısımdan tutup ileri veya geri hareket ettiğinizde çıkan gıcırtılar da hoş olmuyor. Bu fiyata biraz daha yüksek malzeme kalitesi yakışırdı. Yine de, ekranın alt kısmına yerleştirilmiş fırçalanmış metal görünümlü tabaka biraz olsun şıklık katıyor. Üstelik, neredeyse çerçevesiz yapısıyla ve şık görünen standıyla bu monitörün uzaktan değerli bir görünüm sunduğunu söyleyebiliriz.

Philips 272B’nin güzel taraflarından bir tanesi de dahili hoparlör barındırması. Philips logosunun her iki yanına gelecek şekilde alt kenara yerleştirilmiş birer hoparlör sayesinde stereo ses etkisi oluşturuluyor. Ne var ki, hoparlörlerin ses çıkışı vasatı aşmıyor, aynı zamanda bas bakımından da zayıf görünüyor. İşin güzel tarafı, ses çıkışı için bilgisayara bağladığınız HDMI kablosunun da iş görmesi. Test süresince Philips 272B’yi birlikte kullandığımız MacBook Pro’dan çıkan HDMI kablosu sadece görüntü değil, ses aktarımını da gerçekleştiriyor.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Aksesuarlar

Philips, kutuya eklediği aksesuarlarla ek bir aksesuar ihtiyacını ortadan kaldırıyor. D-Sub, HDMI, DP ve ses kablosu da güç kablosunun yanında kutudan çıkan aksesuarlar arasında karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda hızlı başlangıç kılavuzu ve detaylı bir kullanıcı belgesi de kutudan çıkan diğer unsurlar arasında yer alıyor.

Philips 272B7QPJEB inceleme: Sonuç

Philips 272B7QPJEB, sahip olduğu 4000 TL civarındaki fiyatıyla, gerçekten de monitör pazarında üst segmente konumlanan bir ürün olma özelliğini taşıyor. Yine de, sahip olduğu yüksek işlevselliğe sahip standı sayesinde bu monitör farklı ihtiyaçlara cevap veriyor. Büyük ekranı ve ona uygun şekilde konfigüre edilen çözünürlüğü ve diğer özellikleri de bu monitörle iyi bir görsel deneyim alınmasını sağlayacaktır. Yüksek parlaklığa sahip olan bu monitörü uzun zaman boyunca kullandık ve normalde hassas olan gözlerimize hiçbir olumsuz etkide bulunmadığını da yazıyı kapatırken belirtelim.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER