İncelemelerManşetler

Huawei P40 Lite E İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei P40 Lite E
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei akıllı telefon pazarının son yıllardaki en aktif ve hızlı yükselen üreticileri arasında başı çekiyor. Pazarın en büyük üç üreticisi arasına giren Çinli şirket, portföyüne yeni cihazlar eklemeyi de sürdürüyor. Amiral gemisi P40 serisini geçtiğimiz ilkbaharda duyuran Huawei, bu seriyi genişletmeye de devam ediyor. Bu genişleme çalışmalarının parçalarından biri olan P40 Lite E, serinin diğer üyelerinden biraz daha farklı bir yerde duruyor. Huawei P 40 Lite E inceleme yazımızda bu telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

P40 Lite E inceleme: Tasarım

P40 Lite E’nin tasarımı itibarıyla görenleri şaşırtacak bir telefon olmadığını söylemek gerekiyor. Huawei’nin son yıllarda çıkarttığı diğer orta segment telefonlara bir hayli benzeyen P40 Lite E, görsel açıdan ilk bakışta sıra dışı bir şey sunmuyor. Kavisli köşelere sahip plastik kasalı telefon, ele oldukça rahat biçimde oturuyor.

P40 Lite E, detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.39 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu ekran telefonun ön panelinin yüzde 82.4’lük kısmını kaplıyor. Ekranın sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak bir delik bulunuyor. Üst ve kenar çerçeveleri oldukça ince olan bu ekranın alt çerçevesi biraz daha kalın. Cihazın ahize hoparlörü de üst çerçeveye gizlenmiş.

Telefonun sol kenarının üst kısmında çift nano SIM kart ve micro SD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Üst kenarda ikinci mikrofon kullanıcıları karşılarken; alt kenarda soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor.

p40 lite e incelemeUSB-C girişinin giderek yaygınlaştığı bir ortamda micro USB’nin tercih edilmesi biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Bu noktada hoparlörün ses performansının P40 Lite E’nin içinde bulunduğu segmente göre bir hayli iyi olduğunu belirtmekte de fayda var.

Huawei P40 Lite E’nin parlak arka panelinde göze ilk olarak orta üst kısma yerleştirilen yuvarlak parmak izi tarayıcısı çarpıyor. Arka panelin sol üst köşesinde ise dikey olarak sıralanan üçlü kamera sistemi bulunuyor. LED flaş da kameranın hemen altına yerleştirilmiş. Huawei logosu da arka paneldeki tamamlayıcı unsur olarak tanımlanabilir.

P40 Lite E’nin tasarım dili, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Huawei’nin orta segmentteki diğer telefonlarına bir hayli benziyor. P40 Lite E’nin şık ama artık alışılagelmiş bir görünüme sahip olduğu söylenebilir.

P40 Lite E inceleme: Ekran

Huawei P40 Lite E, daha önce belirttiğimiz gibi 6.39 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. IPS LCD panelin tercih edildiği bu ekranın görüntü oranı 19.5:9. 1560 x 720 piksel çözünürlüklü ekranın piksel yoğunluğu ise 269 ppi.

6.39 inç büyüklüğündeki ekranın sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak bir delik bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde Ayarlar menüsündeki Ekran sekmesi üzerinden bu deliğin etrafındaki alanı karartıp deliği gizleyebiliyor. Ancak bu seçenek tercih edilmese bile, kamera deliğinin kullanım deneyimini çok olumsuz etkilemediğini söylemek gerekiyor.

Huawei P40 Lite E’nin ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanabiliyor. Buna ek olarak, artık her telefonda standart olarak sunulan mavi ışık filtresi, P 40 Lite E’de de Göz Konforu adı altında sunuluyor. Kullanıcılar bu filtreyi manuel veya bir takvime bağlı olarak devreye alabiliyor ve filtre aktifken uygulanacak renk sıcaklığını kendileri belirleyebiliyor.

Huawei P40 Lite E’nin ekranı, parlaklık ve görüntüleme açıları bakımından makul bir performans sergiliyor. Ekran, renk işleme konusunda da pek fazla sıkıntı yaşamıyor. Düşük çözünürlük nedeniyle yazılarda biraz bulanıklaşma görülse de, bunun P40 Lite E’nin içinde bulunduğu kategori için pek de sıra dışı bir durum olmadığını söylemek gerekiyor.

P40 Lite E inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P40 Lite E’nin kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 710F işlemci bulunuyor. 2018’in ortalarında tanıtılan bu işlemcinin bulunduğu diğer telefonlardan bazılarını Teknoblog olarak incelemiştik. Dolayısıyla Huawei’nin bu alanda yeni bir şey sunmadığını en baştan söylemek gerekiyor.

Huawei P40 Lite E’de Kirin 710F işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Dahili depolama alanını microSD kart desteği sayesinde genişletmek mümkün. MicroSD kart kullanımı, ikinci SIM kart kullanımını etkilemiyor. Bunun Kirin 710F’in olumlu noktalarından biri olduğu söylenebilir.

Kirin 710F ve 4 GB RAM ikilisi, ortalama kullanıcıların günlük işlerini karşılaması için yeterli bir performans sergiliyor. Akıllı telefonla sosyal medya uygulamalarında dolaşırken, internette gezinirken, e-posta uygulamalarını kullanırken ve müzik dinlerken bir sıkıntı yaşanmıyor. Arka planda Spotify açıkken e-posta yazmak veya Instagram’ı kullanmak bir problem çıkarmıyor.

Kirin 710F, kullanıcılara onlara yeterli olacak “baz” performansı sunuyor. İşlemci modern oyunları çalıştırabilse de, bunu yaparken oyunların en yüksek ayarlarını kullanmıyor. Huawei bu işlemciyi oyunlarda görsel performansı artırmak için geliştirdiği GPU Turbo 3.0 teknolojisiyle destekliyor. Bu da telefonun oyun performansını biraz daha yukarı çekiyor. Huawei P40 Lite E oyun sırasında kullanıcıları yarı yolda bırakmasa da, oyunları görsel anlamda bir şölene dönüştüremiyor.

Huawei P40 Lite E’de kullanıcılar telefon kilidini parmak izi tarayıcısı veya yüz tanıma yönteminden yararlanarak açabiliyor. Akıllı telefonun arka panelinin orta üst kısmında yer alan parmak izi tarayıcısına her iki elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Oldukça hızlı çalışan tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra saniyeler içinde ekran kilidini açıyor. Dışarıda maskeyle dolaştığımız bugünlerde parmak izi tarayıcısının varlığının bir hayli önemli ve işlevsel olduğu söylenebilir.

Yüz tanıma özelliğinin işleyişi konusunda ise aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. P40 Lite E’nin yüz tanıma özelliği, ortam aydınlık olsa bile, gözünüzde camları çok koyu olmayan bir güneş gözlüğü varsa işlemiyor. Karanlık ortamlarda da bu özellikten yararlanmak mümkün olmuyor. Huawei’nin aynı segmentteki farklı cihazlarında bu durum pek fazla sorun olmamıştı.

Huawei P40 Lite E İncelemesiHuawei P40 Lite E, AnTuTu benchmark testinden 157855 puan alıyor. Akıllı telefon Geekbench 5 benchmark testinden ise tek çekirdekte 321i çok çekirdekte 1320 puan alıyor. Bu puanların P40 Lite E’nin teknik donanımı çerçevesinde standart olduğu söylenebilir.

P40 Lite E inceleme: Pil

Huawei P40 Lite E’ye ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Söz konusu pil kapasitesinin bu sınıftaki telefonlar için bir standart hâline geldiği söylenebilir. Çözünürlüğü çok yüksek olmayan ekran ve güç tasarrufu sağlayan işlemcinin bir araya gelmesi, P40 Lite E’ye uzun sayılabilecek bir pil ömrü sağlıyor.

Huawei P40 Lite E’nin pili, aktif sayılabilecek bir kullanım senaryosunda bile yaklaşık 1,5 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Hatta yoğunluk biraz azaltıldığında toplam kullanım süresi iki günü buluyor.

p40 lite e incelemeHuawei P40 Lite E’de Google’ın mobil servisleri bulunmuyor. Bunun kullanım deneyimindeki görünür etkilerine birazdan değineceğiz. Söz konusu servisler kimi zaman aktifken kimi zaman da arka planda Android telefonların pilini oldukça hızlı biçimde tüketebiliyor. P40 Lite E’de bu servislerin olmamasının da pil ömrünün uzamasına katkıda bulunduğu söylenebilir.

Huawei P40 Lite E’de hızlı şarj özelliği mevcut değil. Akıllı telefonun kutusundan çıkan 10W şarj aleti, micro USB girişi üzerinden telefonun pilini 2 saatten biraz uzun bir sürede dolduruyor. Bunun günümüz standartları çerçevesinde biraz yüksek bir süre olduğu söylenebilir.

P40 Lite E inceleme: Yazılım

Huawei P40 Lite E’de yukarıda da belirttiğimiz gibi Google’ın mobil servisleri bulunmuyor. Hemen hemen her Android telefonda bulunan Google uygulamalarının yer almadığı telefondan Play Store erişimi de mümkün değil. P40 Lite E’ye uygulama indirmek için Huawei’nin uygulama mağazası App Gallery’yi, More Apps veya APK Pure gibi çözümleri kullanmak gerekiyor. Uygulama indirme kısmının alışılagelmiş Android deneyiminden en farklı nokta olduğu söylenebilir.

Bu konudaki detaylara girmeden önce P40 Lite E’deki mevcut yazılımlar konusunda bilgi vermekte fayda var. Akıllı telefon kutusundan Android 9 ve EMUI 9.1.1 kullanıcı arayüzüyle çıkıyor. Hem Android 9’un hem de EMUI 9.1.1’in eski sürümler olmasının biraz can sıkıcı olduğu söylenebilir.

Google’ın mobil servislerinin olmayışı ilk bakışta biraz tuhaf gelse de, Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzüne sahip telefonlarına aşina olanların P40 Lite E’ye alışması çok zor olmayacaktır. Şirketin akıllı telefonlarındaki genel kullanıcı deneyimini P40 Lite E’de de yaşamak mümkün.

Huawei’nin uygulama mağazası App Gallery’nin katalogunun giderek genişlediğini söylemek gerekiyor. Mağazada Türkiye’de faaliyet gösteren mobil operatörlerin uygulamaları, banka uygulamaları, alışveriş uygulamaları ve popüler oyunlar mevcut. Burada bulunmayan uygulamaların büyük bir kısmı da More Apps veya APKPure gibi çözümler üzerinden rahatlıkla indirilebiliyor.

Instagram ve WhatsApp gibi sık kullanılan iki uygulamanın da bu yan yollar üzerinden rahatlıkla indirilebildiğini belirtmekte fayda var. Hatta telefonda bulunan ikiz uygulama özelliği sayesinde cihazda birden fazla WhatsApp hesabı kullanmak mümkün oluyor. Bu desteğin Facebook ve Facebook Messenger’ı da kapsadığını belirtmekte fayda var.

Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzüne sahip telefonlarında gördüğümüz Araçlar klasörü P40 Lite E’de de mevcut. Bu klasörde Hesap Makinesi, Kayıt Cihazı, FM Radyo gibi araçlar bulunuyor. Yine bu klasörün parçalarından biri olan Phone Clone uygulaması, kullanıcıların farklı bir telefondan P40 Lite E’ye geçişini hızlandırıyor.

Google servislerinin eksikliği dışında P40 Lite E’nin kullanıcı deneyiminde Huawei’nin yeni döneminin yabancısı olan kişileri şaşırtacak bir farklılık bulunmuyor. Sağlık, E-posta, Tarayıcı ve Galeri gibi Huawei uygulamaları yine alışılagelmiş deneyimi sunuyor.

Huawei’nin telefonlarının vazgeçilmez parçalarından biri olan Optimizer uygulaması da P40 Lite E’de mevcut. Bu uygulama telefonun performansını en üst seviyeye çıkarmayı kolaylaştırıyor. Bir tür kontrol merkezi olarak da tanımlanabilecek Optimizer sayesinde arka planda çalışan uygulamalar tek dokunuşla kapatılabiliyor, pil durumuna dair detaylar hızlı biçimde kontrol edilebiliyor, virüs taraması ve veri kullanımı kontrolü de rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor.

