Teknoloji

Instagram’dan Keşfet bölümüne çıkma ile ilgili detaylar

instagram keşfete düşme

Instagram uygulamasının yapay öğrenmeyi kullanarak kullanıcılara nasıl içerik gösteriminde bulunduğuna dair yeni detaylar paylaştı. Şirket, tavsiyelerde bulunurken paylaşımlara bakmaktan daha çok insanların zevk alabileceğini düşündüğü hesapları bulmaya odaklandığını kaydetti. Diğer bir deyişle Instagram Keşfete düşme ile ilgili olarak yapay zekânın rolü ile ilgili detaylar verdi.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısı doğal olarak epey teknik detay içeriyor ve herhangi bir sürpriz barındırmıyor. Özellikle son zamanlarda algoritma bazlı tavsiye sistemlerinin kullanıcıları tehlikeli, nefret söylemi içeren veya aşırı uçlardaki içeriğe yönlendirdiğine dair tartışmaların yapıldığı bir ortamda bu yazı, perde arkasındaki işleyişi görmek açısından dikkate değer görünüyor.

Aslında Instagram, içerik tavsiyeleri konusunda YouTube kadar eleştirilmiyor. Yine de aynı türden problemleri paylaşıyor. Nefret söylemi veya yanlış bilgilendirme içeren paylaşımlar diğer sosyal ağlarda olduğu gibi burada da yapılıyor. Uygulama içinde bulunan takip edilmesi tavsiye edilen hesaplar gibi belirli mekanizmalarla kullanıcıların aşırı fikirlere sahip hesaplara yönlendirilmesi söz konusu olabiliyor. Blog yazısında Instagram’ın mühendisleri Instagram Keşfete düşme ile ilgili olarak birtakım detaylar veriyor.

Yazıda Instagram’ın büyüklüğüne vurgu yapılıyor ve barındırdığı içeriğin de aşırı derecede çeşitli olduğu belirtiliyor. Arapça kaligrafiden model trenlere, slime’dan telefonlara kadar farklı türde içerikler mevcut. Bu durum içerik tavsiyesini zorlaştırıyor. Instagram bunun üstesinden gelmek için kullanıcıların görmek isteyebileceklerine değil, ilgilerini çekebilecek hesaplara odaklanıyor.

Instagram’da Keşfet bölümüne çıkma sürecinde yapay zekânın rolü

Instagram “kelime yerleştirme” olarak bilinen genel bir öğrenme yöntemi kullanarak birbirine benzer olan hesapları saptıyor. Kelime yerleştirme sistemleri bir metinde yer alan kelimelerin sıralamasını analiz ederek birbiriyle ne kadar ilişkili olduğunu ölçüyor. Böylece örneğin, bir kelime yerleştirme sistemi “yangın” kelimesini “alarm” veya “itfaiye” kelimelerinin yanında sıklıkla görebilir, ancak “pelikan” veya “sandviç” kelimeleriyle seyrek biçimde eşleşecektir. Instagram da benzer bir süreci kullanarak iki hesabın birbirine ne kadar benzer olduğunu belirliyor.

Keşfet sistemi tavsiyelerde bulunmak için, “tohum hesaplar” olarak nitelendirilen, kullanıcıların geçmişte paylaşımlarını beğenerek veya kaydederek etkileşim kurdukları hesaplara bakıyor. Bunlara benzer hesapları belirliyor ve 500 parça kadar içeriği seçiyor. Adaylar bir filtreden geçirilerek gereksiz, yanlış bilgiler içeren veya politik açıdan aşırı söylemler içeren paylaşımlar eleniyor. Kalan paylaşımlar ise kullanıcının ne kadar etkileşimde bulunacağı tahmin edilerek sıralanıyor. Son olarak en üstteki 25 paylaşım kullanıcının Keşfet sekmesinin en başında gösteriliyor.

Burada dikkat çekilmesi gereken birtakım noktalar var. Öncelikle Instagram bu süreç hakkında tamamen şeffaf davranmıyor. Gereksiz veya yanlış bilgiler içeren paylaşımların belirlenmesinde hangi işaretlerin kullanıldığına dair detay verilmiyor. Tabii ki, bunun açıklanması bu tür içerikleri yaymak isteyen kişilere yardımcı olurdu. Bu nedenle açıklanmaması normal sayılır. Ayrıca şirket uygunsuz içeriği filtrelemek için yapay öğrenmeden ne derecede yararlandığı hakkında da bir bilgi vermiyor.

Yapay zekânın Instagram’ın Keşfet bölümünde ne kadar kullanışlı olduğu hakkında kesin bir yargıda bulunmanın henüz erken olduğu belirtiliyor. Ancak Instagram yazılım mühendisi Ivan Medvedev, “Ayrıca, aşı yanlış bilgilerini proaktif olarak tespit etmek ve otomatik önlem almak için AI modellerini eğitiyoruz.” diyor.

Yazıdan çıkarılan fikirlerden bir tanesi de, Instagram’ın kendi anlatımıyla, kullanıcıların Keşfet sekmesinde gördükleri içeriğin şekillenmesinde en iyi yöntemin sevdikleri içeriklerle etkileşim kurmaları. Eğer belli çeşitlerdeki paylaşımları görmek istemiyorsanız, daha sonra kullanmanız gereken en iyi yöntem “Bunun Gibi Daha Az Gönderi Gör” aracı olacaktır. Bunun için Keşfet sekmesindeki herhangi bir paylaşımı tıklayın, daha sonra sağ üst köşedeki üç noktayı tıklatarak menüyü açın ve bu seçeneği tercih edin. Instagram’ın Keşfet algoritması bunu dikkate alacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER