Teknoloji

PCIe 7.0 ile mevcut neslin dört katı bant genişliği sunulacak

pcie 7.0

PCI-SIG, yeni nesil PCI Express 7.0 spesifikasyonu ile ilgili çalışmaların çoktan başladığını ve devam etmekte olduğunu duyurdu. Teknik çalışma grupları şimdi, 2025’te kullanıma sunulacak olan PCIe Gen 7.0 spesifikasyonunun geliştirilmesine başlıyor.

PCIe 7.0, önceki nesle kıyasla veri aktarım hızını iki katına çıkaracak ve saniyede 128 gigatransfer (GT/s) gibi şaşırtıcı bir düzeye çıkacak. Bu arada, PCIe Gen 5.0 SSD’ler hâlâ çok az sayıda bulunuyor.

PCI özelliklerini yöneten ve bunları açık endüstri standartları olarak muhafaza eden bir konsorsiyum olan PCI-SIG, daha önce görülmemiş veri aktarım hızları vadederek PCIe Gen 7.0’ı tanıttı. PCI-SIG’nin görevinin bir kısmı, her üç yılda bir giriş/çıkış bant genişliğini ikiye katlamaktır ve şimdiye kadar da bu görevini başarıyla yerine getirmiştir.

Mevcut nesil PCIe 5.0, 32GT/sn’ye çıkıyor. Onu takip edecek olan nesil olan PCIe 6.0 ise, maksimum 64GT/sn’ye çıkacak. Şimdiyse bir sonraki nesil PCI Express 7.0’ın, 128GT/sn saf bit hızının yanı sıra, bir x16 konfigürasyonu aracılığıyla çift yönlü olarak 512GB/sn’lik bir bit hızı sunarak önceden düşünülemez yüksekliklere ulaşacağını öğreniyoruz.

128GT/s bit hızı kesinlikle etkileyici olsa da, PCI-SIG niteliklerine arasına birkaç güncelleme daha ekledi. PCIe’nin yedinci iterasyonunun, 4 seviyeli (PAM4) sinyalleme ile darbe genlik modülasyonunu kullanmak gibi, karşılanması gereken başka hedefleri de var. Bu modülasyon şeması iki bit alıyor ve bunları dört genlik seviyesine sahip tek bir sembolde birleştiriyor. Sonuç olarak bir ağın veri hızını ikiye katlayabiliyor. Ayrıca bu, 400 gigabit Ethernet arayüzlerini uygulamak için gereken önerilen modülasyon formatıdır.

PAM4’ün uygulanması ve optimize edilmesinin yanı sıra, PCIe Gen 7.0, yüksek güvenilirlikle birlikte düşük gecikme süresinin korunması söz konusu olduğunda yerinde kalacaktır. Üstelik PCI-SIG güç verimliliğini artırmak, kanal parametrelerine yerleşip erişim sağlamak ve son olarak önceki tüm PCI Express nesilleriyle geriye dönük uyumluluğu sürdürmek istiyor.

Bu seviyede beklenen bir performansla PCIe 7.0’ın ortalama tüketiciyi hedeflememesi şaşırtıcı değil. Basın açıklamasına göre; 800G Ethernet, yapay zeka ve makine öğrenimi ile bulut ve kuantum hesaplama gibi gelişmekte olan uygulamaları desteklemek için bu standart geliştiriliyor. Yeni spesifikasyon aynı zamanda hiper ölçekli veri merkezleri, askeri/havacılık bilişimi ve diğer yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) türleri gibi bilgi işlem yoğun pazarlardan bazılarına da ulaşacak.

Bu, ulaşılması gereken büyük bir hedef listesi, ancak tüm bunların hayata geçmesi için hâlâ uzun bir zaman var. biraz zaman var. Bireysel tüketici pazarında PCIe’nin benimsenmesi çok hızlı olmadı. Mevcut neslin teoride PCIe 5.0 olmasına rağmen, bu standardı destekleyen SSD’ler hâlâ pek bulunmuyor. Öte yandan, pazara sunulmuş olanlardan birkaçı son derece hızlı ve 13.000 MBps okuma hızlarına ulaşıyor.

Intel’in Alder Lake platformu PCIe 5.0’ı destekliyor, ancak PCIe 4.0 hâlâ tercih edilen standart durumunda bulunuyor. Ancak AMD, yakında PCIe 5.0 destekli yeni nesil Zen 4 işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu nedenle en iyi SSD’ler arasında muhtemelen çok daha fazla sayıda PCIe 5 seçeneği göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER