Teknoloji

Philae arazi aracı kuyruklu yıldız yüzeyinden son bilgileri geçtikten sonra uykuya daldı

rosetta-kuyruklu-yildiz-161114

Philae arazi aracı dünyadan kabaca 6 buçuk milyar kilometre uzaklıkta bulunan bir kuyruklu yıldızın yüzeyinde uyku moduna geçti. Geçtğimiz çarşamba günü zıplamalı ve eşi benzeri görülmemiş bir iniş gerçekleştiren arazi aracının gücü bitti ve gelen sinyaller kesildi.

Ancak Philae, gücü tamamen tükenmeden hemen önce, kalan son enerjisini de bir dizi önemli veriyi eve geçerken harcadı. Bu hafta içindeki iniş işlemini yöneten Alman bilim insanı Stephan Ulamec büyük bir başarı kaydedildiğini, ekibin tümünün mutlu olduğunu söyledi. Konuyla ilgili yayınlanan basın bülteninde planlanmayan üç yere inişe rağmen, bütün ekipmanların yönetilebildiğini, şimdi elde edilen bilgilere bakma zamanı olduğunu da ekledi.

Philae iniş sırasında iki kez kuyruklu yıldızın yüzeyinden zıpladı ve sonuçta planlanan iniş bölgesinden daha uzağa iniş yapabildi. Bu nedenle araç bir kayalığın dibinde kaldı. Kayalığın gölgesi aracın güneş panellerini engelledi, bu da büyük bir problem anlamına geliyordu. Güç tükenmeden önce görevi yöneten Avrupa Uzay Ajansı’ndaki (ESA) bilim insanları aracı, en büyük güneş panelinin biraz güneş ışığını almasını sağlayacak en iyi noktaya doğru çevirdi. Böylelikle her 12 saatlik güneş ışığının sadece bir buçuk saatlik diliminin alınabileceği tahmin edildi. Bu, başlangıçta planlananın yarısından bile daha azdı.

Her ne olursa olsun, ESA Philae’nin birincil görevlerini tamamladığında ısrarlı. Araç üstündeki bir dizi ekipman yardımıyla sondaj yapıldı ve toprak örneği incelenebildi. Ayrıca sıcaklık okumaları yapıldı, radyo dalgaları kullanılarak kuyruklu yıldızın iç katmanları üzerinde çalışıldı ve bunun gibi farklı çalışmalar gerçekleştirdi. Bunlara ek olarak arazi aracı kuyruklu yıldızın yüzeyinden etkileyici fotoğrafları da dünyaya gönderdi.

ESA, artık Philae’den uzun zaman boyunca hiçbir şekilde haber beklemememiz gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Ajans araç Güneş’e yaklaştığında yeniden bağlantı kurulabileceğini umuyor. Gelecek yıl ağustos ayı boyunca kuyruklu yıldızın yörüngesi Güneş’e epey yakın olacak. Bu sırada yörüngede bulunan ve kendi başına çeşitli çalışmaları sürdüren Rosetta uzay aracı da Philae’nin son iniş noktasını belirlemek için arayışını sürdürüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER