Teknoloji

Perseverance Mars yüzeyinden örnek toplamaya ara vermek zorunda kaldı

nasa perseverance mars

Perseverance uzay aracı Mars yüzeyinden örnek toplama çalışmalarında önemli bir engelle karşılaştı. Uzay aracı, örnek toplama bölümünün molozla tıkanması nedeniyle yeni taş örnekleri toplayamıyor.

Söz konusu problem ilk olarak 29 Aralık’ta fark edilirken, Perseverance ekibin örnek toplama aracını çıkarmak ve robot kolu yerinden ayırarak sorunun ne olduğunu görmek için 6 Ocak’a kadar beklemek zorunda kaldı.

Örnek toplama aracını tıkayan molozun örnek tüpünden düşen çakıllar olduğu ve bunun da aracın Perseverance’a tam anlamıyla yerleşmesini engellediği belirtildi. Örnek toplama aracının Perseverance’a sorunsuz şekilde monte edilmesi, NASA’nın dünyaya getirmeyi planladığı örnekler açısından önem taşıyor.

Yaşanan bu durum Perseverance’ın örnek toplama sürecinin bittiği anlamına gelmiyor. NASA JPL’in şef örnek toplama mühendisi Louise Jandura, sistemin moloza rağmen çalışacak şekilde tasarlandığının altını çizdi. İlk kez uzay aracının molozları temizlemek zorunda kaldığını belirten NASA yöneticisi, bu sürecin biraz zaman alabileceğinin altını çizdi.

Perseverance Mars macerasında daha önce de problemlerle karşılaşmıştı. İlk denemesinde örnek toplamayı başaramayan uzay aracının Ingenuity isimli helikopteri de altıncı uçuşunda bir işlemci sorunu yaşamıştı. Tüm bu yaşananlar, taş toplamak gibi basit bir işin bile yanlış koşullarda nasıl sıkıntılara yol açabileceğini gösteriyor. Mars’ın uzaklığı nedeniyle bu sıkıntıları çözmek de kolay olmuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER