Teknoloji

Twitter Periscope’un telif hakkı ihlâli problemine ait verileri paylaştı

periscope
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

periscope-logo-mavi-240615

Periscope’un henüz 5 aylık bir mazisi bulunsa da, uygulama şimdiden korsan yayın iddiaları nedeniyle kablolu ve dijital yayın operatörlerinin dikkatini çekmiş durumda. Twitter’ın son şeffaflık raporuna göre, mart ayından bu yana Periscope’a telif hakkı kaynaklı 1391 içerik kaldırma talebi geldi.

Telif hakkı ihlâli, Facebook ve benzeri platformlar için her gün daha büyük bir sorun haline geliyor. Benzer platformlardan biri olan Periscope’ta da telif hakkı ihlâllerinin bildirimi için üçüncü taraflara ihtiyaç duyuluyor. Ancak Periscope’ta telifli içeriklerin canlı yayınlanabilmesi, ihlâl bildirimlerinin gerçekleştirilmesini biraz daha zorlaştırıyor.

Twitter ise bu problemin ortadan kalkması için çaba harcıyor gibi gözüküyor. Periscope, yüzde 71 ile hem Vine’dan (yüzde 68) hem de Twitter’dan (yüzde 67) daha yüksek bir telif hakkı uyum oranına sahip. Yine de, bu oran Periscope’un korsan yayınları anında yakaladığı anlamına gelmiyor. İçeriklerin önemli bir kısmı canlı yayından sonra kaldırılıyor.

Periscope, ücret ödemeden dijital ve kablolu canlı yayınları izlemek için çok sayıda yöntem geliştiren yeni nesil için en uygun araçlar arasında yer alıyor. Periscope’ta bir futbol maçını izlemek kulağa zevkli bir eylem gibi gelmese de, hem ücretsiz olması hem de mobil cihazlara uyumluluğu servisin önemini artırıyor.

Yüzde 71’lik uygunluk oranı şu an için kulağa kötü gelmese de, Periscope ile birlikte telif hakkı sorununun büyümesi de fazlasıyla muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER