Teknoloji

Panasonic Lumix GX9 monokrom moduyla film tutkunlarını cezbedecek

panasonic lumix gx9Panasonic Lumix GX9’un duyurusunu gerçekleştirdi. Şirketin orta segment değiştirilebilir lensli kameralarının en son üyesi olan bu model, 12-60mm kit lensle birlikte, gelecek ay 999 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunulacak.

GX9, 2015’te çıkarılmış olan GX8’in ve ondan bir yıl sonra gelen GX85’in karışımı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca film tutkunlarının da hoşuna gidecek yeni bir monokrom çekim modu da içeriyor.

Panasonic, GX8’de olduğu gibi, çözünürlüğü 20.3 megapiksel olarak belirlemiş, ancak alçak bant filtresine yer vermiyor. Böylelikle daha mükemmel detayların elde edildiği şirket tarafından dile getiriliyor. Panasonic, Venus motorunun istenmeyen harelerin azaltılmasına yardımcı olduğuna da dikkat çekiyor. Saniyede 24 veya 30 kare hızlarında 4K video çekimi de yapabilen GX9’da, beş eksenli ikili görüntü sabitleme sistemi bulunuyor. Bu sistem şirketin lenslerinin sabitleme sistemiyle birbirini tamamlıyor.

Burst çekim modu da, tekli çekim AF modunda saniyede 8’den 9 kareye çıkarılıyor. Tampon RAW çekimde 30’un, JPG çekimde de 100’e çıkabiliyor. GX9, Panasonic’in 4K Photo modunu da sıralı kompozisyon ve otomatik işaretleme gibi özelliklerle daha ileri taşıyor. 4K Photo modunda 8 megapiksel gibi daha düşük bir çözünürlükte, saniyede 30 kare hızda çekim yapılıyor. Böylelikle, kameranın tüm piksellerini kullanmak yerine, daha az sayıda piksel kullanıp belirli bir ana odaklanmak mümkün oluyor. Sıralı kompozisyon ise birden fazla aksiyon sahnesini tek bir birleştirilmiş görüntüye kolaylıkla yerleştirmeyi sağlıyor. Otomatik İşaretleme ise diğerlerinden en fazla farka sahip olan sahneyi tanımlıyor, böylelikle en iyi çekimi belirlemek için gerekli olan süreyi kısaltıyor.

Panasonic, GX9’daki buton ve kontrolleri de elden geçirmiş. GX8’deki pozlama telafisi halkasını, odak seviyesini ve döndürülebilir canlı vizörü geri getirmiş. LCD vizörün 2.760 milyon nokta gibi bir çözünürlüğü ve 0.7 kat büyütme seviyesi bulunuyor. Arkadaki 3 inç dokunmatik LCD ekran ise GX8’de olduğu gibi tamaman dönmüyor, 80 derecelik yukarı ve 45 derece aşağı dönüş açısı sunuyor.

GX85’teki dahili flaş da ödünç alınmış. Ayrıca yine GX85’te olduğu gibi, GX9’da da elektromanyetik deklanşör bulunuyor. Panasonic, bunun daha az deklanşör titreşimine neden olduğunu söylüyor.

GX9’un etkileyici olan bir özelliği de L Monochrome D çekim modu oluyor. Bu mod çekimlere gürültü ekliyor.

Panasonic GX9 mart ayında, gümüş veya siyah renk seçenekleriyle satışa sunulacak. Bu arada genişletmiş göz merceği ve el kabzası gibi ek aksesuarlar da opsiyonel olarak satılacak.

Öte yandan Panasonic, Lumix ZS200 modelinin de duyurusunu gerçekleştirdi. 15x optik zum sunan bu süper zum kamera, ZS100’deki 1 inç, 20.1 megapiksel sensörü de alıyor. Leica markalı bu lens sayesinde daha geniş aralık elde ediliyor. 35mm eşdeğerli, 24-360mm lens de bu makineyle sunuluyor. Burada vazgeçilen unsur ise diyafram açıklığı oluyor. ZS100’deki f/2.8-5.9 diyafram açıklığı yerine f/3.3-6.4 değeri sunuluyor. Makro netleme uzaklığı da 3 santimetreye uzatıldı. Hem vizör hem de dokunmatik ekranlı LCD de çözünürlük bakımından, eski modele göre iyileştirildi. Panasonic Lumix ZS200 de 20 Mart’ta, 800 dolara yurt dışında satışta olacak.

panasonic lumix zs200
Panasonic Lumix ZS200
İLGİLİ HABERLER