İncelemelerManşetler

Oppo Reno 11F 5G İncelemesi

Oppo markası uzun süren sessizliğin ardından Türkiye’de yeniden aktif biçimde boy göstermeye başladı. Yeni dönemde AGM ile stratejik ortalık kurarak ilerleyen şirketin ilk ürünü, yerli üretim Oppo Reno 11F modeli oldu. Orta segmentin iddialı üyelerinden biri olmaya aday olan bu telefon, şık tasarımı yüksek çözünürlüklü kamera, büyük boyutlu parlak ekran ve günlük işler için optimum performansı sunan bir işlemciyle birlikte tüketicilere getiriyor. 18.999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla rekabette öne çıkmayı hedefleyen bu Android telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler Oppo Reno 11F inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Oppo Reno 11F 5G

  • 6.7 inç AMOLED ekran
  • 64 MP ana kamera
  • MediaTek Dimensity 7050 işlemci
  • 5000 mAh pil

Tasarım

Oppo Reno 11F, plastik ve cam birleşimi bir yapıda geliyor. Bununla birlikte hiç de sıradan bir telefon görünümünü ve hissini vermiyor. Özellikle arka yüzün kumlanmış ve parlak yüzeyi telefona hoş bir hava katıyor. Özellikle ışığa tuttuğunuzda burası parıldıyor ve daha çekici ve üst sınıf bir görünümü sunuyor. Kamera modülü de dikdörtgen şekilli, dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor. Üç kamera, iki tane daireye sığacak biçimde yerleştirilmiş. Çok çekici görünmemekle birlikte, orta segment telefon için gayet makul bir kamera modülü görünümü var.

oppo reno 11f inceleme

Reno 11F, düzleştirilmiş kenarları ve ince profiliyle ergonomik açıdan avantaj sağlıyor. 7.5 milimetre ile orta segment telefon için kalınlık gayet iyi seviyede. Bu durum, 6.7 inçlik ekrana sahip bir telefonun tek elle rahat tutulup kullanılmasında avantaj sağlıyor. İnce ekran çerçevesini de unutmamak gerekiyor. Yüzde 90’a yakın bir ekran gövde oranı var ve bu durumda ergonomik açıdan katkı veriyor. Plastiğin temel malzemelerden biri olması, bu telefonun 177 gram gibi, büyük ekranına rağmen daha düşük bir ağırlıkta gelmesini sağlıyor. Gerçekten de telefon, hacmine göre epey hafif. Kutudan çıkan silikon kılıf bile ağırlığa çok büyük katkıda bulunmuyor. Sonuç olarak ince profili ve hafifliğiyle bu telefon, uzun süreli kullanımda elde yorgunluk yaratmıyor ve cepte de rahatça taşınabiliyor.

Telefonun önü “Panda Glass” olarak adlandırılan özel bir camla kaplı. Bu cam, akıllı telefonlarda genellikle gördüğümüz Corning Gorilla Glass’ın rakibi bir üreticiden geliyor. Oppo, telefonun ekranına koruyucu filmi yapıştırarak sunduğu için bu camın sağlamlığını, çizilmelere karşı direncini test etme konusunda çok fazla istekli olmadık. Üstelik bu koruyucu film, görsel açıdan da herhangi bir olumsuzluk yaratmıyor. Yani telefonun ekranında tutmaya devam edebilirsiniz. Kolay kolay da aşınmıyor. Her ne olursa olsun, telefonun ekranının çizilmelere ve çatlamalara karşı dayanıklı bir camla korunduğunu bilmek güzel.

oppo reno 11f inceleme

Reno 11F, IP65 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Bu, telefonun düşük basınçlı sıvı püskürtmelerine karşı direnç gösterebildiği anlamına geliyor. Eğer yazın havuz veya deniz kenarında, suya atlayan birinin sıçrattığı su telefona denk gelirse, herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Buna ek olarak çisenti hâlindeki yağmurun da herhangi bir zararı olmayacaktır.

