Teknoloji

Panama belgeleri veri tabanı internet üzerinden yayınlandı

panama belgeleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

panama belgeleriİnternet kullanıcıları Panamalı hukuk şirketi Mossack Fonseca’dan sızdırılan tüm veri tabanına offshoreleaks.icij.org tarafından barındırılan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu web sitesi üzerinden erişmeye başladılar.

ICIJ dün açtığı web sitesiyle gazetecilere ve bağımsız araştırmacılara Mossack Fonseca ile iş yapan ve offshore şirketleriyle iş ilişkisi kurmak için servislerinden yararlanan kişilerin izini sürme fırsatı veriyor.

ICIJ’in belirttiğine göre, veri tabanı Panama Belgeleri ve Offshore Sızıntıları araştırması kapsamında 320 bin offshore kuruluşuyla ilgili bilgiler içeriyor. Yayınlanan veri tabanı içinde Türkiye’den de çeşitli kişi ve kurumlara ait kayıtlar bulunuyor.

Panama Belgeleri skandalı geçtiğimiz ay içinde, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin ICIJ ile birlikte, 2.6 TB boyutundaki veri yığınının ele geçirilmesinden sonra Mossack Fonseca’nın faaliyetlerine yönelik gerçekleştirilen araştırmanın özetini yayınlamasıyla patladı.

Ele geçirilen bilgiler arasında hukuk şirketinin 2015 sonuna kadar geçen 40 yıla yakın faaliyetlerinin kayıtları yer alıyor. Araştırmacılar kayıtların içerdiği verilerin 200’den fazla ülkeden kişi ve şirketleri ilgilendirdiğini iddia etmişti.

Çevrim içi veri tabanı sayesinde kullanıcılar hem bireyler hem de şirketler için arama yapabiliyor ve özenli şekilde düzenlenmiş sonuçlara erişiyor. Web sitesi her bir kişi için mevcut olan her detayı, bilinen offshore kuruluşlarıyla olan bağlantılarını, paravan şirket, mevcut yargılama durumu, şirket kuruluş detayları ve aranılan kişinin rolü gibi bilgilerle birlikte veriyor.

Veri tabanı kullanıcılara arama sonuçlarını belirli bir ülkeye göre filtreleme yaparak arama imkanı da veriyor.

İLGİLİ HABERLER