Teknoloji

OS X ve iOS kaynaşacak, Apple A6 işlemcili MacBook Air’ı 2013’te çıkaracak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eğer Apple kusursuz bir içerik yönetimi ve bulut tabanlı dağıtım ağı kurmak istiyorsa, OS X ve iOS’i kaynaştırmak zorunda. Jefferies & Co. analisti Peter Misek’in bu haftaki yatırımcı notunda dile getirdiği bu argümana göre Apple’ın MacBook Air cihazı Apple A6 işlemcisi barındıran ilk cihaz olacak ve bu cihaz 2012’nin sonunda veya 2013’ün başında çıkacak.

Bir MacBook dizüstü bilgisayarında Intel x86 yongası yerine ARM işlemcisinin yer alması çok da yeni bir fikir değil. Apple’ın 64 bit’lik yeni çekirdekleri kullanarak 2013 yılının ortalarından itibaren geçişi başlatacağı düşünülüyordu. Apple’ın mühendislik laboratuvarlarından sızan bilgiler ARM tabanlı MacBook Air ultrataşınabilir bilgisayarların test edildiği, ancak bu test modellerinde A6 yongası yerine iPad 2’de de yer alan çift çekirdekli A5 yongalarını kullanıyor.

Misek’in tahminine göre Apple iPad 3’ü ve Apple A6 yongaüstü sistemini 2012’nin ilk çeyreğinde çıkaracak. Aynı yılın yaz aylarında ise yeni bir iPhone modeli çıkarılacak. MacBook Pro serisi ve Apple’ın masaüstü bilgisayarları başlangıçta x86 yongalarına bağlı kalmaya devam edecek, böylelikle 64-bit uygulama uyumluluğundan azami seviyede yararlanılmış olacak. Ne var ki, analistin tahmini 2016 yılında bu segmentlerde de ARM’e geçişin olacağı yönünde.

A6’nın 3D işlemcisi olacağı söyleniyor. Katmanlı yapısı sayesinde her bir katmandaki bileşenlerin yüksek hızda birbirleri arasında iletişim kurmalarına izin veriliyor. Bu işlemcilerin örneklemesinin çoktan başladığı ve Apple’ın bu işlemcinin üretiminde Samsung yerine TSMC’yi tercih edeceği speküle ediliyor. Yazılım tarafından baktığımızda OS X Lion’ın birçok alanda iOS’ten alıntı yaptığını görüyoruz. Standart kaydırma yönünün değiştiği kaydırma sistemi ve Mac App Store uygulama mağazası bundan sadece ikisi. Diğer benzerlikleri görmek için OS X Lion incelememize göz atabilirsiniz.

İlgili – Barrons

İLGİLİ HABERLER