Telefonun alt kenarında USB-C portu, mikrofon ve hoparlör, üst kenarında ikinci bir mikrofon var. Sağ kenarda ses tuşları ve güç düğmesi mevcut. Bunlar ince ve uzun yapıda tasarlanmış, derinlik de yeterli. El yordamıyla da rahatlıkla kullanılıyor. Diğer kenarda ise çift SIM kart yuvası ve microSD kart yuvasını içeren SIM kart tepsisi yer alıyor.

Ekran ve Ses

Oppo Reno 11F 5G’nin 6.7 inçlik ekranı 1080 x 2412 piksel çözünürlüğe sahip. Bu ekran 20:9 görüntü oranı ve 394 ppi gibi; izleme, kullanım ve netlik açılarından gayet makul seviyede görünüyor. AMOLED teknolojisine sahip olan ekran derin siyahlar ve canlı renkleriyle dikkat çekiyor. 1 milyar renk desteği var. 500 nitlik tipik parlaklığın yanında 1100 nitlik maksimum parlaklık var. Bu da dışarıda, parlak Güneş ışığı altında da telefonun rahat bir kullanım imkanı sunmasını sağlıyor. Bunu bizzat parlak güneş ışığı altında test ettim ve özellikle beyaz arka planlarda parlaklığın iyi olduğunu deneyimledim. Hatta yine yüksek ekran parlaklığına sahip olan Poco F6‘dan bir tık daha iyi durumdaydı.

oppo reno 11f inceleme

Yüksek parlaklığın bir başka avantajı da HDR10+ desteği oluyor. YouTube’da bu destekten yararlanabiliyorsunuz, ancak Netflix’te henüz bu destek yok. Yine de, HD videoları da bu platformda izleyebilirsiniz. Bu arada YouTube’da 2160p videoları da akıcı biçimde izleme imkanı var. Öte yandan büyük ekran uygulamalar için geniş bir alan sunuyor, aynı anda iki uygulamayı da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ekranın renk canlılığı iyi, bununla birlikte isterseniz renk sıcaklığını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. 120 Hz yenileme hızı da mevcut. İçeriğe göre ekranın yenileme hızı dinamik olarak ayarlanmakla birlikte bunu 120 Hz veya 60 Hz şeklinde sabit değerlerde de ayarlayabilirsiniz.

Telefonun alt kenarında tek bir hoparlör var. Stereo ses etkisi olmasa bile, bu tek hoparlörden yayılan sesin şiddeti yüksek, aynı zamanda belli seviyede bir çevresel ses etkisi ve dolgunluk da var. YouTube’da veya Netflix’te video izlerken yeterli olur. Ancak telefonu yatay biçimde tutup oyun oynarken hoparlörün üstünü kapatacağınız için ses çıkışı epey azalacaktır. Bu gibi durumlar için bir kulaklık kullanmak ve ses etkisinden kayıp yaşamamak en güzeli olacaktır.

Performans ve Pil

Oppo Reno 11F 5G’de 6 nm tabanlı MediaTek Dimensity 7050 işlemci mevcut. Bu işlemci iki adet, 2.6 GHz saat frekansına sahip Cortex-A78 ve altı adet 2.0 GHz saat frekanslı Cortex-A55 çekirdekten oluşuyor. Ayrıca ali-G68 MC4 GPU barındırıyor. Özellikle verimlilik tarafında iyi görünmekle birlikte, günlük işler için de fazlasıyla yeterli bir performans söz konusu. Isınma konusunda da makul aralıklarda kalmayı başarıyor. Gerek benchmark testinde gerek PUBG Mobile oynarken telefonun arkasının sıcaklığı, hissedilmekle birlikte çok yüksek noktalara çıkmıyor.

oppo reno 11f inceleme

Telefonda 256 GB dahili hafıza var ve bu, fazlasıyla yeterli olacaktır. Bununla birlikte microSD kart yuvasıyla genişleme imkanı da var. Depolama birimi UFS 3.1 destekli, bu biraz düşük hız demek, ancak bu fiyat segmentindeki bir telefon için normal sayılabilir. 8 GB RAM de çoklu görev performansı tarafında tatmin edici bir tablo oluşturuyor. Aynı anda 3-4 uygulama arasında, kaldığınız yerden çalışmaya devam edecek biçimde geçiş yapabilirsiniz. Bu arada sanal RAM desteği de mevcut. 8 GB’a kadar bir alanı depolama alanından bellek için ayırabilirsiniz.

oppo reno 11f inceleme
oppo reno 11f inceleme

Oyun tarafında da Reno 11F fena görünmüyor. PUBG Mobile’ı yüksek grafik ayarlarında ve kare hızında rahatlıkla oynadım. 40fps’lik bir kare hızı değerini gördüm. Oyun modu, oyunlarda ekranın bir kenarındaki çekmecenin ortaya çekilmesiyle açılıyor. Buradan performansı artırabilir, bildirimleri kapatabilir veya oyun sırasında ekran görüntüsü alabilirsiniz. Oyun sırasındaki kare hızını da bu bölümden görebilir ve sunulan farklı çalışma modları arasında değişiklik yapabilirsiniz.

oppo reno 11f inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, bu telefonda 5000 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda bir günü rahatlıkla aşacak bir performansı sunuyor. Pili biraz daha idareli kullanarak, gerektiğinde güç tasarruf modu veya ultra güç tasarruf modunu açarak ikinci günü bile çıkarabilirsiniz. 67W hızlı şarj desteği var. Kutudan çıkan güç adaptörüyle yüzde 100 doluluğa 48 dakikada ulaşılacağı belirtiliyor ki, bizim de yaptığımız testler Oppo’nun bu iddiasını destekliyor. Bu arada telefonda kablolu ters şarj özelliği de mevcut.

Yazılım ve Güvenlik

Oppo Reno 11F, Android 14 ve onun üzerinde ColorOS 14 ile yüklü olarak geliyor. Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS, eskisine göre daha az özelleştirmeye sahip. Yine de, saf Android’e göre farklı bir hava ve hisse sahip. Duvar kağıdı, uygulama ikonları, yazı tipi büyüklüğü gibi ayrıntıları özelleştirebilirsiniz. AMOLED ekranın varlığı sayesinde Her zaman açık ekran özelliğini de pil ömrüne olumsuz etkide bulunmadan kullanabilirsiniz. Telefon galerisindeki bir fotoğrafı karikatür hâline getirip ekranda sürekli kalacak biçimde kullanmanız mümkün ki, bu da çok etkileyici oluyor.

oppo reno 11f inceleme

Eskiden Oppo telefonlarının “-1 ekranı” olarak adlandırılan bölümünde çeşitli araç takımları gösterilirdi. ColorOS 14 ile birlikte bu alan Google Keşfet’e verilmiş. Şimdi Shelf adı verilen, Ana ekrandayken yukarıdan aşağı doğru sürükleyerek ulaşabileceğiniz bir Araç takımı bölümü var. Burada çalma kontrolleri ve bunun gibi birkaç araç var. Burası biraz Apple’ın iPhone’larında tüm Araç Takımları’nın bir arada olduğu, ancak pek de kullanılmayan bölümü anımsatıyor. Telefonda çok fazla uygulama ve oyun yüklü geliyor. Hatta App Market adlı alternatif bir mağaza var. Neyse ki, yüklü gelen çoğu uygulama veya oyunu telefondan kaldırabiliyorsunuz.

oppo reno 11f inceleme

Yapay zekâ desteğini özellikle Fotoğraflar uygulamasında görüyoruz. AI Silgisi olarak adlandırılan bir özellik, çektiğiniz fotoğraflardaki kişi veya nesneler kaldırmanıza izin veriyor. Bunu nesneleri silermiş gibi seçerek veya kement aracıyla yapabilirsiniz. En iyi sonucu almak için üstünde çalıştığınız fotoğrafı büyütmeniz ve nesne üzerinde ince çalışma yapmanız yerinde olacaktır. Bir de, özellikle portre fotoğraflarda kişinin üstüne hafifçe bastırıp bekleterek onu resimden ayırabilir ve çıkartma olarak başka uygulamalarda paylaşabilirsiniz.

oppo reno 11f inceleme

ColorOS 14’ün kullanışlı yanlarından bir tanesi uygulama menüsü. Ana ekrandayken aşağıdan yukarı sürükleyerek uygulamaların alfabetik olarak sıralandığı uygulama menüsüne erişebilirsiniz. Bu arada Oppo’nun Ayarlar içine gizlediği çeşitli deneysel özellikler de var. Örneğin Kenar çubuğu, kullanışlı bir araç olarak açılabilir. Burada ekran görüntüsü veya videosu alma, dosya ve kopya panosu gibi araçları görüyoruz. Sık kullandığınız uygulamalara veya işlevlere de buradan erişebilirsiniz. Bir başka yararlı özellik de telefonun ekran kilidini açtığınızda, parmağınızı ekrandan kaldırmadan sık kullandığınız uygulamalara erişme imkanı. Bu, ilk başta kulağa pek pratik gelmese de, kullandıkça alıştığınız ve sık kullandığınız uygulamaları açmak için kullandığınız başlıca yöntem olabilir.

Parmak izi demişken, Reno 11F’de ekran içi parmak izi okuyucu var. Bu birimin sağlıklı biçimde çalışması için ekrana hafif basınç uygulamanız gerekebilir. Bu da bir alışma süreci gerektiriyor. Eğer sıkılırsanız, yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz. Yüksek güvenlik için en güzeli ekran içi parmak izi okuyucu olacaktır, ancak rahatlığı tercih ediyorsanız, ön kamera yardımıyla yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz.

Kamera

Oppo Reno 11F 5G de, aynı fiyat segmentindeki çeşitli telefonlarda gördüğümüz yüksek çözünürlüklü bir kamera ile geliyor. 64 megapiksel kameranın f/1.7 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özellikleri var. Bu kameranın yanında 8 megapiksel, f/2.2 diyaframlı, 112 derece görüş açılı ultra geniş kamera ve 2 megapiksel, f/2.4 makro lens bulunuyor. Önde ise 32 megapiksel, f/2.4 selfie kamera mevcut.

oppo reno 11f inceleme

64 megapiksel ana kamera, piksel birleştirme ve yüksek diyafram gibi unsurlar sayesinde yeterli ışık koşullarında gayet canlı, parlak fotoğraflar çekiyor. Bu fotoğraflar fazlasıyla memnun edici. Düşük ışıkta da netlik ve parlaklık iyi. Yalnızca gece manzara çekimlerinde, Gece modunu kullanmadığınızda gürültü etkisi belirgin oluyor. Gece modu da başarılı, net ve keskin, ışıkların da iyi yansıtıldığı fotoğraflar çekiliyor. Makro çekimlerde ana kamera yeterli sonuçlar üretirken, makro kamera, düşük çözünürlüğe rağmen parlaklığı ve keskinliği ile beğenimizi kazanıyor. Portre çekimler de de Oppo Reno 11F 5G’nin iyi sonuçlar verdiğini görüyoruz. Arka plan bulanıklığında aşırıya kaçmıyor, öte yandan ön planla arka plan arasındaki sınıra da mümkün olduğu kadar dikkat ediliyor.

Ön kamera da farklı ışık koşullarında iyi selfie’ler üretiyor. Ön kameranın zengin araçlara sahip bir Güzellik modu var. Bu mod yüzün doğallığını büyük oranda bozabiliyor, yine de bu tarz araçlarla selfie çekmeyi sevenler için seçenekler sonsuz. Doğallığı tercih edenler için de sonuçlar iyi. Ön kamera ile 4K/30fps video kaydı yapabilirsiniz. Bu kamera ile kayıtlarda durağanlık yeterli, ses kayıt kalitesi de iyi.

