Teknoloji

Perseverance Mars yüzeyinden taş örneği toplayamadı

nasa perseverance mars

NASA’nın Mars yüzeyinde araştırmalar yapan Perseverance uzay aracı için işler şimdiye kadar yolunda gitmişti. Ancak Perseverance ilk defa bir görevinde başarısız olmuşa benziyor. NASA’dan yapılan açıklamada, uzay aracının Mars yüzeyinden kaya toplama konusunda ilk girişiminde başarılı olamadığı belirtildi.

Taş toplama ekipmanlarının işleyişinde bir sorunun olmadığı, ancak işlem sonucunda örnek toplama tüpünün boş olduğu belirtildi. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren Perseverance ekibi, henüz net bir sonuca ulaşabilmiş değil. Proje müdürü Jennifer Trosper, taşın karot alma sürecinde farklı bir şekilde reaksiyon vermiş olabileceğini dile getirdi.

Mars’ın yüzeyi daha önce başka uzay araçlarına da problem çıkarmıştı. Phoenix isimli uzay aracı da 2008’de Mars’ın yapışkan toprağından örnek almakta zorlanmıştı. Curiosity ve InSight ise yüzey parçalama konusunda problem yaşamıştı.

Perseverance Mars yüzeyinden taş örneği alamasa da, bu durum görevin başarısını etkileyen bir olay olarak değerlendirilmiyor. Ancak NASA bu tarz olayları minimum seviyede tutmak istiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER