Teknoloji

Intel ve Samsung’un sunumu PCIe 5.0 SSD’lerin hız potansiyelini gösteriyor

samsung pci 5.0 nvme ssd

PCIe 5.0 SSD’ler, Samsung ve Adata’nın yeni standardı destekleyen donanımların ön tanıtımlarını yapmaya başlamasıyla birlikte CES 2022’den önce görülmeye başladı. Intel ise, gerçek dünyada 13 GB/sn üzerindeki veri hızlarına ulaştığını göstermek için, Samsung’un yeni PM1743 PCIe NVMe SSD’sini, Core i9-12900K CPU‘su ile birlikte çalışırken gösteren yeni bir demo videosu yayınladı.

Bunu anlamlandırmak için PlayStation 5’in ana satış noktalarından biri olarak bir PCIe Gen 4 SSD’yi öne çıkardığını belirtelim. Sony, katı hâl sürücüsündeki ultra yüksek hızların konsollarında neredeyse anında yükleme sürelerine olanak sağladığını dile getiriyor. Bu sürücü, yaklaşık 5,5 GB/sn’de veya Intel ve Samsung sisteminin sahip olduğu hızların yarısından biraz daha yüksek seviyede çalışıyor.

Elbette bu seviyede bir veri aktarım hızı, Intel’in en yeni ve en güçlü işlemcisine sahip bir donanım ve henüz piyasaya çıkmamış kurumsal düzeyde bir SSD ile birlikte çok da kolay ulaşılabilir bir noktada olmayacaktır. Muhtemelen bireysel tüketici sınıfı sürümler satışa çıktığında bunlar da oldukça yüksek bir fiyat etiketi ile gelecektir.

Her ne olursa olsun demo, PCIe 5.0 sürücüleri standart hâle geldiğinde yeni nesil depolama kurulumlarının neler sunabileceğinin potansiyelini gösteren etkileyici bir sunum olarak nitelendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER