Teknoloji

Perseverance Mars yüzeyine zorlu bir inişe hazırlanıyor

nasa perseverance mars
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA’nın Mars görevindeki uzay aracı Perseverance, kızıl gezegenin yüzeyine oldukça zorlu bir iniş yapmaya hazırlanıyor. Uzay aracının iniş süreci için “7 dakikalık terör” gibi dikkat çekici bir niteleme kullanılıyor.

NASA’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Zemine güvenli şekilde ulaştığımızın verisi gelene kadar ‘başaramayacağız’ endişesini yaşamaya devam edeceğiz.”

7 dakikalık süreç, Perseverance ekibi için oldukça heyecanlı bir zaman aralığı olacağa benziyor. Uzay aracı bu süreçte otonom olarak hareket edecek. Burada çok yüksek hızda ve keskin sıcaklık değişimleri içinde zamanlaması kesin bazı manevralar yapmak gerekiyor. Bunların yanında güvenli bir iniş noktası bulmak da Perseverance’ın yükümlülükleri arasında bulunuyor.

NASA’da Mars 2020 Guidance ekibinde görev yapan Swati Mohan da “Perseverance’ın yüzeye güvenli şekilde inmesi için çok sayıda şeyin doğru gitmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Mohan’ın çalışma arkadaşı Chloe Sackier ise Perseverance’ın Mars atmosferine yaklaşık 20 bin kilometre hızla “adeta bağırarak” gireceğini belirtti.

Perseverance’ın taşıyıcısının hızı düşürüldükten sonra paraşütü açılacak. Bu paraşüt, NASA’nın şimdiye kadar başka bir gezegene gönderdiği en büyük süpersonik paraşüt olma özelliğini taşıyor. Böylelikle Perseverance’ın biraz daha yavaşlatılması mümkün olacak. İnişin perşembe günü itibarıyla gerçekleşmesi planlanıyor.

Perseverance Mars yüzeyinde eski yaşam izlerini arayacak. Toplanan taş ve toprak örnekleri daha sonra Dünya’ya gönderilecek. Elde edilen verilerden Mars’a yapılacak insanlı yolculukların planlamasında faydalanılacak.

İLGİLİ HABERLER