İncelemelerManşetler

Palm İncelemesi

palm inceleme

SATIN AL: Palm Android telefonu uygun ödeme koşullarıyla Hepsiburada’dan satın alın!

Özellikle 2000’li yılların başındaki popüler markalardan bir tanesiydi Palm. Ekran kalemiyle kullanılan, kullanıcılara e-posta ve internet erişimi sunan kişisel dijital asistan cihazlarının, yani bugünkü akıllı telefonların atalarının simgelerinden bir tanesiydi. 2000’lerin sonlarına yaklaşırken Palm da webOS işletim sistemi ve Palm Pre ile birlikte iPhone ve Android telefonlara rakip olma yoluna gitti. Daha sonra HP, Palm’ı satın aldı ve kendi markasıyla telefonları çıkarmayı sürdürdü. Ne var ki, Palm markası akıllı telefon pazarında bilinen bir isim olamadı. Yıllar sonra ise Palm adını bambaşka bir şekilde tekrar gördük. 2018’in sonlarında TCL, Palm adını verdiği küçük bir akıllı telefonla karşımıza çıktı. Özellikle kullanıcıların hafta sonu kullanmayı tercih edeceği, hafifliği ve küçüklüğü sayesinde rahat taşınabilir bu akıllı telefon, standart bir akıllı telefonun temel işlevlerini de sunuyordu. Tam bir yıl sonra Palm Türkiye’ye de geldi. Bir süredir yaklaşık 3000 TL’lik fiyat etiketiyle satılan cihazla ilgili izlenimlerimizi Palm inceleme yazısında aktarıyoruz.

Palm inceleme: Tasarım ve Donanım

Palm’ın minyatür bir iPhone görünümüne sahip olduğunu söylesek yanlış yapmış olmayız. Arkadan bakıldığında küçük bir iPhone X, önden bakıldığında ise küçük bir iPhone 8 gibi görünüyor. 96.6 x 50.6 x 7.4mm’lik boyutlara sahip olan bu telefon, günümüz akıllı telefon standartlarının çok altında kalan büyüklükte bir gövde de geliyor. Ağırlığı da aynı şekilde. Üstelik seneler önce kullandığımız iPhone’lardan da daha küçük ve hafif olduğunu söylememiz gerekiyor.

palm inceleme

Küçük boyutlarına ve hafifliğine rağmen, Palm’ın malzeme kalitesinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Önü ve arkayı Gorilla Glass 3 ekran camı kaplarken telefonun etrafını da alüminyum iskelet çevreliyor. Ön tarafta 3.3 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran var. Ekranın alt ve üst kısmında hatırı sayılır çerçeve alanları var. Üst kısımda 8 megapiksel kamera bulunuyor. Aynı zamanda hoparlörü de kameranın hemen yanında görüyoruz. Burası hem telefon görüşmeleri için iş görüyor hem de telefonun ana hoparlörlü olarak çalışıyor.

Arka tarafa baktığımızda 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera ve onun altında LED flaşı görüyoruz. Bunlar hap görünümlü ve dikey biçimde yerleştirilmiş bir çıkıntıda oturuyor. Yenilenmiş Palm logosunu da telefonun ortasında görüyoruz.

Palm’ın bilgisayar bağlantısı ve şarj işlemi alt kenarda bulunan USB-C portu üzerinden sağlanıyor. Bunun hemen yanında mikrofonu görüyoruz. Üst kısımda da ikinci mikrofon mevcut. Sol taraf temiz tutulmuşken sağ tarafta ise güç butonu bulunuyor. Bunun hemen altında da nano SIM ve microSD kart yuvası da mevcut. Küçük gövdesine rağmen bu telefonda microSD kart yuvasının bulunması da dikkate değer. Bu arada telefonun alt ve üst kenarlarını anten çizgilerinin de kestiğini belirtelim.

Küçük bir telefon kullanmak dışarıdan bakıldığında epey garip görünecektir. Telefonla konuşurken size de bu küçük gövdenin epey garip hissettireceğini söyleyebiliriz. Telefonu tutarken nasıl davranacağınızı bile bilemeyebilirsiniz, biz çoğunlukla işaret parmağımızla telefonu kulağımıza doğru bastırarak konuşmayı tercih ettik. Diğer bir deyişle, Kuzey Güney dizisindeki Kuzey karakteri gibi telefon görüşmelerini yaptık. Bunun dışında ahizeden çıkan ses gayet iyi, anlaşılır. Telefonun mikrofon sistemi de iyi şekilde çalışıyor ve karşı taraf sesinizi iyi şekilde duyuyor.

Yukarıda Palm’ın ekranının 3.3 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip olduğunu belirtmiştik. Bu ekran 720 x 1280 piksel çözünürlüğe sahip. IPS LCD ekranın 16:9 görüntü oranı var ve 445 ppi gibi yüksek sayılabilecek bir piksel yoğunluk değerini barındırıyor. Ekran parlaklığı yüksek, parlak ışık altında da yeterli görüş sunuyor. Küçük olması nedeniyle pek dokunma dostu olduğu söylenemez. Yine de, Twitter veya Instagram gibi sosyal ağlarda gezinti, telefon uygulamasında numaraları tuşlama veya klavyede yazı yazma gibi işler için yeterli oluyor. Özellikle klavye konusu şaşırtıyor. Her ne kadar özelleştirilmiş Fleksy klavyenin tuşları küçük görünse de, yazı yazmak o kadar da zor sayılmaz. Yine de, bu ekranın uzun süre boyunca rahatlıkla sohbet etmek için elverişli olmadığını da belirtmemiz gerekiyor.

Palm telefonu Snapdragon 435 gibi giriş-orta seviye bir işlemciyle geliyor. 32 GB dahili hafıza ve 3 GB RAM de mevcut. microSD kart yuvasının olduğunu belirtmiştik. IP68 sertifikasıyla da suya ve toza dayanıklı bir gövdeye sahip olduğu belgeleniyor. Küçük bir telefonda üst sınıf akıllı telefonlarda gördüğümüz bu özelliğin bulunmasının da dikkate değer olduğunu söylemeliyiz. Pil kapasitesi ise 800 mAh ile standartların epey altında kalıyor. Ancak telefonun yüzey alanının en fazla bu kadar kapasiteye izin verdiğini unutmamamız gerekiyor.

Palm inceleme: Performans ve Pil

Snapdragon 435 işlemciye sahip olan Palm’ın 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza gibi bileşenlerle geçen yılın ortalarında çıkmış orta segment Android telefonlarda var olan teknik özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Ancak Palm, bu telefonun 800 mAh kapasiteli pilinin idareli kullanılması için yoğun optimizasyon uyguluyor. Arka planda veri senkronizasyonuna izin verilmiyor. İzin verseniz bile bir süre sonra bu iznin devre dışı bırakıldığına tanık oluyoruz. Örneğin, Google Play Store’dan uygulamaları güncelleme işlemini başlattıktan sonra uygulamadan çıkıp bir süre sonra geri döndüğümüzde, hiçbir uygulamanın güncellenmediğine tanık olduk. Ancak daha sonra pil ayarlarından bu uygulamanın ve diğer önemli uygulamalarının arka plandaki veri senkronizasyonunun kapatıldığını gördük.

Telefonda WhatsApp gibi mesajlaşma veya Instagram, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarını düzgün şekilde kullanabilirsiniz. İnternette gezinme ve bunun gibi temel işler için de aynı durum geçerli. Ancak bir süre sonra telefonun epey ısındığını fark edeceksiniz. Bu arada uygulamaların Lite versiyonlarını kullanmanızı tavsiye ederiz, bu şekilde zaten vanaları mümkün olabildiğince kısıtlı açan telefonu daha iyi şekilde kullanmanız mümkün olacaktır. Zaten küçük ekranı da çok iyi bir uygulama deneyimine izin vermeyecektir.

İlginçtir ki, Palm ile PUBG Mobile Lite oynadık ve 15-20 dakikalık oyunu düzgün şekilde oynayıp dereceye girdik. Tabii ki, grafik kalitesi çok kötü ve değişimlerdeki takılmalar hissediliyor. Ancak bu hâliyle bile yükte hafif olan oyundan zevk alıp dereceye girmek mümkün olabildi. Sonuç olarak, Palm’ın “Lite” uygulamalar ve oyunlarla makul bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz.

Palm’ın 800 mAh gibi düşük bir pil kapasitesine sahip olduğunu söylemiştik. Bu pilin bir gün içinde yeteri kadar çalışması için yoğun bir optimizasyon uygulanıyor. Eğer gün içinde seyrek biçimde kullanırsanız, sadece temel iletişim ihtiyaçları veya ara sıra sosyal medya kontrolü için telefonu elinize alırsanız, sabahtan akşama telefonu açık biçimde tutmanız mümkün olur. Ancak yoğun kullanımda telefonun pilini iki saat gibi kısa bir sürede bitirmeniz mümkün olabilir.

Bir örnek vermek gerekirse, PUBG Mobile Lite’ı yaklaşık 20 dakikalık bir süre boyunca oynamak telefonun pilinde yüzde 27’lik bir azalmaya neden oldu. Pilin bir saati biraz aşkın sürede tam doluluğa ulaştığını görüyoruz. Bu açıdan telefonun olumlu bir performans sergilediğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Palm inceleme: Yazılım

Palm, Android 8.1 Oreo ile yüklü olarak geliyor. Genel olarak saf Android düzenine bağlı kalınsa da, özelleştirilmiş bir ana ekranın bulunduğunu görüyoruz. Zaten küçük ekranlı bir telefon için de böylesi gerekirdi. Uygulama ikonları bu ana ekranda yukarıdan aşağı doğru ızgara biçiminde ve tek bir dokunuşla rahatlıkla açılacak biçimde sıralanıyor. Bu uygulama kısayollarının yerlerini düzenleyebilir, klasörler oluşturabilirsiniz. Yeni uygulamalar ve oyunlar yükledikçe bunlar da listenin altlarına ekleniyor. Listenin en altında ise Ayarlar ve ana ekranı düzenleme imkan tanıyan Yönet kısayolu bulunuyor.

Yaşam Modu olarak adlandırılan bir özellik var. Bu mod açık olduğunda, ekran kapalı olduğu süre boyunca çağrı ve bildirim mesajları almıyorsunuz. Bildirimlerinize bakmak için ekranı açmak yeterli oluyor. Özellikle doğa yürüyüşü ve koşu gibi aktiviteler sırasında, yanınızda hafifliği nedeniyle taşıması kolay bir telefon olan Palm varsa, Bluetooth kulaklık ile müzik dinlerken mesajlar veya çağrılar ile bölünmezsiniz. Yaşam Modunu hızlı ayarlar tepsisinin içinden hızlıca etkinleştirebilirsiniz. Ayarlar içinde bulunan Yaşam Modu bölümü altında, ekran açıldığında hangi uygulamaların bildirimlerini görebileceğinizi gösteren bir bölüm de mevcut. Yaşam Modunu hızlı ayarlar içinde birkaç saatliğine kapatabilir veya tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Görünüşe göre bu mod sürekli açık şeklinde geliyor.

Hızlı ayarlar demişken, Palm da fiziksel ses tuşları yok. Ses açıp kapatma işlerini ekranın üst kısmındaki durum çubuğunu aşağı sürüklediğinizde açılan ses kontrol çubuğundan gerçekleştiriyorsunuz. Arka plan senkronizasyonunu kapatma ayarını da Hızlı ayarlar içinde görüyoruz.

Telefonda yüz tanıma özelliği de mevcut. Belki PIN kodu veya parola kadar yüksek güvenlik seviyesine sahip olmayabilir, ancak yüz tanıma hızlı şekilde çalışıyor ve oldukça kullanışlı görünüyor.

Palm inceleme: Kamera

Palm’ın arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera bulunuyor. Otomatik odak özellikli bu kamera HDR desteğine de sahip. Fazla bir özelliği olmasa da, ihtiyaç duyduğunuzda ilginizi çeken sahneleri yakalayabileceğiniz bir kamerayı Palm kullanıcılara sunuyor.

Çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık altında tatmin edici fotoğrafların çekildiğini görüyoruz. Renkler çok canlı değil, detaylar düşük, ancak sosyal medyada paylaşım için yeterli kaliteye sahip. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde de detayları seçmek mümkün, netlik de fena sayılmaz. Ancak gürültü etkisinin dikkate değer oranda olduğunu söylememiz gerekiyor.

Ön kamera da 8 megapiksel çözünürlüğe sahip. Çözünürlük yeterli, dışarıda veya aydınlık ortamlarda çekeceğiniz selfie fotoğraflar memnun edici olabilir. Düşük ışıkta da hafif bulanıklık olmakla birlikte fena selfie fotoğraflar çekmediğini söyleyebiliriz.

Kamera uygulaması ise küçük ekranda rahatlıkla kullanılabilecek biçimde tasarlanmış. Ekranın bir yanında kamera ayarları diğer yanında da çekim tuşu bulunuyor. Ayrıca video modu ve galeriye geçiş düğmelerini de görüyoruz.

Hem ön hem de arka kamera ile 720p video kaydı yapılabiliyor. Çekimler mükemmel değil, görüntü dengeleme konusunda da fazla bir şey beklememek gerekiyor. Yine de, Palm’ın kamerası ihtiyaç duyulduğu anlarda iş görebilecek seviyede video çekim imkanını sunuyor.

Palm inceleme: Sonuç

TCL Palm’ı, hafta sonu kullanabileceği küçük ve hafif bir telefon isteyen, ancak akıllı telefon yeteneklerinden de vazgeçmek istemeyen kullanıcılar için tasarlamıştı. Sonrasında bu telefon bağımsız olarak da satışa sunuldu. Türkiye’ye de böyle geldi. Üstelik hiç de düşük olmayan bir fiyattan sunuldu.

Öncelikle şunu söyleyelim, Palm tek başına birincil telefon olacak yeterliliğe sahip değil. Telefonun pil ömrü normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü çıkarmakta zorlanacaktır. Öte yandan küçük ekranı telefonu verimli bir şekilde kullanmanın önüne geçecektir. Performans konusunda bu telefon günlük işler için yeterli görünüyor. Yine de, pil tasarrufu düşünülerek getirilen kısıtlamalar performans tarafında da en yüksek faydayı almanın önüne geçilecektir.

Yazılım konusunda Palm üstüne düşeni yapmış, küçük ekranlı telefonda Android rahat kullanılıyor. Kamera uygulaması da aynı şekilde. Hem ön hem de arka kamera mükemmel değil, ancak ihtiyaçları karşılayabilecek seviyede. Telefonun tasarımı şık, küçük olmasına rağmen dayanıklı, üstelik suya dayanıklılık da var.

2999 TL’lik fiyatını teknik özellikleri ve performansı ile birlikte değerlendirdiğimide Palm pahalı bir telefon oluyor. Bu telefon, yeni bir telefon satın almak isteyenler için önerilmez. Eğer bütçe konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız, hafta sonu yanınızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir telefon istiyorsanız, arkadaşlarınızın da ilgisini çekme niyetindeyseniz, o hâlde bu telefonu satın almayı düşünebilirsiniz. Aynı şekilde, bütçe konusunda sıkıntı yaşamayan ve çocuklarına bir telefon almak isteyenler için de Palm, çocuklarının epey ilgisini çekecek bir ürün olabilir. Bununla birlikte telefonun bir yaşını geçtiğini, hem işlemcisi hem de yazılımının eskimekte olduğunu da belirtmek gerekiyor.

SATIN AL: Palm Android telefonu uygun ödeme koşullarıyla Hepsiburada’dan satın alın!

İLGİLİ HABERLER