Ana kamera ile de 4K/30fps video kaydı yapabilirsiniz. Optik görüntü sabitleme olmadığı için durağanlık sağlamada iş yazılıma düşüyor. Bu nedenle üst sınıf telefonlarda gördüğümüz seviyede bir durağanlık yok. Yine de, tatmin edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Ses kayıt kalitesi, renk ve parlaklık iyi. İhtiyaç duyduğunuzda beklentilerinizi karşılayacak bir video performansı sunuyor.

Sonuç

Oppo Reno 11F 5G, öncelikle tasarımıyla beğenimizi kazanan bir telefon oluyor. Belki düzleştirilmiş kenarları, düz ön ve arka yüzüyle günümüzde karşılaştığımız birçok akıllı telefona benziyor. Ancak ışıkta parıldayan arka yüzünün çekiciliği bu telefona ayrı bir hava veriyor. Öte yandan ince profili de telefonu kullanmayı kolaylaştırıyor. Oppo’nun telefonlarının öne çıkan özelliklerinden bir tanesi olan AMOLED ekran burada da farkını ortaya koyuyor. Dışarıda bile yeterli görüş sunan bu ekranda video izlemek veya oyun oynamak keyif veriyor. İkinci bir hoparlör olsa güzel olurdu, ancak tek hoparlör de genel olarak tatmin edici bir multimedya deneyimi sağlıyor.

  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme
  • oppo reno 11f inceleme

MediaTek Dimensity 7050 işlemciden çok yüksek performans beklentisi içinde olmamak gerekiyor. Bu kabulle Reno 11F’nin sunduğu performans başarılı. 8 GB RAM’in varlığı çoklu görev tarafında da telefonun iyi bir grafik çizmesine yardımcı oluyor. 5000 mAh kapasiteli pil de bu telefonun iki güne varan bir çalışma süresi sunmasını sağlayacaktır. Ultra güç tasarruf modunun bulunması da güzel.

Android 14 ile gelen bu telefonun üç yıl Android telefon güncellemeleri ve dört yıl boyunca güvenlik güncellemeleri alacak olması, uzun dönemli bir yatırım yapmayı düşünenler için iyi bir haber. Benzer durum telefonun 5G desteği için de geçerli. Her ne kadar ColorOS 14, yoğun özelleştirmelerle bezenmiş bir telefon olsa da, Oppo’nun özelleştirmeleri fazla rahatsız etmiyor. Yalnızca çok fazla uygulama veya oyunun yüklü gelmesi rahatsız edebilir ki, onları da kolaylıkla kaldırabilirsiniz.

Kamera tarafında 64 megapiksel kamera, bu telefondan beklenen performans kriterlerini karşılıyor. 32 megapiksel ön kamera için de aynı durum geçerli. Özellikle bu iki kamerayı kullanırsınız ve bunlarla farklı ortamlarda ve zamanlarda çekeceğiniz fotoğraflar başarılı olur. Özel günlerinizde fotoğraf çekmek ve bunları sosyal medyada paylaşmak için Reno 11F yeterli olacaktır. Video tarafında da tatmin edici bir tablo var, ancak anı amacıyla saklayacağınız doğum günü veya düğün videolarının çekimi için daha farklı bir araç kullanmak yerinde olacaktır.

Sonuç olarak Oppo Reno 11F, 18.999 TL’lik fiyatının hakkını veren bir telefon. Özellikle tasarımı, ekranı ve piliyle öne çıkıyor. Kamera performansı tatmin edici. Android 14 ile gelmesi memnun edici. Özelleştirmeler fazla değil, yüklü gelen uygulama ve oyun sayısı fazla. Neyse ki, gereksizleri kaldırabiliyorsunuz.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

8.2
Tasarım
8.8
Ekran
8.6
Ses
7.5
Performans
7.4
Kamera
7.7
Yazılım
8.4
Pil
9

İLGİLİ HABERLER