P40 Lite E inceleme: Kamera

Huawei P40 Lite E’nin arkasında üçlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Bu sensöre 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü eşlik ediyor.

48 megapiksel ana kameranın özellikle ışık koşullarının yeterli olduğu ortamlarda iyi bir iş çıkarttığı rahatlıkla söylenebilir. Hatta ortam loşken bile kamera iyi bir performans sergiliyor. Kamera uygulaması, yapay zekânın da desteğiyle her senaryodan en başarılı kareyi yakalamaya çalışıyor.

Ancak ortamdaki aydınlığın azalmasına paralel olarak fotoğraflarda da belli ölçüde bir bozulma başlıyor. Karanlık ortamlardaki fotoğraflarda gürültü etkisi çok bari biçimde fark ediliyor. Bu noktada kimsenin P40 Lite E’den amiral gemisi seviyesinde bir düşük ışık performansı beklemediğini belirtmekte fayda var.

Huawei P40 Lite E İncelemesiUltra geniş açılı kameranın performansı ise en basit tabirle “standart” olarak tanımlanabilir. Ortamdaki ışık koşulları iyiyse, geniş açılı kamerayla da kalitesi ve renk reprodüksiyonu başarılı kareler yakalanabiliyor. Detaylara inildiğinde ise küçük bozulmalar fark edilebiliyor. Yine de, genel itibarıyla ultra geniş açılı kameranın kendisinden bekleneni verdiği söylenebilir.

2 megapiksel derinlik sensörü ise beklendiği gibi sadece fotoğraflara derinlik kazandırıyor. Akıllı telefonda portre moduyla çekilen fotoğraflarda arka planın başarılı şekilde bulanıklaştırılması, bu kameranın görevini yerine getirdiğini gösteriyor.

Huawei P40 Lite E’nin önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut. Bu kamera sınıfına göre iyi bir iş çıkarıyor. HDR desteğine sahip kamera, güzelleştirme efektleri de sunuyor. Ön kamerayla 1080p video kaydı yapılabiliyor.

Huawei P40 Lite E’nin ana kamerasıyla da 1080p video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

P40 Lite E’de EMUI 9.1’in standart kamera uygulaması mevcut. Çeşitli mod ve efektlerin bulunduğu uygulamada Pro ve gece modları da yer alıyor. P40 Lite E, fotoğraflarda 5x dijital zum yapabiliyor.

P40 Lite E inceleme: Sonuç

Huawei P40 Lite E’nin hedef kitlesinde bir akıllı telefondan çok fazla şey beklemeyen, uygun fiyatlı bir cihaz arayan “ortalama” kullancıların olduğu söylenebilir. Tasarım bu kullanıcı grubunun ilk baktığı şeyler arasında yer alıyor. P40 Lite E’nin tasarımı sıradan olsa da, bu durum telefonun güzel göründüğü gerçeğini değiştirmiyor. Bunun P40 Lite E için bir avantaj olduğu söylenebilir.

Ekran kalitesi ortalama seviyede olan telefonun kameraları, uygun koşullar sağlandığında gerçekten iyi bir performans sergiliyor. Başarılı kamera performansının yanına uzun sayılabilecek pil ömrünün de eklenmesi P40 Lite E’nin ortalama kullanıcıya verdiği mesajı kuvvetlendiriyor. Çift SIM ve microSD kart desteğini birlikte sunabilmesi de P40 Lite E’nin artı hanesine yazılıyor.

Huawei P40 Lite E konusunda iki kez düşündürecek faktörlerin başında ise Google’ın mobil servislerinin eksikliği bulunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu durum genel deneyimde çok büyük sıkıntı yaratmıyor. Yine de, alıştığı düzenin konforundan vazgeçmek istemeyenler için Google’ın mobil servislerinin bulunduğu bir telefon daha tercih edilebilir olabilir.

Huawei P40 Lite E
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER